Politic

Făgădău și Constantinescu forțează ușa PSD-ului în tandem

Făgădău și Constantinescu forțează ușa PSD-ului

Făgădău și Constantinescu forțează ușa PSD-ului în tandem. Astfel s-ar putea explica o fotografie publicată recent de șeful ANPC Horia Constantinescu. Aceasta a alimentat zvonurile care circulau în târg privind revenirea acestuia în politica constănțeană și, mai mult, cele privind revenirea lui Decebal Făgădău.

Este vorba de un selfie în care cei doi zâmbesc drăgăstos și ne anunță că iubesc împreună: Diminețile, cafeaua și… planurile de viitor.
Reacțiile nu au întârziat, mai ales că de ceva vreme erau zvonuri privind cei doi: Constantinescu, ambițios și poziționat perfect ca șef ANPC pentru a avea ușă deschisă la conducerea partidului, este candidatul-permanent la postul de primar al Constanței, postură pentru care a sacrificat în trecut apartenența sa la PSD (în 2020 a candidat din partea PPUSL).

Iar Făgădău a prins curaj, după patru ani în care a fost în „pauză de imagine”, timp în care lumea a mai uitat de eșecurile mandatului său și în care și-a mai rezolvat din problemele cu diferitele anchete ce îl vizau. Totodată, Făgădău s-ar fi întâlnit în urmă cu câteva luni cu Ciolacu, detaliile întâlnirii rămânând ascunse, iar „reuniunea” lui cu Horia Constantinescu s-a făcut, întâmplător, în aceeași zi în care primul ministru descindea la Constanța pentru a discuta inclusiv cu liderii locali despre alegerile de anul acesta.

Unul a furat look-ul, celălalt voturile

După alegerile pierdute în 2020, Decebal Făgădău s-a ascuns… la vedere. Pensionat anticipat de partid din cauza problemelor penale, el s-a apucat să facă plimbări lungi pe jos (care i-ar fi folosit mai mult dacă le-ar fi făcut în perioada dinaintea alegerilor) și să meargă la sală.

Totodată, Făgădău și-a schimbat look-ul: Și-a lăsat barbă și de la un aspect de tocilar a trecut la o imagine de hipster întârziat. Patru ani mai târziu, juxtapus lui Constantinescu, e evident de unde s-a inspirat: cei doi arată ca doi frați, mai puțin ochelarii fumurii trade mark Horia Constantinescu, și freza de puștan de 50 de ani a fostului primar.


Oficial, așa cum declară Horia Constantinescu, cei doi au îngropat securea războiului. Și e vorba de o secure destul de zdravănă… Pe vremea când era primar, Decebal Făgădău a avut parte de probleme zdravene din partea lui Horia Constantinescu.

În calitate de șef al OPC, acesta a sancționat primăria pentru problemele cu locurile de joacă și, mai mult, a făcut publicitate acestor sancțiuni, făcând mai multe declarații publice pe acest subiect, într-o perioadă în care poziția lui Făgădău era destul de delicată. Problemele la locurile de joacă erau reale, dar autoritatea OPC de a le controla și de a dispune sancțiuni era discutabilă.
O altă linie de acțiune a fostului șef OPC a fost împotriva firmelor din familia fostului viceprimar Babu, controalele la acestea lăsându-se cu scandal și îmbrânceli. Printre altele, Babu (la acea vreme mâna dreaptă a lui Făgădău) a fost amendat de CJPC-ul lui Constantinescu pentru că vindea măști neconforme. Ca o paranteză, pandemia a fost foarte bănoasă pentru vicele Babu, devenit furnizor de bază de măști pentru multe din marile firme din zona Constanței.
Pe plan electoral însă, Horia Constantinescu a fost lăsat pe dinafară: Nu a reușit să devină preferatul partidului, conducerea optând pentru Făgădău, deși acesta era în cădere liberă în preferințele electoratului.

La final, Constantinescu a ieșit din partid și a candidat din partea PPU-SL, obținând un scor decent, în timp ce Făgădău a terminat cursa pe un jenant loc 3.
Amuzant, dacă am cumula voturile obținute de cei doi la alegerile din 2020, Decebal Făgădău ar fi obținut suficient pentru a termina primul. Și, deși nu se poate spune categoric că decizia lui Horia Constantinescu l-a costat pe Făgădău realegerea, cu siguranță nu i-a ajutat, nu-i așa?…

Cine dă la pedale, și cine trage de coarne?

Revenirea celor doi în prim plan, împreună, alimentează ideea unui tandem Constantinescu-Făgădău la Constanța, idee confirmată recent de declarațiile lui Horia Constantinescu. Deocamdată, singura certitudine este absența unui candidat PSD pentru alegerile care se apropie vertiginos. Indecizia din forurile partidului nu este întâmplătoare – PSD nu a propulsat în ultimii ani niciun posibil nou candidat care să se bucure de notorietate și intenție de vot în rândul electoratului. Revenind la tandemul Constantinescu-Făgădău, Constantinescu vorbește despre separarea funcției politice de cea administrativă.

Pe de o parte, acesta pare că urmărește a risipi norii și eventuala ostilitate a structurilor din teritoriu privind un eventual tandem pentru candidatura primar-președinte de consiliu județean. Însă nu lămurește nici pe departe cine ce ar trebui să facă în acest duet: Făgădău a avut un mandat dezastruos ca primar, după unul bun, de administrator, în umbra lui Radu Mazăre. Deci cine va sta deasupra, și cine dedesubt – acesta este misterul.

Deci Făgădău și Constantinescu forțează ușa PSD-ului?

Un articol de Răzvan PETRE

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Solidaritate simulată? Făgădău revine în PSD cu un moment de confuzie și ranchiună - Dezvaluiri.Ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top