Comisia Europeană

Brăiloiu vandalizează statuile de patrimoniu pentru complexul rezidenţial al vameşilor

O statuie de patrimoniu, realizată de unul dintre sculptorii reprezentativi ai României, zace vandalizată între mormane de moloz, la Eforie Nord. Un dezvoltator imobiliar care a ridicat în zona Hotelului Belona un bloc de apartamente de şapte etaje, a scos statuia de pe soclul ei şi a abandonat-o într-un colţ, sprijinind-o pe gardul amenajării de şantier.
Trebuie spus că grupul statuar “Tinereţe” al sculptorului Iulia Oniţă fusese amplasat într-un parc, la marginea unui teren de minigolf, aflate pe domeniul public al oraşului Eforie.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 Terenul în cauză a ajuns, pe căile ocolite ale infracţiunii în proprietatea unei persoane fizice, care apoi l-a vândut dezvoltatorului imobiliar SC Venid&Co SRL.

Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a semnat dispoziţia nr. 286 din 26.07.2006, prin care Ioana Smaranda Popovici era pusă în posesie cu terenul de 1685 mp, ce are ca vecinătăţi parcarea hotelului Belona, aleea de promenadă ce domină plaja, Grădina Union şi bulevardul Tudor Vladimirescu. Documentul face trimitere la o notificare pe care Popovici o depusese la Primăria Eforie, în anul 2002.
Problema este că Ioana Popovici nu revendicase acest teren, cu care nu are nicio legătură, ci un alt lot, în Eforie Sud. Pe motiv că terenul revendicat de Popovici nu poate fi retrocedat în natură,mai aparţinea Primăriei Eforie, solicitantei i s-a restituit “în natură, prin compensare” terenul de lângă Belona, la o aruncătură de băţ de malul mării, cu o privelişte deosebită spre plajă şi portul turistic.
Pe 26.03.2007, SC Venid&Co SRL Constanţa primeşte de la Primăria Eforie un Certificat de Urbanism pentru “consolidarea falezei şi reabilitarea sistemul de drenaj pentru evacuarea rapidă şi captarea apelor meteorice”, pentru terenul de lângă Belona. Documentul face trimitere la un contract de vânzare-cumpărare din 25.01.2007, ceea ce înseamnă că SC Venid&Co SRL a cumpărat terenul de la Ioana Popovici.
Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o metodă folosită în repetate rânduri de primarul Brăiloiu: este aleasă o persoană care revendică un teren în Eforie, aceasta este pusă în posesie, în compensare, pe un lot mult mai valoros, pe care este nevoită să îl vândă “cu dedicaţie”, la un preţ special.

Adevăratul proprietar a rămas cu buza umflată

Afacerea de la Belona a lăsat în urmă o serie de infracţiuni comise de administraţia Brăiloiu. În primul rând, terenul avea un moştenitor de drept, Ion Anea, care a fost ignorat tot acest timp. Acesta a trimis pe data de 3.10.2007 o sesizare în care solicită Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa să verifice dacă Autorizaţia de Construcţie emisă de Primăria Eforie pentru imobilul de lângă Belona este legală. Anea menţionează că este moştenitorul legal al doctorului A. Hoenig şi că a depus în acest sens, încă din anul 2001, două notificări la Primăria Eforie, fără să primească niciun răspuns.
O altă ilegalitate flagrantă este chiar atribuirea terenului, care se afla în proprietatea publică a oraşului Eforie. Monitorul Oficial al României, partea I din 30 august 2002 hotărăşte că “Grupul statuar “Tinereţea” din Eforie Nord, bulevardul Tudor Vladimirescu, zona hotelului Belona, realizată din piatră”, este un bun al domeniului public, în baza legii 213/1998.
În ciuda tuturor acestor oprelişti legale, primarul Brăiloiu a oferit “în compensare” terenul proprietate publică a oraşului unei persoane care nu îl moştenise nicidecum (înşelându-l în acest fel pe moştenitorul legitim), iar dezvoltatorul imobiliar SC Vanid&Co SRL a smuls statuia de patrimoniu de pe soclul ei şi a abandonat-o într-un colţ, sprijinită de gardul şantierul. Şi pentru ca distrugerea să fie completă, “amatori de artă contemporană” (poate chiar muncitorii complexului rezidenţial) le-au desenat celor două personaje ale grupului statuar organe genitale.

Retrocedări prin intermediari în parcuri ale oraşului

Primarul Ovidiu Brăiloiu nu este nici pe departe la prima ispravă de acest fel, când retrocedează părţi din domeniul public. Dovadă stă un teren 450 mp dintr-un fost parc, situat tot în zona de promenadă, cu o vedere excelentă spre mare. Acolo, Brăiloiu a dat terenul cu tot cu aleile şi băncile fostului parc şi a folosit aceeaşi metodă: un intermediar care a primit lotul în compensare şi apoi l-a vândut cui trebuia la un preţ de 10 ori mai mic decât valoarea reală.
Totul a pornit de la şeful Direcţiei de urbanism din primărie, Dan Manea, care a cumpărat, la Eforie Sud, un teren ce fusese revendicat de proprietarul de drept şi deci se afla în litigiu. După ce proprietarul Elena Maria Văleanu a câştigat în instanţă dreptul asupra terenului, Brăiloiu i-a propus să îi ofere în compensaţie un alt teren, în Eforie Nord, chiar pe faleză. Trebuie spus că în acest “schimb” nu s-a efectuat nici o evaluare a celor două terenuri şi asta pentru că lotul de pe malul mării era mult mai valoros. Afacerea a fost ţinută departe de ochii consilierilor, astfel că proiectul nu a fost votat de Consiliul Local.
La scurt timp după ce a fost pusă în posesie, Văleanu a vândut terenul la un preţ neaşteptat de mic, 12.000 de euro, adică mai puţin de 27 de euro pe metru pătrat. Spre comparaţie, un teren de 500 de metri pătraţi, situat exact lângă lotul în cauză, a fost vândut de către Teodora Rusu lui Mircea Gabriel Jalba, cu 150.000 de euro, conform contractului nr. 2025 din 8.07.2005, ceea ce înseamnă un preţ de 300 de euro /mp.
Ca lucrurile să fie mai clare, precizăm că beneficiara terenului,  Marilena Cocoş, este nimeni alta decât naşa fiicei viceprimarului din mandatul trecut, Vasile Ion.

Vameşi români, cetăţeni bulgari şi ciprioţi într-o încrengătură de firme

În locul zonei de promenadă în care a fost aşezat grupul statuar “Tinereţe” s-a ridicat complexul rezidenţial Apolonia, în care SC Venid&Co oferă apartamente de vacanţă la mare. Firma face parte dintr-o încrengătură de societăţi comerciale cu nume similare (Venid Construction, Venid Invest, ş.a.), cu o încrengătură de acţionari.
Între asociaţii firmei Venid&Co se numără Venid Construction şi persoanele fizice Eugen Bogatu, Iulian Ilie Nedu, Marius Făinărea, Dumitru Teşeleanu, Florin Dan Prisăcaru. SC Venid Construction are ca obiect principal de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară. Societatea îi are ca asociaţi şi administratori pe bulgarul Dinko Dimitrov Dinev şi Cristian Gheorghiev Popescu, precum şi firma Venid Invest SRL. Din acţionariatul Venid Invest mai face parte şi firma cipriotă SC Guillin Investments Limited.
Societăţile de mai sus au proiecte imobiliare în mai multe zone, printre care Mamaia, Eforie, Mangalia, Neptun, Agigea.
Florin Dan Prisăcaru ocupă postul de controlor vamal la Biroului Vamal Constanţa-Sud şi este asociat în încă trei firme. Dumitru Teşeleanu este tatăl lui Iulian Teşeleanu, seful Biroului Vamal Constanţa-Sud. Marius Făinărea a fost, până în urmă cu patru ani, angajat al Direcţie Regionale Vamale Constanţa.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top