Actualitate

Bogdan Bola: Limitarea motoarelor bărcilor pescarilor comerciali din Delta Dunării la 60 CP, va fi și o lovitură grea dată braconierilor

Una dintre prevederile noii Legi a Pescuitului se referă la limitarea puterii motoarelor ambarcațiunilor folosite de către pescarii comerciali în delta Dunării. Potrivit inițiatorului legii, deputatul liberal Bogdan Bola, asta ar duce la reducerea emisiilor de CO2 și ar însemna o lovitură dură dată braconierilor, care în prezent folosesc ambarcațiuni cu motoare foarte mari, care îi ajută să fugă cu ușurință de organele de control.

Odată cu reducerea puterii motoarelor la 45 KW (60 de cai putere), legea prevede și încurajarea folosirii motoarelor electrice, prin reducerea cu 50% a a tarifelor pentru eliberarea autorizației, licenței și permisului de pescuit comercial.

Acest lucru va însemna că, din momentul în care proiectul nostru legislativ va fi votat și aprobat, licența de pescuit comercial pe întregul teritoriu al Rezervației Biosfera Delta Dunării va fi acordată doar pentru ambarcațiuni ale căror motoare nu depășesc o putere de 45 KW (maxim 60 de cai putere) – art. 59 din Lege. Și având în vedere că este obligatoriu ca toate aceste ambarcațiuni să se licențieze la un moment dat și vorbim de peste 1000 de pescari comerciali, o astfel de măsură nu poate fi decât binevenită.

Scopul este unul simplu: pe lângă reducerea substanțială a emisiilor de dioxid de carbon, care fac foarte mult rău rezervației naturale, vom da o lovitură grea și acelor braconieri care acum folosesc în voie, legal, motoare și de 250-300 de cai putere. Neexistând nicio măsură care să blocheze sau să interzică o capacitate atât de mare a motoarelor, aceștia se pot face repede nevăzuți la apariția organelor de control.

Știu ce vor spune mulți: trebuie redusă capacitatea tuturor motoarelor în Rezervație, însă aceasta va face obiectul modificării Legii Rezervației, deoarece vorbim de spețe și cadre diferite.

Iar pentru a încuraja folosirea unor mijloace nepoluante, care ar ajuta mult acestui sanctuar al naturii, am prevăzut în Legea Pescuitului că deținătorii unei nave sau ambarcațiuni dotate cu un motor electric beneficiază de o reducere cu 50% a tarifelor pentru eliberarea autorizației, licenței și permisului de pescuit comercial – art 67 alin 4. Știu, totalul actual al tuturor acestor taxe, la acest moment, nu depășește 500 de lei (indiferent de cât pește pescuiește), însă și aici am intervenit prin propunerea noastră, acestea crescând considerabil, în funcție de cantitatea de resursă acvatică extrasă din natură.

Toate aceste măsuri își propun să transforme pescuitul într-o activitate sustenabilă, pe termen lung. Așa cum am mai zis, mai este timp să modificăm și să îmbunătățim Legea, însă propunerile nu pot fi mereu doar despre ce ne-ar conveni nouă: 0 taxe, 0 responsabilitate, 0 control. Repet: peste 70% din peștele prins este tranzacționat la negru, toți pescarii se plâng că nu mai există pește, dar refuzăm să (ne) schimbăm ceva în bine. Suntem deschiși la orice sugestie care protejează deopotrivă pescarii și resursa acvatică, deoarece acum acest lucru nu se întâmplă”, a precizat Bogdan Bola.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top