Fără categorie

Instituţia poliţiei, „mânjită” de angajaţi infractori!

Când oamenii legii încalcă legea…

– Olanda este unul din statele care se opun cu vehemenţă aderării României la spaţiul Schengen. Unul dintre motive: gradul ridicat de corupţie din Poliţia Română.
– Un sondaj de opinie de anul acesta arată că 43% din români nu au deloc încredere în Poliţie, întrucât unii angajaţi ai acestei instituţii sunt adesea, ei înşişi, infractori.
– Bucureştiul este pe primul loc în acest clasament, dar nici Constanţa nu stă prea bine. În luna martie, numeroşi poliţişti au fost acuzaţi de comiterea unor fapte penale grave.
– 12 agenţi de poliţie au fost implicaţi în mega-furturile din Portul Constanţa iar alţii sunt judecaţi de instanţă pentru acte de corupţie
– Poliţiştii stau „bine” şi la infracţiuni de drept comun: Un fost cadru MAI şi-a împuşcat soţia în cap, un fost agent de la Transporturi şi-a omorât mama iar un comisar şef a provocat, beat fiind, un accident rutier, după care a fugit de la faţa locului.

Un articol de Mircea Cornea

Cui îi e frică… de poliţistul român?

Germania, Austria şi Finlanda au fost în cele din urmă convinse să accepte aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda însă se opune cu vehemenţă. Întrebarea este: de ce, ce au batavii cu noi? Ce rău le-am făcut noi românii, mai ales că ţara lor nu a fost prea tare luată cu asalt de oamenii noştri? Răspunsul l-a dat un parlamentar olandez, care a declarat că instituţiile „mioritice”, care ar trebui să vegheze la respectarea legii, sunt prea corupte iar o aderare (şi o deschidere totală a graniţelor, fără niciun control) nu ar face altceva decât să aducă mari probleme acestui stat numit al „Morilor de Vânt”… sau „al Lalelelor”…Un astfel de răspuns i-a supărat mai ales pe poliţiştii noştri, care susţin sus şi tare, că la noi totul este minunat. Bilanţurile anuale ale Inspectoratelor Judeţene arată mereu binişor, toţi sunt nişte profesionişti, etc… Scandalurile în care sunt însă (foarte des) implicaţi angajaţii români (ofiţeri sau simpli agenţi) contrazic această prezentare idilică. Şeful departamentului Schengen din MAI, chestorul Marian Tutilescu este chiar el bănuit de abuzuri comise în cadrul IGPR. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, comisarul şef Cristian Ciocan este fotografiat prin cluburi făcându-şi de cap cu iubite de interlopi, infractori veroşi implicaţi în trafic de droguri. Bucureştiul stă rău de tot, atunci când vine vorba despre imaginea poliţistului… Un sub-inspector a fost prins crescând canabis, chiar la el acasă iar un agent principal de la Secţia 14 a fost arestat, după ce s-a aflat că vindea cocaină în valoare de 20.000 de euro. Nici în Moldova nu este linişte. Anul trecut, şeful Inspectoratului Piatra Neamţ, celebrul Aurelian Şoric „rescria” legislaţia penală afirmând că bine-cunoscuta „cămătărie” nu este o infracţiune, ci doar o „chestie” pe care o face toată lumea, inclusiv politicienii sau poliţiştii. Este faptă penală, domnule ex-comandant şi se pedepseşte de la 6 luni la 5 ani de închisoare. Evident, dacă făptuitorul este prins… Cu astfel de exemple nu trebuie să ne mai mirăm că Olanda nu ne vrea în Schengen. Situaţia este una generală…iar Constanţa nu stă nici ea deloc bine.

Portul Constanţa, „prăduit” cu ajutorul poliţiştilor

Marele scandal al lunii martie, care a propulsat judeţul nostru în fruntea nedoritului top al infracţiunilor a fost cel legat de jafurile în stil mare din Portul Constanţa. Din fericire, în Poliţia Română există (încă) destui profesionişti oneşti, care îşi fac treaba ca la carte.  Aşa s-a reuşit demascarea unei reţele infracţionale, care devaliza practic Portul Constanţa. Aproximativ 40 de persoane au fost depistate şi anchetate cu privire la furturi comise în decursul mai multor luni. S-a stabilit că trei grupuri de hoţi îşi împărţiseră pratic teritoriul şi furau tot ce prindeau, cereale, îngrăşăminte, fier vechi şi tot felul de alte mărfuri ce „vegetau” prin vagoanele trase pe linie. S-au sustras astfel sute de tone de bunuri iar prejudiciul a fost unul uriaş, cu foarte multe zerouri la capăt. Ce este însă mai grav în acest caz este faptul că totul se făcea cu sprijinul unor agenţi de poliţie, care furnizau informaţii infractorilor şi care îi ajutau să scape de eventualele controale. Potrivit procurorilor, oamenii legii le uşurau calea infractorilor (uneori cu ajutorul girofarurilor), păzeau transporturile şi primeau pe fiecare tură „de muncă” câte 1 milion de lei. Infractorii furau cu auto-utilitare şi pentru a-şi ascunde faptele foloseau sigilii de resigilare, puse la dispoziţie  de unul dintre poliţişti. După finalizarea cercetărilor, procurorii au trimis în instanţă 10 hoţi şi şapte poliţişti. Cinci de la Transporturi Maritime, unul de la Garda de Coastă şi unul de la Secţia 5. Pe 21 martie, Tribunalul Constanţa a decis arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a celor şapte agenţi: Silviu Ghica, Demirel Cadâr, Cosmin Buştiuc, Cristian Badea, Emil Bogiu, Cristi Moşoiu şi Tiberiu Neacşu. Procesul poate să înceapă…

Când şeful… „o comite”

Pe 30 martie, vineri noapte, un autoturism condus de o persoană aflată în stare de ebrietate a fost implicat într-un eveniment rutier la Tuzla. În fapt, o maşină a intrat în giratoriul din localitate şi a fost foarte aproape să se urce pe una din aripile avionului ce ţine acolo loc de monument. Şoferi „nebuni” sunt destui… De data aceasta, marea problemă a fost că accdeintul a fost produs de un ofiţer de poliţie: comisarul şef Dragoş Radu, şeful Formaţiunii Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Eforie. De parcă nu ar fi fost destul, după accident, ofiţerul a părăsit locul faptei, se pare cu ajutorul unui agent de la Rutieră. În prezent, comisarul şef este cercetat pentru părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea autorităţilor, sustragerea de la recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei şi instigare la mărturie mincinoasă. Comentariile sunt de prisos…

Pur şi simplu, criminali

La jumătatea săptămânii trecute s-a consemnat o infracţiune extre de gravă la Techirghiol. Un fost cadru MAI, Anton Gheorghe Stroe şi-a împuşcat soţia în cap, folosind un pistol pe care îl deţinea legal. Pentru un om al legii (fie el şi ex) este uşor să primească dreptul de a folosi o armă cu glonţ iar Stroe avea acest drept… Bărbatul a declarat că a fost un accident: a crezut că  soţia sa este de fapt un hoţ. A fost arestat pentru tentativă de omor. Încadrarea juridică a faptei s-a modificat însă: peste trei zile femeia a decedat la Spitalul Judeţean Constanţa. Un alt infractor, care la un moment dat avea menirea să ne protejeze este Marius Ionuţ Magda. Pe când era poliţist la Transporturi, el a încercat să violeze o elevă de 17 ani, în Parcul Tăbăcărie. A fost dat afară din Poliţie şi condamnat de instanţă la 2 ani de închisoare cu executare, pentru tentativă de viol. Pe 22 martie anul acesta, după ispăşirea a două treimi din pedeapsă, el a fost eliberat. Nu a stat însă liniştit decât câteva zile: săptămâna trecută i-a tăiat gâtul mamei sale, în timp ce se aflau pe Bulevardul 1 Decembrie. Femeia a murit duminică dimineaţă la spital. Acolo a ajuns şi Marius Magda, care a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele. Se spune că toate problemele lui Magda (absolvent de Drept şi al unei Şcoli de Poliţie) au apărut din cauza consumului de droguri. Tot pentru crimă este judecat şi un alt poliţist, Adrian Dorobanţu. De curând, acesta a făcut apel, încercând să convingă instanţa să îi mai reducă din cei 15 ani de închisoare, primiţi pentru omor. În octombrie 2009 şi-a ucis bunicul în bătaie, după ce în prealabil, tot prin violenţă, îşi băgase în spital bunica de 84 de ani. Fostul poliţist consideră acum că 15 ani de închisoare pentru că a luat viaţa cuiva este o pedepasă prea severă. Un astfel de om avea la un moment dat misiunea să ne protejeze. Şi de această dată, alte cuvinte nu îşi mai au rostul…

Când dosarele se pierd pe traseu!

Tot pe rolul instanţelor constănţene se află în prezent şi procesul în care Eduard Marius Niţuleac, fostul şef al Poliţiei Valu lui Traian este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, favorizarea infractorului, sustragere şi distrugere de înscrisuri. Acest caz este într-un fel legat şi de marea anchetă din 2009 privind agenţii corupţie de la Rutieră. În fapt, la Niţuleac acasă s-au găsit 88  de plângeri ale unor persoane, care nu fuseseră înregistrate, aşa cum cerea legea. La ultimul termen de judecată al acestui caz, foşti colegi ai inculpatului au lăsat să se înţeleagă că uneori nu este bine să le arăţi şefilor că ai prea multe dosare în cercetare. De teamă, Niţuleac a ţinut dosarele acasă, pentru ca şefii lui să nu se supere pe el?! De-a dreptul straniu dar există şi un dram (mare) de adevăr în toată această chestiune:  şefii din Poliţie sunt schimbaţi atunci când „ de la Centru” se descoperă că în anumite sectoare există prea multe infracţiuni nerezolvate. Aşa că şeful de la Valu nu vroia să îşi supere şefii…Interesant de văzut cum se va încheia acest dosar şi dacă vor exista şi alte efecte…

Din instanţă adunate…

Este o practică a instanţelor judecătoreşti să respingă cererile de arestare preventivă a poliştilor ce comit fapte penale. Nu comentăm acest lucru, ci doar îl semnalăm. Cei care au jurat să ajute la respectarea legii dar au ajuns la un moment dat, din varii motive, să o încalce, sunt de cele mai multe ori, judecaţi în stare de libertate. Aşa se întâmplă şi cu Bogdan Manolache, un poliţist din Agigea, acuzat de complicitate la furt. Agentul a ajutat patru hoţi să fure câteva zeci de calorifere dintr-un centru de plasament din localitatea constănţeană sus-menţionată. Procurorii spun că el le-a pus la dispoziţie infractorilor maşina personală, pentru a transporta marfa furată. Mai mult, ar fi primit bani în schimbul acestui ajutor. Din păcate, astfel de cazuri nu sunt deloc rare în România şi adesea poliţiştii traversează, în sensul greşit drumul de la bine la rău. Cui aparţine vina pentru astfel de realităţi? Este o întrebare foarte grea, la care nimeni  nu vrea cu adevărat să găsească răspuns. Efectele sunt însă devastatoare: populaţia nu are prea mare încredere în instituţia poliţiei iar Vecinii din Vest consideră că România este un partener corupt (datorită instituţiilor sale cu probleme) care nu prea inspiră încredere. Întrebarea este, ce facem? Sau mai bine zis, Facem Ceva?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top