Ancheta

Schimbările pe piața produselor de tutun încălzit aduc mai multe întrebări decât răspunsuri

Vara aceasta, Philip Morris a lansat cu mare fast un nou aparat pentru prizarea produselor din tutun încălzit. Spre deosebire de precedentul, care era dotat cu o lamelă de platină cu înveliș ceramic ce încălzea tutunul, noul aparat se bazează pe lamele metalice introduse direct în rezervele de tutun. Lamela fiind în interiorul rezervei, utilizatorii nu pot inspecta vizual integritatea ei și nu pot ști dacă trag în piept, pe lângă aburi de tutun, și aburi… de metal. În plus, producătorul – deși invocă studii științifice care ar atesta reducerea componenților nocivi – nu le pune la dispoziția clienților.

O inovație așa de revoluționară… încât trebuie înlocuită!

Piața produselor de tutun încălzit este una relativ nouă. Probabil cel mai de succes brand este Iqos – un produs al companiei multinaționale Philip Morris – care propune utilizatorilor un aparat ce încălzește rezerve de tutun. Timp de mai mulți ani, compania a investit masiv în promovarea aparatelor Iqos clasice, pe care le-a prezentat ca revoluționare și net superioare tuturor practicilor și tehnologiilor anterioare. La vârful acestei campanii de proslăvire a aparatelor clasice Iqos, a căzut bomba – Philip Morris a lansat în vara anului 2023 noul produs Iluma, care folosește un sistem total diferit și, prin urmare, rezerve de tutun diferite. Cum ar veni – un produs net superior celuilalt produs net superior!
Pentru companie, lansarea aceasta ridică multiple probleme logistice: De exemplu, aprovizionarea magazinelor cu produse de tutun (care deja era haotică, producătorii trebuind să livreze atât țigări clasice cât și rezerve marca Heets) se complică și mai mult, prin adăugarea unei noi clase de produse (marca Terea). Totodată, ea implică noi linii de producție, care să realizeze noile rezerve. Așadar, de ce a fost nevoie de tot acest deranj, dacă aparatele și produsele anterioare erau așa de bune și inovatoare?

Gustul subtil și inimitabil al foiței de inox

Principala diferență între noile produse de tutun și cele mai vechi este aceea că noile rezerve au incorporate lamele metalice. Practic, fiecare din aceste „țigarete” are înăuntru, pe lângă tutun și filtru, una sau mai multe asemenea lame subțiri de metal, care să faciliteze încălzirea produsului și producerea aburului de tutun. De altfel, ele vin cu un avertisment neobișnuit din partea producătorului – acela ca rezervele de tutun să nu fie lăsate în preajma copiilor, care se pot răni sau pot avea alte probleme dacă înghit „țigareta”. Un risc real există de altfel și pentru persoanele majore – dacă o țigară clasică poate fi strivită accidental sau înadins fără ca acest gest în sine a pune în pericol sănătatea unui adult, nu același lucru se poate spune despre aceste produse. De exemplu, un om care ar călca cu talpa goală un Terea abandonat pe plajă s-ar putea trezi cu o surpriză dureroasă și destul de greu de extras.
Chiar mai periculos ar putea fi efectul inhalării vaporilor rezultați din aceste lamele de metal. Producătorul nu divulgă din ce sunt făcute, dar menționează că sunt „placate cu oțel inoxidabil”. Principalele componente ale oțelului inoxidabil sunt fierul, cromul și nichelul. Inhalarea de fier sau oxid feros poate cauza sideroză – afecțiune ireversibila și incurabilă a plămânilor – iar cromul și nichelul pot cauza multiple probleme de sănătate, fiind în același timp ușor cancerigene sau stimulante ale afecțiunilor canceroase.
Evident, toate aceste probleme s-ar putea produce numai în urma unei expuneri relativ îndelungate, și mai ales a expunerii la produse neconforme. Însă – lamela de metal fiind incorporată în interiorul „țigaretei” – probabilitatea ca cineva (client sau inspector de calitate la fabrică) să detecteze și să elimine produsele defecte din lanțul de consum este aproape zero.

Totul va fi bine – dar nu ne întreba de unde știm asta!

Trecerea de la o clasă de produse la alta – care așa cum arătam ridică o serie de probleme logistice – ridică și o serie de semne de întrebare: Oare produsele și aparatele anterioare nu erau sigure? Sau – Sunt noile produse și aparate mai sigure decât cele anterioare? Trecerea la noua generație de produse s-a făcut cu scopul reducerii cheltuielilor de producție? – Și dacă acesta a fost motivul, atunci această nouă generație de produse respectă standardele de siguranță și sănătate?
Unul din motivele pentru care aceste semne de întrebare persistă ține de modul de comunicare al producătorului. Astfel, de multe ori, atât în campaniile de informare cât și pe pagina proprie, producătorul Iqos atribuie informații referitoare la efectele benefice în reducerea compușilor toxici unor „studii”. Deși invocă studii, producătorul nu lămurește decât când și unde au fost făcute aceste studii (și uneori câte persoane au participat la studii – de obicei prea puține pentru ca studiile să fie relevante). Nu se dau linkuri, nu sunt citate studiile după cutumă – cu numele autorilor etc.
Dacă producătorul nu s-a deranjat să ne lămurească, am întreprins noi acest demers, și astfel am descoperit printre altele studiul lui Ruprecht et Al. din 2017. În acesta sunt testați compușii potențial periculoși prezenți sub formă de particule în aerosolii de produse de tutun încălzit (Iqos), comparativ cu e-țigări și țigări clasice. Studiul arată, ce-i drept, o reducere semnificativă a compușilor organici și anorganici. În același timp, însă, în aerosolul produselor Iqos sunt detectați anumiți compuși organici, precum și o cantitate de staniu (cositor) – metal moale, folosit de exemplu ca material de lipire pe plăcile componentelor electronice.
În general, produsele clasice Iqos prezintă pentru consumatorii curioși să vadă ce zic studiile avantajul de a fi unul din primele și cele mai vechi produse de gen de pe piață. Prin urmare – fie că producătorul le pune (sau mai degrabă nu le pune) la îndemâna consumatorilor, studiile despre Iqos/Heets există. Studiile despre noul produs Iluma/Terea, în schimb, nu există, ceea ce poate fi de natură să semene îndoieli în siguranța produsului, și mai ales în ușurința cu care autoritățile au permis produsului să intre pe piață.

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top