Politic

Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian (administrator) – noua combinație de succes pentru Primăria Constanța?

Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian

Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian (administrator) este cea mai recentă combinație pentru primăria Constanța, vehiculată deocamdată pe surse. Dincolo de gura lumii, există numeroase argumente pentru acest tandem: Cei doi au în comun foarte multe lucruri și au păstrat o relație bună. Suplimentar, Horia Constantinescu – invitat în urmă cu două luni la emisiunea realizată de Felicia Ovanesian la o televiziune constănțeană – a făcut un apropo foarte interesant: Un vot la primărie „jumătate pentru Horia Constantinescu, jumătate pentru Felicia Ovanesian”!

Colecționarul de tandemuri

Din postura de invitat, Horia Constantinescu i-a făcut Feliciei Ovanesian un apropo destul de străveziu – să facă un tandem pentru primăria Constanța (sugerând o viitoare colaborare pe sistemul primar-administrator public). Judecând după atitudinea arătată pe tot parcursul emisiunii de către Felicia Ovanesian, demersul a fost încununat cu succes…
Ulterior emisiunii, ea și-a anunțat intrarea în cursa pentru primărie. Pentru Horia Constantinescu, este un pas înainte: În primul rând, îi permite să facă o campanie de tip american, în care candidatul de președinte merge pe mesaje constructive, în timp ce acela ce este distribuit în rolul secundar este axat pe atacuri la adresa contracandidaților.
Pentru Horia Constantinescu, e o situație ideală: Indiferent de rezultat, el pică în picioare și supără cât mai puțină lume. Între timp, Felicia Ovanesian nu s-a menajat și va ataca în continuare pe toți ceilalți contracandidați la primăria Constanța – mai cu milă pe Horia Constantinescu, evident.
Ca bonus, potențialul electorat al Feliciei Ovanesian nu îl înghite pe Constantinescu – deci orice vot câștigat de ea nu va fi un vot pierdut de Constantinescu – dimpotrivă.
În definitiv, „noul” tandem Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian (administrator) nu e chiar nou – ei au colaborat cu spor în primărie, așa cum a scăpat din greșeală în emisiune chiar Horia Constantinescu. Cu două zile înainte, Constantinescu propusese un alt tandem – cu Decebal Făgădău. Fost coleg de tandem și mână dreaptă a lui Radu Mazăre, Decebal Făgădău acceptase înțelegerea cu cel ce practic îi scufundase candidatura la primărie, în 2020…
Deși se dovedește un maestru al tandemurilor, Horia Constantinescu nu este un inovator: În 2020, Vergil Chitac a făcut același legământ cu Felicia Ovanesian (iar consecințele acelui tandem le vedem acum cu toții!)

Prietenii la nevoie se cunosc!

Emisiunea realizată de Felicia Ovanesian în luna februarie l-a avut ca invitat pe Horia Constantinescu – la vremea aceea „variantă” pe lista scurtă a posibililor candidați din partea PSD la primăria Constanța. Constantinescu nu era susținut de organizația locală sau de cea județeană și în joc mai intrase de asemenea și Decebal Făgădău. Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, precum și alți lideri PSD locali și naționali discutau candidaturile în spatele ușilor închise, iar singurul care a avut prilejul să iasă public și să „spargă bula” a fost Horia Constantinescu.
Cu ajutorul invitației la emisiunea realizată de Felicia Ovanesian, el a lăsat să-i „scape” că ar fi favorit în sondajele de opinie și că – pe cale de consecință – ar fi singurul candidat ales obiectiv.
Mulțumită ocaziei oferite de Ovanesian, Constantinescu practic a dat șah-mat PSD: Odată lansată ca publică informația că el ar fi fost desemnat de sondaje drept cel mai bun candidat, orice altă alegere ar fi pus partidul într-o situație jenantă.

Doi tovarăși de luptă

De formă, cei doi s-au pretins a avea opțiuni și păreri diferite. Mai mult, Felicia Ovanesian s-a declarat „foarte surprinsă” că Horia Constantinescu i-a acceptat invitația la emisiune.
Dincolo de aceste fandări regulamentare, cei doi au cântat practic de pe aceeași partitură: Din primărie au criticat aceleași persoane și pentru aceleași motive, s-au prezentat la unison ca victime ale grupurilor de interese din jurul primăriei, au arătat ambii ce lucruri bune ar face – dacă s-ar întoarce în primărie.
Într-un moment de alunecare melancolică, Horia Constantinescu a mărturisit că discuta cu Felicia Ovanesian caietele de sarcini ale licitațiilor – scăpare pe care a încercat să o dreagă apoi în două rânduri: „Noi doi am colaborat, pentru că (n.n. – Felicia Ovanesian) reprezentând departamentul juridic… Eu nu puteam eu, că nu eram eu în măsură!

De partea cealaltă, Felicia Ovanesian l-a aprobat permanent și chiar i-a luat prompt apărarea lui Horia Constantinescu, atunci când acesta era băgat în corzi de ceilalți doi invitați.
De exemplu, jurnalistul Dorian Hapurnea i-a reamintit lui Horia Constantinescu că are o istorie mai lungă de concursuri picate – deci ideea că ar fi fost victima unei conspirații pentru a fi dat afară din primărie nu se verifică întru totul.
Înainte să apuce Constantinescu să deschidă gura măcar, Felicia Ovanesian a sărit în apărarea lui, sacrificând în acest sens o mărturisire personală și neașteptată: „Și eu am picat de trei ori la facultate!
Mai departe, Horia Constantinescu a încercat o explicație sau mai degrabă o schimbare a subiectului – care s-a dovedit prost pregătită și teribil de alambicată. Din impas l-a scos tot Felicia Ovanesian, care, cu o platitudine caracteristică, a închis discuția: „Unii sunt mai buni la practică, decât la teorie!

Hitul verii: Jumătate tu, jumătate eu!

Per ansamblu, emisiunea din februarie care i-a avut protagoniști pe cei doi foști colegi auto-prezentați acum ca dizidenți a fost o colecție de momente lungi în care ambii și-au plâns de milă, s-au prezentat ca victime ale sistemului, au răspuns unul în locul celuilalt și au încercat să descrie o lume minunată, fără majoritatea actualei administrații – dar cu ei doi în primărie!
Într-un moment desprins din Telecinemateca, Ovanesian l-a întrebat pe Constantinescu: „Horia, tu îți dorești să candidezi?
Câteva minute mai târziu, Constantinescu i-a întors serviciul: Când Felicia Ovanesian, pentru a evita să spună dacă și ea va intra în cursa pentru primărie, s-a lansat într-o explicație alambicată, el i-a sărit în ajutor, dovedind că știe mai mult decât ar trebui să știe: „Se numește tatonare. Tatonăm ce tatonăm, până ce coborâm în arenă!
La final, cuprins de candoare, a mărturisit cum ar sta lucrurile, într-o lume ideală: „Ar trebui să fie ca la ruletă: Să poți sa pui votul în două căsuțe – să îi dai jumătate de vot lui Horia Constantinescu și jumătate Felicia Ovanesian. În felul ăsta fiecare are jumătate de vot – și jumătate cu jumătate… ajungi acolo unde îți dorești!
Pam-pam!

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top