Exclusiv

EXCLUSIV Guvernatorul Deltei: Trecutul de ofițer SRI și provocările noii funcții nu sunt incompatibile

Recenta numire a lui Cătălin Țibuleac în funcția de Guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) a generat o serie de comentarii în spațiul public, legate mai cu seamă de trecutul acestuia de ofițer de informații. Am discutat cu noul Guvernator al RBDD despre aceste subiecte, dar și despre viziunea sa privind problemele Deltei Dunării și modul în care ar trebui administrată această zonă unică.

DEZVĂLUIRI: Credeți că între fosta dumneavoastră calitate de ofițer SRI și actuala funcție de Guvernator al RBDD este vreo incompatibilitate?

Nu există nicio incompatibilitate între trecutul de ofițer de informații și funcția de Guvernator al RBDD

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Nu cred și nu am auzit ca această calitate, de ofițer de informații (fost ofițer în cazul meu), să fie o meserie scoasă în afara legii. Serviciul Român de Informații, din care sunt mândru că am făcut parte, reprezintă una dintre instituțiile de bază ale statului de drept în România. Securitatea statului, indiferent de ce cred unii sau alții, trebuie apărată și protejată.

Nu se pune problema de incompatibilitate între fosta mea calitate de ofițer de informații și funcția de Guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Nu găsesc acele elemente de incompatibilitate.

Mai mult decât atât, în funcția pe care am deținut-o, am luat cunoștință și sunt la curent cu problemele reale ale Deltei. Un manager are nevoie de acele informații care să îi permită să conducă zona pe care o manageriază. Să nu uităm că județul Tulcea are trei beneficiari ai informațiilor furnizate de SRI și aici mă refer la: Președintele Consiliului Județean, Prefectul și Guvernatorul Deltei. Deci Guvernatorul primește informări din partea Serviciului Român de Informații, care să îl ajute să ia decizii și să implementeze măsuri corecte în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Informările Serviciului sunt puse întotdeauna la dispoziția beneficiarului, dar deciziile sunt luate de beneficiar, nu de Serviciu.

Eu am avut o carieră de 27 ani de ofițer, din care 21 de ani la Structura antiterorism a SRI, la București, iar aproape 8 ani șef la Serviciul Român de Informații Tulcea.

Nu cred că sunt elemente care să ridice semne de întrebare.

Țibuleac: Mi s-a oferit această funcție și ca urmare a rezultatelor în promovarea Deltei

DEZVĂLUIRI: Sunteți membru al vreunui partid politic sau intenționați să intrați în politică?

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Nu sunt membru al niciunui partid și nici nu intenționez să intru în politică. Când am ieșit la pensie, am decis împreună cu o parte din industria ospitalității din județul Tulcea să creăm Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Or turismul nu are politică. Ca și Serviciul Român de Informații, și turismul este apolitic. De aceea, am încercat să mențin un echilibru din punct de vedere politic. Bineînțeles că în Asociația despre care vorbeam, în afară de investitori în turism, sunt membrii Consiliul Județean și o serie de primării, fără de care nu se poate vorbi de parteneriat public-privat. Evident că în permanență am avut susținere din această zonă. Dar nu sunt angrenat în politică și nici nu am de gând în perioada următoare să intru în politică.

DEZVĂLUIRI: Ce relație aveți cu președintele Consiliul Județean Tulcea, Horia Teodorescu?

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Așa cum spuneam, Consiliul Județean este membru în Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, pe care am condus-o. Or nu poți asigura un management eficient într-o activitate de acest gen, în cazul acesta e vorba de turism, fără o colaborare și o cooperare foarte bună cu instituția care manageriază județul, Consiliul Județean.

Horia Teodorescu este președintele Consiliului Județean Tulcea și avem o colaborare, o cooperare și un dialog permanent bun și foarte bun. Faptul că propunerea pentru numirea mea în funcția de Guvernator a ajuns pe masa doamnei Primul Ministru, probabil că este și urmare a cooperării foarte bune și a rezultatelor pe care Asociația le-a avut în ultimii ani.

Două resurse la fel de importante în Deltă: oamenii și natura

DEZVĂLUIRI: Care sunt principiile după care vă veți conduce în funcția de Guvernator?

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Vreau să implementez un management performant. Ca să ai rezultate ca manager, întotdeauna resursa umană trebuie să fie motivată profesional și financiar. Or Rezervația are acum printre cele mai mici salarii din administrație, deci o primă măsură va fi aceea de a încerca, alături de Minister și de factorii de decizie relevanți, să mărim salariile în ARBDD. Nu putem cere performanță dacă avem o resursă umană nemotivată.

Ca principiu de conducere, este cel al echipei, al conducerii în echipă, într-un sistem de brain storming. Din păcate, în istoria recentă a ARBDD, câteodată s-a pierdut direcția, considerându-se că prezervarea mediului este mai importantă decât omul. Eu spun că lucrurile trebuie să se schimbe și voi încerca să aduc valoare în plus pentru comunități locale care, la rândul lor, să prezerve biodiversitatea. Avem o Deltă locuită și aceste comunități din Deltă trebuie sprijinite să se dezvolte și să beneficieze la rândul lor de pe urma frumuseții locurilor.

„Toți actorii, indiferent de importanța lor, trebuie să fie ascultați, iar solicitările și propunerile lor implementate”

DEZVĂLUIRI: Care sunt prioritățile dvs după ce veți prelua funcția de Guvernator?

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Sunt multe probleme de rezolvat, începând cu decolmatări de canale și lacuri, resursa piscicolă, zona de urbanism, autorizații de acces. Din păcate, în trecut nu s-au accesat bani europeni deși se putea, s-a ajuns la situația să se facă decolmatări cu bani din fondul de urgență al Guvernului, pentru comunități care s-au trezit izolate fiindcă li s-a blocat calea de acces pe apă. Sper ca în foarte scurt timp să reconstruiesc echipa din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, să fac o echipă performantă, care să lucreze pentru oameni și pentru Deltă.

Eu cred că doar împreună putem reuși, iar acesta nu este doar un motto, ci un fel de a gândi și un fel de a acționa. Iar Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este un bun exemplu. Toți actorii, indiferent de importanța lor, trebuie să stea la masă, să fie ascultați, iar solicitările și propunerile lor trebuie să fie implementate, iar feedback-ul din comunitate este cel mai important.

DEZVĂLUIRI: Cum pot fi împăcate: protecția mediului, viața localnicilor și turismul în Delta Dunării?

CĂTĂLIN ȚIBULEAC: Când vorbim despre Deltă toată lumea se gândește evident la natură, dar ca să vizitezi Delta și să vezi ceea ce are de oferit natura de aici, ai nevoie atât de comunități cât și de operatori de turism. Lucrurile pot funcționa în armonie perfectă, atât timp cât regulile și principiile de dezvoltare a Deltei, planul de management, este adoptat și implementat. La ora actuală, Rezervația funcționează fără un plan de management. Trebuie să conștientizăm că Rezervația are niște probleme, ce pot fi rezolvate relativ repede, dar este important ca problemele să fie corect identificate, lucrurile să fie corect așezate și implementate și rezolvate împreună. Adică în echipă extinsă, nu doar cu funcționarii ARBDD. Până la urmă, să nu uităm că acești funcționari sunt plătiți din taxele oamenilor, deci au o datorie față de comunități și față de operatorii din turism, care aduc vizitatori ce lasă bani în Rezervație.

Deci ARBDD are o obligație față de acești oameni să îi susțină, la fel cum are are obligația față de natură să o prezerve. Comunitățile trebuie ajutate să trăiască și să se dezvolte, oamenii de aici trăiesc din pescuit și turism, iar noi trebuie să îi ajutăm.

În ceea ce privește resursa piscicolă, sunt câteva proiecții care o pot revigora, cu sprijinul comunităților locale. Nu să spun că nu mai permit pescuitul sportiv la crap, de exemplu, pentru că vine turistul și îmi ia crapul din Deltă. Hai să fim serioși: nu turistul distruge resursa piscicolă.

Avem nevoie de zone de campare cu condiții moderne, căci nu este o soluție ca doar să îi amendezi pe turiștii care se așează cu cortul pe malul Dunării. Celor care preferă un astfel de turism trebuie să le oferim condiții bune, unde pot campa și pot învăța să conserve mediul. De asemenea, managementul deșeurilor din Deltă nu este foarte eficient.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top