Fără categorie

Senatorul Vergil Chițac: Decebal Făgădău sărbătorește trei ani de NIMIC

Senatorul independent Vergil Chițac a dezbătut astăzi pe o rețea de socializare lispa de activitate a primarului Constanței, Decebal Făgădău. Vergil Chițac a amintit că astăzi se împlinesc trei ani de când Făgădău a fost ales edilul orașului și că în tot acest timp primarul nici măcar nu a început o parte din proiectele pe care le promitea în 2017. Cât despre lucrările ce se află în lucru, senatorul independent a declarat că acestea au întârzieri ce vor duce la costuri de realizare mai mari decât prețul inițial: „Acum trei ani, pe 5 iunie, constănțenii îl votau în funcția de primar pe Decebal Făgădău. Astăzi, la momentul bilanțului, este timpul să sărbătorim… nimic.
În ultimii trei ani, primarul a avut timp să demonstreze că poate duce la bun sfârșit promisiunile din campania electorală. Constănțenii văd însă că majoritatea dintre ele au fost pur și simplu praf în ochi.
Mă uitam zilele trecute la obiectivele pe care actuala administrație locală și le-a propus pentru anul 2017. Așadar, după ce a fost viceprimar mulți ani, apoi primar interimar, apoi primar în funcție, Decebal Făgădău promitea că în 2017 va face multe lucruri. Pe primul loc în promisiuni era trecută demararea lucrărilor de consolidare și reamenajare a Cazinoului, în parteneriat cu Compania Națională de Investiții. Nu au demarat nici azi, la trei ani după alegeri. Pe locul al doilea: demararea lucrărilor de construire a Sălii Polivalente în Complexul „Badea Cârțan”. Lucrările nu au început nici acum. În top cinci promisiuni mai apare finalizarea lucrărilor Parcului Arheologic, Pasajului Cumpenei, precum și demararea lucrărilor la cele 63 de locuri de joacă pentru copii. Lucrările la parc s-au finalizat în 2019, deci cu mare întârziere, dar și cu costuri mult mai mari. În cele din urmă, lucrările nu au fost realizare cu fonduri europene, ci cu bani de la buget. Credeți că cineva din Comisia Europeană ar fi acceptat să semneze un decont de 50.000 de euro pentru o toaletă publică? Vă spun clar că răspunsul este un „nu” răspicat. La Pasajul Cumpenei încă se lucrează, deși trebuie terminat și el din 2017, iar locurile de joacă noi nu s-au construit, ci, dimpotrivă, s-au dărâmat.
Au fost și promisiuni mai ambițioase, precum „finalizarea și implementarea master-planului de mobilitate urbană”. Se pare că tot ce a înțeles primarul din acest master-plan a fost că e bine să montezi stâlpișori pe trotuare, astfel încât șoferii, care de-abia mai găseau un loc de parcare, să nu-l mai găsească deloc. Și a mai înțeles, probabil, că e bine ca, o dată la trei ani, înainte de alegerile europarlamentare, e bine să mergi cu autobuzul și să stai frumos la poză, să vadă lumea gestul făcut.
Cifrele vorbesc: Dacă în 2016 Constanța avea un buget de 815 milioane lei, în 2019 a scăzut la 613,5 milioane. Cum spuneam, dacă luăm în calcul și inflația, avem de-a face cu o scădere de circa o treime a bugetului.
N-are rost să vă înșir eu, aici, toate nerealizările actualului primar. Le vedeți cu ochiul liber. Promisiunile din campanie, piețe moderne, pasaje supraterane, parcare subterană, etc. rămân simple promisiuni ale primarului care n-a făcut nimic. Primarul n-are nicio problemă cu promisiunile neîndeplinite, a spus-o în mai multe rânduri. Din păcate pentru el, constănțenii au.
Ziua de 5 iunie este însă una de sărbătoare pentru foștii șefi ai lui Decebal Făgădău. Aceștia au reușit să păstreze controlul asupra orașului, pentru că nimeni nu le-a deranjat afacerile în toți acești ani. Vedem cum aceleași firme prosperă, cum milioane de euro pleacă anul, din bugetul Constanței, în conturile lor, fără ca viața constănțenilor să se îmbunătățească. Mai vedem o luptă pe care primărie o duce, fără nici o milă, împotriva spațiului verde din oraș, dar și un regres economic evident, la un buget în continuă scădere. Un oraș fără viitor.
M-am întrebat, în tot acest timp, dacă primarul nu poate sau nu vrea să conducă orașul. Acum, după trei ani, știu răspunsul…. Amândouă. Nici nu poate, nici nu vrea.
Mă interesează însă prea puțin soarta primarului, ci cea a orașului și a constănțenilor. Sunt convins că, peste un an, lucrurile se vor schimba și Constanța va avea o administrație căreia să-i pese”, a declarat Vergil Chițac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top