Actualitate

Se va înființa o stațiune internațională pentru conservarea și cercetarea sturionilor din Dunăre și Marea Neagră

După intrarea în vigoare a noii Legi a Pescuitului, instituțiile abilitate din România vor face demersurile necesare pentru stabilirea de convenții internaționale cu țările riverane Dunării și Mării Negre, prin care să se stabilească programe transfrontaliere de repopulare și populare de susținere, de monitorizare și evaluare a sturionilor, anunță Bogdan Bola, inițiatorul legii.

De asemenea, pentru speciile migratoare de pești, din ordinul ACIPESERIFORMES, în maxim 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se va înființa Stațiunea Internațională pentru Conservarea, Monitorizarea și Cercetarea Sturionilor și a Speciilor Migratoare de Pești din Dunăre și Marea Neagră.

Stațiunea va fi instituție publică de interes național, cu personalitate juridică și avea ca principal obiectiv dezvoltarea unei facilități EX-SITU, pentru conservarea sturionilor din Dunăre și Marea Neagră, unică la nivel național.

Instituția va avea de asemenea ca obiectiv monitorizarea și cercetarea IN-Situ și Ex-Situ, a speciilor migratoare de pești, din Dunăre și Marea Neagră.

Stațiunea va implementa programe multianuale de repopulare și populare de susținere cu pui de sturioni, din speciile amenințate critic cât și programe de monitorizare și evaluare.

Această stațiune va fi de interes strategic național, regional și european, în contextul în care speciile native de sturioni, reprezintă o resursă comună a căror habitat natural este răspândit pe teritoriul mai multor țări riverane Dunării și Mării Negre.

Propunerile noastre au fost deja bine primite de către organizațiile non – guvernamentale de specialitate și nu ne vom opri aici. Poate de aceea, cele mai dure pedepse din Legea Pescuitului fac referire și la acest aspect, sancțiunile de până acum fiind o glumă (de la 6 luni până la 3 ani SAU amendă). De aceea, la art. 134 am prevăzut că următoarele fapte constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 5 ani la 8 ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioadă de 5 ani:

a) pescuitul sau omorârea resursei acvatice prin curentare, pescuitul sau omorârea resursei acvatice cu materiale explozive, pescuitul sau omorârea resursei acvatice cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, precum şi folosirea armelor de foc în scopul omorârii peştilor sau altor vieţuitoare acvatice.

b) pescuitul sau omorârea deliberată a mamiferelor marine (neincriminat până acum!)

c) pescuitul, omorârea, deţinerea, reținerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele acvatice naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente şi marcaje justificative legale.

d) pescuitul, omorârea, deţinerea, transportul sau comercializarea lostriţei;

e) extragerea resursei acvatice din ape interzise pescuitului din cauza poluării sau contaminării cu substanțe dăunătoare sănătății umane (neincriminat până acum!)

f) comercializarea produselor care provin din ape interzise pescuitului din cauza poluării sau contaminării cu substanțe dăunătoare sănătății umane, precum și a viețuitoarelor acvatice sau a produselor provenite din acestea care pun în pericol sănătatea umană (neincriminat până acum!)”, a transmis Bogdan Bola.

(Sursă foto: Facebook-Cherhana Pontica)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top