Comisia Europeană

Bisericile din Constanța sunt capcane ale morții în eventualitatea unui incendiu

Adjunctul ISU Dobrogea: lăcașurile de cult construite după anul 2000 nu au autorizație!

Prim adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, Vlăduț Ion, a declarat pentru ziarul Dezvăluiri că bisericile construite în Constanța după anul 2000 nu au autorizație de la ISU. Legislația în vigoare prevede ca beneficiarul unei construcții să solicite această autorizație, după recepția finală a lucrării. Cele mai multe dintre bisericile construite în ultimii ani se află într-o situație ciudată: nu au recepția făcută, deși funcționează de de 10-15 ani. Prin urmare, în tot acest timp nu au solicitat autorizație ISU! 

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, recunoaște că problema există, dar spune că responsabilitatea este a fiecărei parohii în parte: 

„Autorizația ISU se obține, conform legislației, după ce se face recepția finală a lucrărilor. În cazul parohiilor noi, despre care vorbim, nu toate au lucrările încheiate. Unele au, altele nu. În plus, avizul se obține printr-o firmă terță, care se ocupă de toată documentația. Unele parohii l-au obținut, altele sunt în curs să îl obțină, iar altele nu au recepția finală.
Foarte multe dintre bisericile construite după anul 2000 sunt cu lucrările neterminate. Lucrare terminată înseamnă și pictură și tot mobilierul. Unele nu au mobilier, altele nu au pictură, altele sunt amenajate pentru a se sluji temporar, cum e biserica de la gară unde se slujește la demisol, după ce s-a slujit într-o baracă. La Casa de Cultură e aceeași treabă.
În fiecare an, ISU merge la fiecare parohie și verifică, se încheie un proces verbal de constatare. Relația dintre ISU și parohii este una directă, nu se desfășoară prin intermediul Arhiepiscopiei”.

După înscăunarea ÎPS Teodosie ca Arhiepiscop al Tomisului, în anul 2001, a început o frenezie a construirii de lăcașuri de cult. S-a spus atunci că ierarhul avea nevoie de un număr cât mai mare de biserici și mănăstiri pentru a forța ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie.În Constanța au apărut foarte multe improvizații din carton sau lemn, cu funcție de biserici, plantate în cele mai nepotrivite locuri: pe trotuare, pe scuaruri, pe spații verzi, în imediata apropiere a unor benzinării, în subsoluri. Deși ar fi trebuit să fie folosite temporar, până la ridicarea unor construcții definitive, în multe dintre ele se slujește și astăzi. Multe dintre aceste biserici nu au două căi de evacuare, sursă de apă pentru a alimenta hidranţii, avertizoare pentru fum sau instalaţii de evacuare a fumului, așa cum prevede legislația în vigoare. Conform specialiștilor, riscul la incendii în lăcaşele de cult este crescut din cauza mobilierului din lemn, a icoanelor, finisajelor interioare și decoraţiunilor. La aceste riscuri se adaugă aglomeraţiile de persoane la slujbele religioase, lumânările aprinse, instalaţiile de încălzit etc.

Complexul turistico-religios a lui Teodosie nu poate primi autorizație ISU

Din păcate istoria consemnează o tragedie mai mare chiar decât cea de la Clubul Colectiv, care a avut loc într-o biserică. În 1930, la biserica din Costești, județul Argeș, s-a produs un incendiu în care au ars 118 de oameni, care participau la slujba din Vinerea Mare. Biserica era construită din lemn şi avea o uşa mică, ce se deschidea spre interiorul clădirii, astfel că atunci când focul a izbucnit de la o lumânare, toţi cei care se aflau mai în spate, s-au îmbulzit spre ieșire, făcând imposibil pentru cei din faţă să deschidă uşa.
Nepăsarea lui ÎPS Teodosie în legătură cu acest subiect ne duce cu gândul la Mănăstirea și hotelul din Dorna Arini, (pe care acesta le administrează, prin intermediul unei fundații), amendate an de an pentru lipsa autorizației ISU. Mai mult, șeful ISU Suceava a declarat presei că unul dintre imobile nici nu poate primi această autorizație, fiind considerat nesigur. De fapt, în luna septembrie a acestui an, la Dorna Arini a luat foc o chilie și doar intervenția promptă a pompierilor a împiedicat ca întregul complex, construit din lemn, să se aprindă ca o torță.

Foto biserici improvizate care funcționează în Constanța de mai mulți ani.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top