Litoralul românesc

Apă contaminată la robinetele din Saraiu!

Apa este elementul indispensabil vieții. De calitatea ei depinde și calitatea vieții noastre, în acest sens normele UE fiind foarte stricte în ceea ce privește furnizarea apei potabile. Însă, pentru locuitorii comunei constănțene Saraiu lucrurile nu stau tocmai așa. De mai bine de două luni aceștia sunt în situația în care consumă apă plină de bacterii coliforme și enterococi. Femeile însărcinate și copiii cu vârsta de până la trei ani sunt în cel mai mare pericol dacă beau o astfel de apă.

Un articol de Călin GAVRILAȘ, Mihai Răzvan ROTARU

Bacterii coliforme și enterococi în apa pe care o beau oamenii din Saraiu

În luna iunie 2015, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) acorda Primăriei comunei Saraiu licența nr. 3313/15.06.2015 pentru serviciul public de alimentare cu apă. Totodată, licența era însoțită și de o anexă în care erau prevăzute obligațiile primăriei ca furnizor de servicii. Astfel, conform articolului 14 (1) din anexă, titularul licenței are obligația să asigure calitatea apei potabile furnizată utilizatorilor. Doar că, după un an, primăria Saraiu a uitat, sau nu este capabilă, să asigure această calitate a apei potabile.
În urma unui control efectuat de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană– Constanța (DSPJ), în luna septembrie 2016, aceștia ajung la concluzia că la „sistemele de apă Saraiu și Dulgheru s-au constatat depășiri conform buletinelor de analiză la parametri microbiologici: număr total de germeni, coliformi totali, escherichia coli și enterococ”. Conform celor de la DSPJ, consumul unei astfel de ape contaminate poate duce la apariția bolilor infecțioase cu transmitere digestivă: diaree, dizenterie, hepatite. În același timp, primăriei Saraiu îi era pus în vedere (printr-o adresă din partea DSPJ Constanța, din 12.10.2016) să ia de urgență mai multe măsuri, printre care: spălarea și dezinfecția rezervoarelor, igienizarea forajelor și rezervoarelor, verificarea rețelei de apă etc.
Tot la finalul lunii septembrie, un locuitor din Saraiu, alarmat de faptul că deseori la robinet curge apă cu impurități, duce o probă de apă la laboratorul autorizat al RAJA SA pentru a controla calitatea apei pe care o consumă familia sa. Astfel, în data de 26 septembrie primește raportul nr. 1839 din partea Laboratorului de Încercări Apă Potabilă Palas (al RAJA SA) din care rezultă mai multe încălcări ale valorilor admise.
În primul rând, valoarea clorului rezidual liber în apa din Saraiu era de 0,03 mgCL2/litru, în timp ce valoarea admisă conform legislației în vigoare trebuia să fie cuprinsă între 0,1 și 0,5. Deci, clorul din apă este aproape inexistent, fapt ce dovedește că furnizorul de serviciu de apă (primăria Saraiu) nu respectă autorizația primită. De asemenea, au fost descoperite în apa ce curge la robinetul celor 1485 de abonați din Saraiu, nu mai puțin de 17 bacterii coliforme și 4 enterococi (valoarea admisă fiind 0 )!
Imediat după primirea acestui raport alarmant, persoana respectivă sesizează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, autoritate care, la rândul ei, trimite raportul către DSPJ Constanța spre soluționare. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică merg pe 1 noiembrie 2016 (abia după o lună de la primirea sesizării) într-un control la Saraiu, pentru a preleva probe de apă, moment în care aplică și o amendă contravențională pentru neasigurarea dezinfecției eficiente a apei produse și distribuite ca apă de consum. În urma probelor de apă prelevate, conform buletinelor de analiză, DSPJ Constanța constată că „apa NU corespunde din punct de vedere chimic și bacteriologic”. Singura veste bună este că apa corespunde totuși din punct de vedere microbiologic.
Curios este faptul că reprezentanții DSPJ au prelevat probe de apă cu ocazia deplasării în comuna Saraiu de la domiciliul a două persoane (Mocanu Pavel și Cojocaru Mihai) care nu sunt altceva decât consilieri locali din partea UNPR, același partid ca al primarului comunei, Dorinela Irimia.

Dorinela Irimia, primar Saraiu: ”Oamenii ar trebui să fie mulțumiți că plătesc 1,84 lei/mc de apă!”

Deși, conform articolului 27 din anexa ce însoțește licența de furnizor de servicii de apă potabilă, titularul licenței „are obligația de a pune la dispoziția celor interesați toate informațiile de interes public privind serviciul furnizat”, Dorinela Irimia, primarul comunei s-a ferit să ne ofere prea multe explicații. Din punctul ei de vedere, faptul că oamenii din Saraiu beau apă la prețul de 1,84 lei/mc ar trebui să-i facă fericiți. Orice întrebare legată de calitatea apei era pasată de Dorinela Irimia în curtea celor de la DSPJ, deși comunicarea publică îi revine în exclusivitate în legătură cu serviciul pe care primăria îl oferă cetățenilor. Singura neconcordanță pe care o recunoaște este cea a depășirii nivelului de nitrați (107 față de 50, valoare admisă), dar pentru aceasta, spune primarul, există o derogare până în anul 2017. Într-adevăr există această derogare, dar, conform DSPJ, „primăria Saraiu are obligația ca în această perioadă să pună la dispoziția femeilor însărcinate și a copiilor cu vârsta între 0 și 3 ani apă plată”. Iar, conform surselor noastre, așa ceva nu s-a întâmplat în comuna Saraiu decât o singură dată în doi ani!
De asemenea, oamenii primăriei Saraiu au intervenit cu câteva zile înainte de ultimul control al celor de la Direcția de Sănătate Publică (1 noiembrie) pentru igienizarea și împrejmuirea bazinul de apă. Igienizarea a constat într-un strat de var aruncat peste pereții din cărămidă, scoaterea nămolului din apă și realizarea unui gard pentru a nu permite persoanelor străine accesul la bazin. Toate aceste lucrări, se pare că nu au fost suficiente, deoarece primăria a fost amendată de cei de la DSPJ pentru neasigurarea dezinfecției eficiente a apei, cu suma de 3000 de lei.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top