Potrivit previziunilor de vară publicate de Institutul de Economie Mondială (IEM) de la Kiel, citate de Rador, cele mai mari creşteri ale PIB în acest an sunt în Estonia, cu 4,4%, Ungaria şi România, ambele cu 4,3%. Creșterea medie a PIB în UE-28 în 2019 este de 1,4 %. în comparaţie cu media de 2,0% din 2018.
La creşterea PIB, în trimestrul I 2019 faţă de trimestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante s.a. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,3%), consecinţă a creşterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.
Pe partea de formare a PIB, industria a avut o contribuţie de 20,9%, cu o pondere de 0,2% în creşterea PIB. Comerţul a participat cu 20% la formarea PIB, având de asemenea o contribuţie de 1,3% la creştere.
Desi Agentia de rating Japan Credit Rating Agency (JCRA) se asteapta ca avansul economic al Romaniei sa incetineasca pana la 3% in 2019 si 2020, pe fondul incetinirii cresterii in Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei, Guvernul Romaniei estimeaza o crestere de cinci procente. Se inregistreaza niveluri mici ale datoriei guvernamentale, exista contrangeri ale sistemului financiar, inca sunt in proces de imbunatatire.De asemenea, agentia japoneza sustine ca, desi s-a inregistrat o crestere a deficitului de cont curent la 4,5% din PIB in anul 2018, finantarea acestuia s-a realizat prin fluxurile stabile de capital, preponderent prin investitii straine directe si fonduri europene.
In plus, Premierul Viorica Dancilă a afirmat că datoria publică a ţării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB, faţă de media europeană de 80% din PIB. „În doi ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile tuturor lucrătorilor români s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016, iar avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani. Această Guvernare nu lasă pe nimeni în urmă. În guvernarea PSD-ALDE, numărul românilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială a scăzut considerabil. Veniturile bugetare suplimentare din perioadă guvernării PSD-ALDE sunt mai mari decât în toată perioada 2008-2016. Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu. O spune Eurostat. Probabil veţi insista că sunt nişte date statistice. Dar să ştiţi că în spatele acestor cifre sunt oameni, cetăţeni care au reuşit în această guvernare să îşi cumpere o casă – o arată dezvoltarea sectorului imobiliar. Sunt mulţi români care au reuşit în aceşti doi ani şi jumătate să îşi cumpere o maşină. O dovedeşte creşterea explozivă a numărului de înmatriculări auto. Sunt multe familii care pot oferi o şansă mai bună copiilor lor. Sunt mulţi seniori care nu mai sunt nevoiţi să aleagă între alimente şi medicamente, pentru că le-au crescut pensiile, iar preţurile pentru multe medicamente au scăzut”, a declarat Viorica Dăncilă, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură din plen.
Deputatul George Vișan: Pe fondul creșterii economice, avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani
By
Posted on