Litoralul românesc

Părintele Arsenie Papacioc, turnat la securitate de Arhiepiscopul Argeșului, Calinic Argatu!

Toată lumea știe cât de mult a pătimit părintele Arsenie Papacioc de pe urma persecuțiilor la care a fost supus de către organele de securitate ale regimului comunist. Însă, puțină lume cunoaște și cine erau cei care îl turnau pe duhovnicul Dobrogei, în marea lor majoritate oameni proveniți din rândul clerului sau al monahilor. Unul dintre aceștia este Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, fosta sursă Zamfir.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Închis la Aiud între 1958 și 1964, părintele Arsenie va cunoaște după eliberarea sa o altfel de închisoare, una fără gratii, presărată la tot pasul cu oameni care-l urmăreau, îl ispiteau și îl turnau la Securitate. În volumul „Am înțeles rostul meu… Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securității”, apărut la editura Humanitas (2014), cele două cercetătoare care s-au aplecat asupra arhivelor, Mariana și Iuliana Conovici, scot la iveală numele celor care l-au urmărit pas cu pas pe părintele.
Din mulțimea „numelor de cod” ce dădeau note cu privire la părintele, o mare parte aparțin unor clerici, monahi sau angajați ai episcopiilor prin care Arsenie Papacioc a trecut după 1964.
O notă din 26 februarie 1976 aparține sursei ”Zamfir”, actualul Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Calinic Argatu. Acesta, viețuitor la acea vreme al mănăstirii Cernica, la fel ca și părintele Arsenie, raporta la securitate comportamentul și concluziile de pe urma dialogurilor cu marele duhovnic. Nota informativă 3863/003/26.02.1976 vorbește despre atitudinea părintelui față de Mișcarea Legionară, dar și despre o presupusă dorință de a deveni martir, fiind gata oricând să moară. Finalul notei lui Calinic Argatu cuprinde, pe lângă opinia personală, și un avertisment pentru Securitate: ”Menționez că este foarte interesantă poziția lui Papacioc, întrucât în atribuțiile profesionale pare a fi de o corectitudine ireproșabilă, având darul de bun sfătuitor. Se pare însă că nu uită trecutul.”. De asemenea, sursa Zamfir i-a pus în gardă pe securiști că Arsenie Papacioc, deși viețuia în mănăstire, are relații nelimitate în exterior.
În Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se mai regăsesc și alți episcopi care au făcut pactul cu Securitatea lui Ceaușescu. Pe lângă IPS Calinic al Argeșului (sursa Zamfir), presa a arătat că și IPS Teodosie al Tomisului a semnat un angajament cu Securitatea, primind numele de ”Mache”, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a primit numele conspirativ de ”Ionică”, IPS Pimen al Sucevei era cunoscut ca sursa ”Sidorovici” și IPS Casian al Dunării de Jos era cunoscut ca sursa ”Casio”, sau ”Casius”. Desigur, acestea sunt numele de ierarhi colaboratori ai fostei securități care au apărut în spațiul public, lista nefiind nicidecum finală.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top