Publicația Dezvăluiri a organizat pe pagina de Facebook o dezbatere live despre situația „Depozitului ecologic de deșeuri menajere și industriale Costinești”, ce aparține companiei Iridex. Invitații discuției au fost președintele Partidului Ecologist Român, filiala Costinești, Marius Oprea și cunoscutul activist Paul Iurea, de la Vama Verde.
Discuția a plecat de la situația de fapt, aceea că depozitul de deșeuri funcționează în prezent fără aviz de mediu (compania Iridex a depus o solicitare pentru reînoirea acestui document, la Agenția de Protecția Mediului Constanța).
Cei doi activiști au acuzat faptul că acest depozit de deșeuri încalcă legea și este o sursă de poluare într-una dintre cele mai iubite stațiuni de pe litoralul nostru. (Puteti vedea dezbaterea Aici)
Marius Oprea (inițiatorul a numeroase adrese și petiții către instituții ale statului cu rol de autorizare și control în această chestiune) consideră că încă de la început această afacere a ridicat multe semne de întrebare: „Povestea începe în 2003, când domnul primar al comunei Costinești a concesionat un teren de 10 hectare către un reprezentant al Iridex, ulterior în anul 2004 această suprafață a fost înstrăinată, cu suma de 12.000 euro, în bumul imobiliar. Eu consider că este un preț neserios. Această vânzare a terenului s-a făcut fără un nomenlcator de prețuri din care să reiasă prețul zonei. Totul s-a făcut în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, în care nu s-a luat în calcul nicio licitație publică”.
Ulterior, spun cei doi activiști, depozitul de gunoi s-a construit și funcționează cu încălcarea mai multor prevederi legale, crând multe neajunsuri locuitorilor și turiștilor:
– Este amplasat la mai puțin de 1000 m de prima locuință
– Materialul care izolează conținutul gropii de gunoi nu este etanș, existând riscul ca lichidul rezultat din depozitarea gunoiului să ajungă în pânza freatică. Analizele apei de îmbăiere arată că plajele din Costinești sunt cele mai poluate de pe litoral
– Depozitul nu este imprejmuit, câinii, pescărușii și alte animale mănâncă dintre gunoaie și pot duce mai departe germeni patogeni
– Mașinile descarcă gunoiul direct pe groapă, fără ca acesta să fie sortat
– În jurul platformei nu există o perdea forestieră, iar gunoiul este împrăștiat de vânt
– Nu exista niciun studiu de impact care sa reflecte calitatea sănătății cetățenilor (DSPJ Constanța spune că ei nu autorizează lucrări de acest fel, fapt contrazis de Ordinul Ministerului Sănătății 1030/2009, Anexa 2)
– Ministerul sănătății a interzis temporar proprietarilor de teren din zonă să își construiască locuințe
– Suma decontată în anul 2015 de Primăria Costinești din bugetul local pentru Iridex este 1.500.000 Lei, pentru „salubrizare stradală și deszăpezire”, (deși în bugetul local această sumă este decontată pentru „neutralizare deseuri”)
– Nu există niciun aviz de funcționare eliberat de M.A.P.N., în apropiere fiind o unitate militară (dovedit prin documente, răspuns MAPN și referatul biroului Urbanism)
– Groapa de gunoi este o sursă de insecte, rozătoare, mirosuri și praf (fum) care se depune peste comună
– Dezbaterea publică pentru obținerea unui nou aviz de mediu a fost un simulacru, începând de la publicitatea aproape inexistentă, spațiul destul de restrâns în care s-a organizat și modalitatea în care s-au purtat discuțiile
Singura soluție pe care o vede activistul Paul Iurea este mutarea acestui depozit de deșeuri într-o zonă în care să nu afecteze turismul și mai ales sănătatea oamenilor.