Actualitate

Cazinoul din Constanța: o bijuterie arhitecturală pe cale să revină la viață

Cazinoul din Constanța este o clădire emblematică pentru orașul de la malul Mării Negre. Construit în stil Art Nouveau și inaugurat în 15 august 1910, cazinoul a fost un simbol al prosperității și eleganței României interbelice.
Cazinoul a fost proiectat de arhitectul român Daniel Renard, absolvent al școlii de arte din Paris. Pentru edificiu, el a folosit elemente din stilurile Art Nouveau și Art Deco, proiectând clădirea comandată în 1903 de către Consiliul Comunal al orașului Constanța. De numele lui Daniel Renard se leagă și alte clădiri emblematice ale epocii, precum Complexul Administrativ de lângă Gara veche (Palatul Regal, Prefectura, Tribunalul) – astăzi Tribunalul și Judecătoria Constanța. Tot Renard a proiectat clădirea restaurantului aferent Cazinoului – păstrat până în ziua de azi, cu unele modificări – ca Acvariul din Constanța.
Cazinoul a fost inaugurat în 1910 și a devenit rapid un loc de întâlnire pentru aristocrația și elitele intelectuale din România. La câțiva ani după inaugurare, cazinoul a fost gazda unor evenimente importante, cum ar fi vizita istorică a Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei în 1914.
După cel de-al Doilea Război Mondial, cazinoul a fost naționalizat și – întrucât jocurile de noroc erau considerate a fi un viciu burghez – a fost transformat în sală de spectacole, fiind păstrată și funcția de restaurant, la parter. În anii 1980, cazinoul a fost închis din cauza stării de degradare. A urmat o nouă renovare în 1986 (prima din acestea având loc în 1934, sub conducerea chiar a arhitectului Daniel Renard), ocazie cu care au fost refăcute interioarele.
După 1989, Cazinoul a continuat să îndeplinească funcția de restaurant și a găzduit mai multe evenimente, printre care și o reuniune a șefilor de stat și guvern din zona Mării Negre. Cu sala de spectacole de la etaj, din spatele vitraliului frontal, abandonată, Cazinoul a continuat doar ca restaurant și salon de nunți, iar în sala mare aflată în spatele fațadei dinspre mare a găzduit mai mulți ani ședințele Consiliului Local – până când o bucată din tavan s-a prăbușit, forțând astfel schimbarea locației acestor ședințe și dând de înțeles că sunt necesare lucrări de întreținere serioase.
În așteptarea acestora, Cazinoul a intrat în hibernare – închis, sigilat, devenit casă pentru porumbei și pasat ca proprietate între primărie, guvern și investitori privați. În această perioadă, Cazinoul a mai fost deschis doar în câteva rânduri – găzduind expoziții ale Ordinului Arhitecților.

Cazinoul revine la viață!

Au urmat ani de zile în care Cazinoul a fost în renovare, iar turiștii erau îmbiați de fotografii profesioniști să se pozeze cu Cazinoul – nu cu cel adevărat, ci cu imaginea Cazinoului îmbătrânit, imprimată pe o pânză în fața căreia trebuia să pozezi.
Din fericire, soarele care scaldă în lumina sa Cazinoul în fiecare dimineață a răsărit și pe strada acestuia: S-au găsit în fine bani și bună-voință pentru restaurarea și reintroducerea sa în circuitul turistic și cultural. Lucrările se îndreaptă spre final, inaugurarea fiind programată pentru vara anului viitor. Până atunci, măcar fațada edificiului a fost finalizată – deci nu va mai fi nevoie de poze imprimate pe pânză, iar turiștii și localnicii se pot fotografia cu adevăratul Cazinou.
Renovarea Cazinoului înseamnă totodată și revenirea acestuia la o destinație mai apropiată de cea originară. Așa cum fusese proiectat inițial, cazinoul avea un salon ce putea fi utilizat și pentru ”baluri de binefacere organizate de primărie”, precum și o sală de dans, doua săli de lectură (pentru ziare și reviste), doua săli de jocuri și celebra ”terasă de pe malul mării”. După re-inaugurarea sa în 2024, Cazinoul din Constanța va fi deschis publicului pentru activități sociale, culturale și de divertisment, cuprinzând spații expoziționale, dedicate activităților artistice și culturale. Totodată, vor fi readuse la viață sala de spectacole și sala de bal – care vor putea găzdui activități cultural-artistice, dar și reuniuni importante la nivel local, national sau international – precum cele găzduite de Cazinou în primii săi 100 de ani de existență.

Un articol de Răzvan PETRE


Articol scris ca urmare a colaborării ziarului Dezvăluiri.ro cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top