Actualitate

Cazinoul din Eforie Sud, obiectiv reprezentativ pentru arhitectura maritimă în stil Art Deco

Un sejur pe litoralul românesc poate fi un bun prilej pentru turiști să interacționeze cu valorile arhitecturale ale Dobrogei. Orice plimbare prin cea mai veche stațiune de pe litoral – Eforie Sud – dă posibilitatea trecătorului de a pătrunde în fascinanta lume a construcțiilor ridicate în perioada interbelică.

Pe faleza stațiunii este imposibil să ratați clădirea Cazinoului, o construcție impresionantă care în momentul de față necesită lucrări de reabilitare din partea proprietarului (persoană privată).

Conform Centrului Național de Informare și Promovare Eforie Sud, „Cazinoul își începe istoria în anii 1930. Construit între 1931 și 1935, acesta făcea parte dintr-o serie de imobile cu destinație estivală și se înscrie printre celelalte cazinouri construite în aceeași perioadă, cel mai reprezentativ fiind poate cel din Mamaia (1935).” Arhitectul, ca și în cazul altor clădiri emblematice din Eforie Sud (Hotelul Movilă și Băile calde) a fost Arta Cerchez, ginerele boierului Movilă, cel care a pus bazele stațiunii Eforie sud.

Grupul de lucru internațional pentru documentarea și conservarea clădirilor, siturilor și vecinătăților imobilelor moderne – DoCoMoMO România, a realizat în anul 2003 o fișă de studiu a clădirii. „Clădirea cazinoului din Eforie Sud este un obiectiv reprezentativ pentru arhitectura maritimă în stil Art Deco; împreună cu Cazinoul din Mamaia construit în aceeași perioadă simbolizează una din formele modernismul european  prezente pe litoralul românesc. Clădirea este reprezentativă pentru perioada interbelică.”, spun specialiștii.

Același studiu încadrează construcția în tipologia „Palatului urban”, de înălțime medie şi cu o dezvoltare predominant orizontală, cu rezolvări spaţial-volumetrice în varianta blocul bordat de străzi pe două laturi paralele (bloc cu dublă orientare), în așa fel încât să fie posibilă amenajarea de galerii şi pasaje comerciale, simplu liniare, în cazul de față o circulație între malul mării și strada comercială din spatele cazinoului. Toate detaliile descrise sunt frecvent întâlnite în arhitectura Art Deco.

Arhitectura la care a aderat ca stil clădirea de față utilizează terasa ca acoperire datorită retragerilor în trepte a ultimelor niveluri, formulă care generează o siluetă complexă şi dinamică. Motivul în trepte este prezent la cele două turnuri simetrice care flanchează volumul orizontal al edificiului. Volumul orizontal este terminat cu o terasă. Registrele fațadelor sunt decorate prin simple Mulurile liniare care însoţesc şi conturează întotdeauna silueta clădirilor, a registrelor principale, a retragerilor sau decroşurilor acestui stil. Indiferent de amplasament, retragerea în terase a etajelor superioare apare ca un leitmotiv care atenuează întotdeauna volumetria în general masivă, cu forme simplificate, specifice palatului urban”, mai spun cei de la DoCoMoMO România.

Cazinoul din Eforie Sud este un obiectiv singular la nivel național, iar valoarea sa arhitecturală este recunoscută în rândul specialiștilor și publicului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top