Fără categorie

Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa (Tulcea)

PROFIL DE PRIMAR

– A absolvit Faculatea de Istorie, la Universitatea „Ovidius”, din Constanţa şi a devenit primar în 2004, la doar 26 de ani. În prezent, se pregăteşte să candideze pentru al treilea mandat.
– În facultate a fost poreclit „Luncaviţa”, pentru că vorbea în permanenţă despre localitatea natală, căreia îi ducea dorul în timpul studenţiei.
– Este născut pe 30 iulie 1977, este căsătorit din anul 2005, cu Valerica Ilie, şi are două fetiţe, Maria (4 ani) şi Ioana (2 ani).

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

La prima vedere, ai impresia că este o glumă şi în faţa ta nu se află un primar, ci un tânăr artist, optimist, boem şi foarte vesel, detaşat de orice înseamnă profana şi compromiţătoarea viaţă politică.  În timpul primei discuţii îţi dai seama că mai degrabă este un lider al tinerilor, un revoluţionar sentimental, o voce care militează pentru dreptate, cultură şi respect reciproc. În fapt, în spatele acestei persoane, se află un om matur, muncitor şi extrem de activ. Acest personaj reprezintă ceea ce înseamnă „pata de culoare” din peisajul politic românesc. Iubirea pentru localitatea pe care a ajuns să o administreze este legendară, astfel încât primul lucru pe care ţi-l spune cineva despre el este tocmai pasiunea cu care se dedică activităţilor din şi pentru comună. Aşa se face că, promovându-şi localnicii, tradiţiile şi satul, acestea au ajuns să fie cunoscute la nivel naţional şi internaţional. Încrezător încă într-o reală schimbare a clasei politice, acesta pare că nu a obosit încă să ceară mai multe drepturi pentru primari, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din
România, filiala Tulcea. Este vorba, desigur, de Ştefan Ilie, primarul comunei tulcene Luncaviţa.

Primar la 26 de ani

De-abia împlinise 26 de ani când a reuşit să convingă pentru prima oară localnicii că merită să fie primarul lor. Este o reuşită, mai ales din prisma faptului că, aşa cum bine ştim, electoratul din mediul rural, majoritar trecut de prima tinereţe, este categoric circumspect şi conservator atunci când vine vorba să pună primar un tânăr ce de-abia a ieşit pe uşa facultăţii. Mai ales când facultatea absolvită este Istoria… Se pare însă că luncăviţenii n-au fost circumspecţi şi nici conservatori atunci când a venit vorba de Ştefan Ilie, poreclit în vremea studenţiei „Luncaviţa”. De ce  oare „Luncaviţa”? Tocmai din cauza faptului că de la primul până la ultimul curs vorbea despre draga lui comună căreia îi ducea dorul. Înnebuniţi, studenţii l-au poreclit astfel şi aveau să păstreze în timp numai amintiri frumoase şi amuzante despre fostul lor coleg, ce avea să ajungă la scurt timp primar.  

„Singurul regret este că nu stau destul timp cu fetiţele mele”

În 2005, şi-a întemeiat o frumoasă familie cu Valerica: „Pe soţia mea o iubesc nespus de mult. Ea este cea care mi-a dăruit cele mai frumoase lucruri din viaţa mea: pe fetiţele noastre, Maria, de patru ani, şi Ioana, de doi ani”, ne-a povestit Ştefan Ilie. Singurul regret pe care acesta îl are este faptul că nu are destul timp să stea cu familia, pe care o idolatrizează: „Îmi pare nespus de rău că nu pot sta mai mult cu soţia şi cu fetiţele. Soţia mea este farmacistă, lucrează toată ziua, eu sunt foarte ocupat, iar ele se duc la grădiniţă şi la bunici. Dacă n-aş mai fi primar, le-aş dedica foarte mult timp. În această situaţie însă, pot să stau mai mult cu ele doar în weekend-uri“, a declarat Ştefan Ilie.

Primar la catedră, sau profesor în Primărie?

Ştefan Ilie este şi profesor de istorie. Până în 2004 acesta a predat istorie, cu normă întreagă, fiind profesor titular din anul 2005, la Grupul Şcolar Simion Leonescu, din Luncaviţa. ”Lucrez în continuare în învăţământ, însă numai patru ore pe săptămână, şi asta din mai multe motive: În primul rând, pentru a-mi da gradele didactice, în prezent fiind profesor gradul II şi înscris (în anul II) la gradul I, apoi pentru a nu pierde contactul cu şcoala, pe care o iubesc extraordinar de mult! Cunosc primari care nu au relaţii constructive cu şcoala şi nu vreau să ajung unul dintre ei. Şcoala este pricipalul loc unde poţi privi viitorul comunei! După cum este organizată, dotată, după performanţele înregistrate, după cât de calificaţi şi pregătiţi sunt profesorii, după rezultatele şi zâmbetul elevilor, etc. Nu în ultimul rând, meseria mea principală este cea de profesor, pe care o exercit cu o deosebită plăcere”, a conchis primarul comunei Luncaviţa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top