Actualitate

Spital construit în doar patru luni, la Constanța! VIDEO

Spital construit în doar patru luni, la Constanța!

Astăzi s-a deschis la Constanța un spital construit în doar patru luni. Acesta este primul spital public realizat în oraș în ultimii 40 de ani și este un spital modular. Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, în curtea căruia se află. Noul spital asigură completarea serviciilor medicale pentru această unitate.

Ministerul Sănătății a aprobat noua structură a SCBI. Personalul a trecut printr-un program de pregătire și a fost instruit să utilizeze noile instalații de ventilație.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Asistăm la un mare moment pentru Constanța. De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor.”

Corpul modular are 52 de paturi, dintre care 10 sunt la Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie și laborator.

Spitalul modular dispune, de asemenea, de un sistem de rezonanță magnetică (RMN) și un computer tomograf, serviciile de imagistică fiind o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro.

Caracteristicile acestui spital construit în doar patru luni

1. Proiectarea și execuția componentelor de ventilație HVAC sunt făcute după cele mai noi standarde și în conformitate cu NP 015 /2022 și, de-asemenea, ținând cont de toate normativele constructive și tehnice valabile la acest moment ERP 2018 și normativele de standarde la foc P118.

2. Spitalul este dotat, în integralitatea lui, cu centrale de tratare a aerului în standard igienic și dotate cu schimbătoare de căldură cu „circuit cu fluid intermediar” capabile să producă răcire / încălzire, controlul umidității și să genereze filtrare în grad avansat.

Aerul curat tratat este propulsat în compartimentele spitalului prin tubulatură de înaltă etanșeitate certificată prin proceduri ale standardelor europene în domeniu. Pentru eficiență energetică și menținerea parametrilor, tubulatura de ventilație este izolată cu materiale izolatoare certificate termic și ca rezistență la foc. Suplimentar, aceasta este protejată de carcase de protecție care nu permit distrugerea mecanică și prin radiațiile ultraviolete. În spațiile de terapie intensivă aerul trece suplimentar prin filtre HEPA care purifică suplimentar aerul folosit în spațiu.

3. Este de menționat faptul că în spațiile destinate tratării bolilor infecțioase și ținând cont de standarde, aceste spații sunt menținute în presiune negativă care este indicată de presostate diferențiale electronice montate în incintă.

Alte facilități ale spitalului modular

4. Sistemul de producție apă răcită este realizat cu chillere care respectă noile standarde de eficiență energetică.

Metodologia de montaj a sistemului răcire -încălzire este realizată cu sistem de conducte și îmbinare în metoda Victaulic. De asemenea, și aceste rețele sunt izolate cu izolații profesionale și protejate cu jacketing.

Sursa de agent termic este asigurată de compania municipală, iar conectarea este făcută prin schimbătoare de căldură în punctul de distribuție construit pentru spital.

5. Suplimentar, spitalul modular a fost echipat în spațiile comune din interior și cu panouri radiante igenice, alimentate electric, iar în saloane cu echipamente de climatizare în pompa de căldură.

6. Beneficiul maxim al acestui tip de construcție este viteza de execuție, mobilitatea și versatilitatea. De exemplu, poate fi ușor transformat în spital de campanie și îndeplinește toate cerințele pentru gestionarea și tratarea unor boli infecțioase cu risc mare de răspândire.

Investițiile în creșterea calităţii serviciilor de sănătate oferite constănțenilor nu se opresc aici, spun reprezentanții Primăriei Constanța.

Spital construit în doar patru luni

Ce alte investiții urmează la Spitalul de Boli Infecțioase

Anul acesta, vor fi demarate lucrările de de modernizare, reabilitare energetică, consolidare și extindere ale clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Este vorba despre o investiție de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării.

Mai mult, s-au făcut deja primii pași pentru realizarea unui pavilion administrativ în curtea spitalului, având în vedere faptul că infrastructura spitalului necesită o extindere. Documentele necesare au fost obținute, astfel încât, până la sfârșitul anului, lucrările ar putea să fie finalizate.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea, în curtea spitalului, a unei noi clădiri care să cuprindă un Compartiment de Primire Urgențe, Imagistică, Secția de Terapie Intensivă, Secția de pacienți imunodeprimați, precum și un Ambulatoriu de Specialitate.

Ambulatoriul de Specialitate ar putea să asigure toate acele consulturi interdisciplinare de care este absolut nevoie într-un spital de monospecialitate așa cum este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Spitalul a fost inaugurat în prezența unor oficialități ale orașului și județului.

Claudia Cambrea, director al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța:

„Este, cred, prima unitate sanitar publică construită în ultimii 40 de ani, este o unitate sanitară construită la standardele anilor 2023 – 2024. A fost o muncă de echipă, o muncă în care a fost o colaborare între autoritățile locale, conducerea spitalului și colectivul întregului Spital de Boli Infecțioase, Direcția de Sănătate Publică și echipa care a dus la finalizarea acestui proiect, echipa Medicare care a creat ideea a avut grijă să finalizeze această lucrare.

Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în acest proiect, În primul rând aș vrea să-i mulțumesc domnului primar, pentru că a acceptat ideea de a modifica proiectul inițial. De asemenea, pentru că a avut și ideea ca extinderea să se facă pe fonduri europene. Pentru că astfel unitatea sanitară să poată să funcționeze independent.

Pe lângă paturile de spitalizare continuă, și cele de terapie intensivă, marele câștig al acestui spital este laboratorul de imagistică medicală. Spitalul nostru nu a avut niciodată echipamente de imagistică medicală.

Și, prin dotarea cu un aparat de CT și de RMN, acest laborator de imagistică medicală poate să deservească pacienții spitalului.

În această locație, vor putea funcționa imediat secția de boli infecțioase, cu 42 de paturi, compartimentul de terapie intensivă, cu 10 paturi și camera de gardă. Secția va fi de copii. Pentru laboratorul de imagistică abia astăzi intrăm în posesia autorizației de la DSP și ulterior trebuie să facem alte demersuri de autorizare pentru că este un aparat de CT la CNCAN. Spitalul modular va deveni funcțional de azi”.

Spital construit în doar patru luni

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța:

„Cred că este cu adevărat impresionant faptul că inaugurăm un spital construit în doar patru luni, un timp record. Crede-ți-mă că a fost o provocare din toate punctele de vedere, ingineresc, logistic, din punct de vedere al colaborării.

Colaborare cu echipa din Primărie, cu doamna doctor Cambrea și echipa de la spital, cu anteprenorul de proiect. De asemenea, cu cei care supervizează, autoritățile statului, avem aici de față Direcția de Sănătate Publică.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au administrat proiectul, îi mulțumesc și lui Doru Iordache pentru că el s-a ocupat din partea mea de tot ce s-a întâmplat aici. Mulțumesc de asemenea doamnei doctor Schipor, director la DSP.

Aș vrea să închei spunând că tot ceea ce vedeți aici reprezintă materiale de ultimă generație. De la computer tomograf și RMN, care sunt marca General Electric, până la echipamente, paturi, materiale, automatizări, toate sunt de ultimă generație. Ceea ce avem noi acum, probabil există în momentul de față doar în țările civilizate și ăsta este un lucru normal.

Aceasta este normalitatea pentru care trebuie să tindem, să mergem, să ne îndreptăm. Recunosc că am făcut puțină presiune că nu se poate altfel, ca să deschidem spitalul mai repede. Pentru că, într-adevăr, construcția a fost gata în decembrie. Însă de la terminarea construcției și recepției, prima operaționalizare a lui trece ceva timp”.

Silviu Coșa, prefect al județului Constanța:

„La începutul mandatului primarului Chițac, Spitalul de Boli Infecțioase era o bombă cu ceas, care din nefericire s-a declanșat și știm cu toții ce s-a întâmplat. În momentul de față, există o aripă recondiționată conform standardelor medicale și există această nouă aripă, acest nou spital modular, cu 10 locuri de ATI. Și pentru prima dată în acest spital, există și laborator de imagistică”.

Cristina Schipor, director DSP Constanța:

„Este pentru prima oară când autoritățile locale înțeleg că în Sănătate e nevoie de investiții mari. Așa ar trebui să arate un spital în anul 2024, asta prevede legislația în vigoare în 2024.

Așa ar trebui să arate toate unitățile sanitare. Este extraordinar că acest spital are imagistică, managerul de la Spitalul Județean, pe care l-am văzut aici, va răsufla ușurat. Secția de ATI este, de asemenea, un câștig. Suntem bucuroși, acest spital este un câștig și așteptăm viitoarele proiecte”.

Mugur Stancu, director Medicare, despre acest spital construit în doar patru luni:

„Vreau să vă spun și opinia mea de constructor de spitale. Ceea ce s-a făcut acum la Constanța, probabil va crea o școală pentru întreaga țară. Clădiri de acest tip care se construiesc foarte rapid, 3-5 luni, complet acreditabile, care respectă toate standardele pentru un spital, toate serviciile decontabile.

Nu este simplu și toată lumea ar trebui să înțeleagă că a construi spitale nu este tot una cu a construi blocuri, clădiri de birouri sau hale de fabrică. Spitalul este considerat a doua cea mai complicată și complexă clădire de construcție civilă, după centralele atomo-electrice.

Clădirile de acest gen sunt rezistente la furtuni, aici am avut teste pe viu și totul a rezistat. Nu sunt probleme pe diferența de rezistența la cutremur și se respectă toate normativele care sunt solicitate pentru o clădire de spital construită din beton.

Spitalele de acest tip au și ceva ce lipsește spitalelor noastre „clasice”. Acestea din urmă nu au spații tampon. Spațiile tampon sunt niște spații de rezervă, care pot fi folosite în situații excepționale cum sunt pandemiile, războaiele, sau în momentul în care ai nevoie să faci reabilitarea unui spital.

Imaginați-vă o cladire de acest fel, construită în curtea spitalului județean. Aceasta ar reprezenta pentru ei o posibilitate de a muta pe rând secțiile. Poți să-i faci foarte ușor încă două săli de operații, ca să reabilitezi mult mai repede.

La momentul când o secție se eliberează în spital, în loc să dureze un an, un an și jumătate reabilitarea, poate să dureze maxim 3 luni. Deci timpul scade de cinci ori. Dacă faci un calcul, într-un interval de 2-3 ani ar putea fi reabilitate, cred eu, între 8 și 10 secții în fiecare spital județean mare”.

MIhai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Spital nou la Constanța

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top