Actualitate

Cine ești „TU”? – Interviu cu sculptorul Aurel Vlad, a cărui expoziție poate fi vizitată la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, până pe 30 noiembrie 2023, expoziția „TU!”, semnată de sculptorul Aurel Vlad. Am încercat să aflăm mai multe despre lucrările expuse și despre viziunea artistului față de artă, într-un scurt interviu realizat cu Aurel Vlad.

Cine este acest „TU”, la care face trimitere titlul expoziţiei de la Muzeul de Artă din Constanţa?

Aurel Vlad: Expoziţia este curatoriată de doamna Lelia Rus Pârvan, coleg sculptor şi director al Muzeului de artă din Constanţa. Împreună am gândit conceptul expoziţiei şi am ales lucrările care să îl reprezinte. În sălile muzeului există expus acest concept, face parte din expoziţie. Citindu-l veţi afla nu doar răspunsul la întrebarea dumneavoastră ci şi un mod autentic de a înţelege lucrările.

Mai adaug că „TU” nu este o anumită persoană, ci „noi toţi”, cei care ajungem în contact cu operele de artă. Dacă le privim cu atenţie, vom descoperi emoţii, atitudini, stări pe care poate şi noi le-am trăit cândva. Atunci este posibil să ne recunoaştem în opera de artă. Şi să o înţelegem.

Vă rugăm să ne vorbiţi despre câteva dintre lucrările expuse la Constanţa.

Aurel Vlad: În cele patru săli ale Muzeului de Artă am expus lucări create în perioada 2016-2023. Am căutat lucrările care reprezintă teme diverse ale creaţiei mele.

„Martor Tăcut” vorbeşte despre misiunea artistului, prin opera lui depune mărturie despre timpul pe care îl trăieşte, o mărturie transfigurată de sensibilitatea lui, asemeni umbrelor cu care lumina vorbeşte despre noi. În „Refugiaţii”, vorbesc despre durerea dezrădăcinării cauzată de conflictele armate. În „Hai, Mergi” şi în „Puiul de Înger”, despre bucuria existenţei paşnice, a regăsirii, a sentimentelor trăite împreună, iar în lucrarea ”O lume aproape fericită”, despre frenezia vieţii care se rostogoleşte asemeni unei cascade, de la extaz la prăbuşiri.

Sunteţi definit ca „sculptor figurativ”. Ce v-aţi dori ca publicul să înţeleagă din această sintagmă?

Aurel Vlad: Definiţia referitoare la sculptura figurativă este destul de largă, dar în cea ce mă priveşte pot spune că sunt un sculptor figurativ pentru că mă preocupă lumea reală, aceea pe care o descopăr privind-o cu nesaţ clipă de clipă. Obiectul studiului meu este „Omul”, cu trăirile lui exprimate prin emoţii, sentimente, atitudini etc. Dar, aşa cum am declarat şi cu alte ocazii, cercetez omul nu pentru trupul lui de carne, ci pentru că este purtător de viaţă, iar eu asta vreau să creez în lucrările mele: Viaţa.

Cum definiţi universul operei dumneavoastră? Despre ce consideraţi că sunt lucrările dumneavoastră?

Aurel Vlad: Aş zice că universul meu este unul mistic, pentru că încerc prin creaţie să ajung la „Creator”. În studiul omului am descoperit dovezi ale existeţii Creatorului, ca de exemplu în expresiile profunde ale emoţiilor, adevărate porţi deschise spre Divinitate, pe care încerc să le transfigurez în lucrările mele.

Lucrările mele vorbesc cu claritate despre acest univers.

Există o funcţie socială a artei în lumea contemporană?

Aurel Vlad: Întâlnirea cu arta provoacă de fiecare dată o cunoaştere, o descoperire sau chiar o iluminare în faţa marilor opere. Arta înnobilează viaţa, ne desăvârşeşte spiritual, ne educă, ne înfrumuseţează. O lume fără artă ar fi ca un pământ fără lumină.

Credeţi că operele de artă sunt dedicate unor elite sau publicului larg? Cum ar trebui mărit accesul publicului la Artă?

Aurel Vlad: Lucrările, după ce pleacă din atelier, pot fi văzute de toţi cei care doresc acest lucru. Nu doar de anumiţi oameni. Astăzi toţi oamenii au acces la artă. Expoziţiile deschise în spaţiile Muzeului de Artă sunt repere pe acest drum al accesului la artă. Împreună cu toate celelalte forme de prezentare existente în prezent. De aceea, nu cred că trebuie acum să căutăm noi căi de acces la artă, ci trebuie să le menţinem deschise pe cele pe care le avem şi să invităm artiştii să-şi expună opera.

Conform site-ului Ateliere.net, Aurel VLAD este un sculptor născut în 1954 la Galați. În 1984, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția sculptură. Din 2005, este Doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București. Premii și distincții: 1986 – Bursa „Dimitrie Paciurea”; 1990 – Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1998 – Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor; 2002 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru sculptură; 2003 – Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși” – Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 – Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 – Premiul pentru excelență în artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România; 2016 – Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.

Foto credit Lelia Rus Pîrvan

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top