Ancheta

USR Constanța – dublu standard pentru violența în familie?

dublu standard pentru violența în familie

Oficial, USR s-a poziționat ca un mare apărător al victimelor violenței în familie, promovând proiecte legislative și cerând vocal excluderea unui deputat AUR de Constanța pentru acuzații în acest sens. În același timp, în sânul organizației conduse de Stelian Ion se află o persoană acuzată de același lucru și căreia instanța i-a impus un ordin de protecție. Inițial, persoana în cauză și-a depus demisia din USR, la momentul respectiv deținând funcția de membru în Biroul Permanent al USR municipal Constanța. Dovada unui posibil dublu standard pentru violența în familie la USR Constanța stă în faptul că acesta s-a reînscris ulterior în partid, după ce a reușit să scape de ordinul de protecție.

Apărătorii victimelor și apărătorii agresorilor

Dima Cheosea este unul din membrii cu ștate vechi ai USR Constanța. La alegerile interne din 2021, Cheosea a ieșit cap de listă printre membrii Biroului Permanent Municipal al USR (organizația de bază a filialei, având în vedere că USR e slab reprezentat în zona rurală), imediat după președinte și vicepreședinte.
2022 a fost un an greu pentru Cheosea, așa cum reiese din evidențele Judecătoriei Constanța. Această instituție i-a impus un ordin de protecție, instanța fiind sesizată de poliție privind un scandal de violență conjugală. Acuzat de violență împotriva soției, Cheosea a fost condamnat de instanță să plătească cheltuielile cu avocatul ale consoartei. Totodată, a fost evacuat din locuință și i s-a impus să păstreze o distanță de cel puțin 200 de metri de locuință și de locul de muncă al soției, i s-a interzis să o contacteze, inclusiv telefonic etc.


Nemulțumit, Cheosea a făcut apel, dar acesta a fost respins ca nefondat. În acest caz se pare că măsurile de protecție instituite legal și-au făcut efectul: Întrucât nu a reușit să câștige în instanță, după toate indiciile, Cheosea s-a împăcat cu soția – astfel că două luni mai târziu el a revenit cu o cerere de anulare a ordinului de protecție. De data aceasta instanța a fost de acord – semn că judecătorii au considerat că starea de pericol fusese înlăturată.

Adio, dar rămân cu tine!

La momentul instituirii ordinului de protecție, Cheosea și-ar fi depus demisia. Ulterior, după rezolvarea problemelor legale, însă, el ar fi revenit în partid. Despărțirea inițială dintre Cheosea și partid s-a făcut fără mare tam-tam, USR fiind în aceeași perioadă angajat într-o mare campanie împotriva violenței domestice – subiect facil, cu beneficii de imagine garantate.
Cum situația lui Cheosea nu cadra cu imaginea de apărători ai victimelor însușită de partid, a intervenit despărțirea. Interesant, însă, aceasta s-a făcut prin demisia fostului membru de vază al BP Municipal – nu prin excludere! – astfel încât toată lumea scăpa cât mai puțin șifonată: Cheosea nu era expus public, USR nu apărea ca partid al agresorilor preocupat chipurile de siguranța victimelor, iar „demisia de onoare” lăsa deschisă ușa pentru o revenire – în timp ce o excludere ar fi fost mult mai greu de întors…

Va cere USR ca Focșa să fie reprimit în AUR?

Exact în perioada în care Cheosea era lovit de ordinul de restricție, USR defila ca mare apărător al victimelor violenței domestice. Partidul a promovat mai multe modificări ale legislației – unele dintre ele excesive, respinse din acest motiv, denotând o poziționare categorică împotriva celor condamnați de instanță prin ordine de protecție.
La doar câteva luni de la decizia instanței în cazul lui Cheosea, USR cerea pe toate canalele ca partidul AUR să-l excludă pe deputatul constănțean Viorel Focșa – la rândul său acuzat de violență domestică și obligat de instanță să respecte termenii unui ordin de restricție.
Focșa a fost exclus prompt de AUR și zilele trecute a recidivat regretabil – un nou ordin de protecție fiind instituit împotriva sa săptămâna trecută. Presupunând că Focșa se împacă (din nou) cu soția și ordinul respectiv e revocat, și presupunând că USR Constanța nu practică un dublu standard pentru violența în familie, va cere USR Constanța partidului AUR să-l reprimească pe Focșa în organizație? Ceva ne face să credem că nu…

Datorie morală?

Explicațiile acestui dublu standard pentru violența în familie arătat de USR Constanța lui Cheosea pot fi multiple. Membru cu ștate vechi în organizație, el s-ar bucura de încrederea lui Stelian Ion și a președintelui filialei municipale Florin Cocargeanu. Sursele indică și că la procesul intentat împotriva ordinului de restricție el ar fi beneficiat de sprijinul și mărturia prietenoasă a altor membri de vază ai USR Constanța. De asemenea, Cheosea ar fi fost în mod repetat gazda unor evenimente private ale cercului de conducere al USR Constanța, cu participarea inclusiv a lui Stelian Ion.
Jurist de formație, ca Stelian Ion, Cheosea este posibil să mai fie legat de acesta – culmea! – prin unul din cele mai haioase momente ale carierei deputatului constănțean, cel în care Stelian Ion a primit un apartament ANL de la primăria lui Mazăre.
Pe lista din hotărârea de consiliu în care Stelian Ion figurează cu un punctaj umflat cu pompa (astfel încât să se califice pentru acordarea apartamentului ANL) apare și numitul Dima Cheosea.
Datele din HCL bat cu cele ale lui Dima Cheosea de la USR. Cu dosar mai vechi și condiții îndeplinite, el totalizează 59 de puncte. Adică mai mult decât cele 51 de puncte „pe bune” pe care ar fi trebuit să le obțină Stelian Ion. Dar, nebeneficiind de pile în primărie care să îi umfle punctajul, Cheosea e clasat cu 800 de poziții mai jos decât Stelian Ion – și nu primește niciun apartament…

Un articol de Răzvan PETRE

1 Comment

1 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top