Actualitate

Bola: Zonele strict protejate și cele de refacere vor fi prevăzute expres în noua Lege a Pescuitului

Deputatul liberal Bogdan Bola, inițiator al noii legi a pescuitului (alături de colegul său, deputatul Alexandru Cocsis), atrage atenția asupra faptului că zonele strict protejate și cele de refacere biologică sunt în prezent stabilite anual, prin ordine comune de miniștri. Acest lucru dă ocazia unor decizii arbitrare sau „scăpări”, cum este cea din acest an, când în ordinul anual al uneltelor de pescuit și în ordinul anual de prohibiție s-a „uitat” să se interzică folosirea dragelor hidraulice la pescuitul de scoici!

Ca să înțelegeți mai bine, aceste nave pescuiesc prin dislocarea scoicilor de pe fundul mării cu ajutorul unui jet puternic de apă. Într-o rezervație naturală, precum este Delta Dunării, aceste drage ar provoca un adevărat dezastru, pe fundul apei trăind o multitudine de specii de floră și faună, esențiale pentru biodiversitatea acvatică. Mai simplu – s-ar afecta astfel întregul lanț trofic”, a precizat Bola.

Deputatul constănțean consideră că prin introducerea în noua Lege a Pescuitului a zonelor strict protejate și cele de refacere biologică și mărindu-le și suprafața, acestea vor putea fi mai bine delimitate și vor fi protejate în mod real de orice amestec al instituțiilor statului, la presiunile unor persoane sau grupuri de interese.

Mai mult decât atât, în proiectul legislativ este prevăzut ca după adoptarea sa, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA), să realizeze, cu ajutorul institutelor de cercetare, studiile necesare pentru identificarea zonelor de reproducere și de hrănire a puietului din speciile protejaten prezent NU există nicio situație clară privind zonele de renaturare și refacere biologică!). După finalizarea acestui raport, propunerea este ca în aceste zone pescuitul să fie total interzis.

Pentru ca toate aceste măsuri să aibă cu adevărat efecte, am propus în premieră ca 35% din veniturile provenite din contractele de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, licențe, autorizații și permise de pescuit să fie alocate pentru Programul Multianual pentru Repopulări și Populări de Susținere. Prin asta ne dorim să asigurăm sustenabilitatea pe termen lung a pescăriei din România și protecția corespunzătoare a viețuitoarelor acvatice vii și a interesului public.

Astfel, în Anexa 9, art. 2 din Lege, am prevăzut ca în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ANPA va elabora un Master-Plan la nivel național, cu privire la Programul Multianual al Repopulărilor și a Populărilor de Susținere. Acest program va include managementul multianual a repopulărilor și a populărilor de susținere, cât și strategiile multianuale, de reintroducere, refacere și menținere a populațiilor sălbatice de pești, pentru apele de munte, apele colinare și de șes, respectiv Delta Dunării, în vederea asigurării unei biodiversități acvatice în conformitate cu cerințele naționale și internaționale. O altă prevedere inexistentă la acest moment și care am introdus-o în premieră”, a explicat Bola.

Pedepse mai mari pentru cei care încalcă legea pescuitului

De asemenea, în noua lege este prevăzut că limitele și cuantumul oricărei contravenții/infracțiuni din Legea Pescuitului SE DUBLEAZĂ în cazul în care persoana încalcă prevederile în perioada prohibiției generale, în zonele de strictă protecție și în zonele de refacere biologică.

Noua lege mărește și cuantumul pedepselor pentru cei care o încalcă. Dacă până acum erau prevăzute doar câteva luni de închisoare SAU amendă, în noua lege (la art. 132) constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 5 ani şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 4 ani :

  • pescuitul comercial în habitatele acvatice naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie;
  • pescuitul comercial în habitatele acvatice naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în zonele de refacere biologică.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top