Politic

Stelian Ion ne ia ochii (din nou!) cu un sondaj, dar cotele de pariuri spun altceva

În 2020, cu o săptămână înainte de alegeri, Stelian Ion scotea din joben un sondaj care îl dădea la un procent de victorie, iar el anunța că e singurul pe un trend crescător. Ulterior, numărătoarea voturilor a demonstrat că era un fake news. În 2024, cu o săptămână înainte de alegeri, Stelian Ion scoate un nou sondaj, care (la asta nu vă așteptați!) arată că e la un procent de victorie și că (din nou) e singurul candidat pe un trend ascendent.
Istoria poate că nu se repetă. Dar politicienii, din păcate, o fac…

Moșu’ vine o dată pe an. Sondajul – la patru ani

Marți, 4 iunie, USR și Stelian Ion au dat publicității rezultatele unui sondaj de opinie comandat de ei înșiși. Rezultatul, anunțat în sunet de fanfară de aceștia, îl dă pe Stelian Ion la 0,2% diferență de Vergil Chițac. USR a emis și un comunicat de presă, în care se afirmă, negru pe alb, că „Stelian Ion are cele mai mari șanse să câștige Primăria Constanța!” Motivul acestei euforii vine tot din sondaj: USR și Stelian Ion ar fi, conform acestei cercetări, singurii pe un trend ascendent.
Înainte să cerem anularea alegerilor (pentru că e clar că Stelian Ion le va câștiga, oricum!) trebuie să notăm două lucruri: Mai întâi, că USR compară mere cu pere, pentru că sondajul din aprilie (față de care Stelian Ion e în creștere) era unul realizat prin metoda interviurilor față în față, în timp ce actualul sondaj este prin metoda telefonică (tip de sondaj extrem de imprecis, cu erori de multe ori peste marja anunțată oficial).
Al doilea lucru de semnalat: Nu e prima oară când Stelian Ion vine cu aceeași șmecherie, cu sondaj, cu trend ascendent, până și cu aceleași declarații.

Deja vu!

Despre cursa dintre el și Vergil Chițac, conform sondajului de opinie, Stelian Ion a declarat: „Suntem umăr la umăr, iar diferența e în marja de eroare. Sunt singurul pe un trend crescător, în ciuda tuturor atacurilor!
Singura problemă: Declarația nu e de acum, ci din septembrie 2020, tot cu o săptămână înainte de alegeri – dar de alegerile de acum patru ani!
Ce spun USR și Stelian Ion acum? „Stelian Ion are cele mai mari șanse să câștige Primăria Constanța, ar obține 27,7% din voturile constănțenilor, iar actualul primar – 27,9%. Stelian Ion e în creștere cu 2%, în timp ce Vergil Chițac este în scădere.
Practic, Stelian Ion a scos din dulap aceeași șmecherie – un sondaj cu o metodologie îndoielnică, publicat fix înainte de alegeri, care îl dă pe el „umăr la umăr” cu Vergil Chițac, în revenire furtunoasă față de sondajele precedente.
Aceeași șmecherie, prezentată de aceiași actori, cu aproape aceleași cuvinte!

Istoria și casele de pariuri spun altceva!

Din păcate pentru Stelian Ion și USR, cotele caselor de pariuri nu sunt influențate de sondaje îndoielnice, iar cotele spun cu totul altă poveste: Vergil Chițac este creditat cu o cotă 1.4 (probabilitate de 72% să își păstreze funcția de primar), în timp ce Stelian Ion are cotă 4.0 (probabilitate de 25% să câștige).
De la aceste cifre și până la „Suntem umăr la umăr! Am cele mai mari șanse!” e o distanță mare… cam de trei ori mai mare, ca de la 25% la 72%!
Mai trebuie notat și că pe patronii caselor de pariuri îi costă bani să calculeze greșit probabilitățile, în timp ce pe Stelian Ion nu îl costă nimic să pună pe piață un sondaj cu cifre imprecise…
USR și Stelian Ion nu sunt contraziși doar de casele de pariuri, ci și de… istorie: În septembrie 2020, când a venit cu aceeași șmecherie și același mesaj, Stelian Ion a fost pus la punct de rezultatul votului. Contrar anunțurilor că „este umăr la umăr”, el a pierdut la mai bine de 4 procente diferență de Vergil Chițac, 100 de voturi în plus salvându-l să termine pe locul 3…

În urmă cu 80 de ani, ministrul propagandei din guvernul lui Adolf Hitler spunea „Dacă repeți o minciună de suficiente ori, ea devine adevărul”. Nu știm de unde s-a inspirat Stelian Ion, dar măcar atât am vrea și noi, ca alegători: Dacă tot vii cu aceeași șmecherie la fiecare rundă de alegeri, măcar schimbă textul, că de „vin tare din urmă, suntem umăr la umăr” ne-am săturat…

Sondajul USR, produs de o asociație anonimă

Sondajul aruncat de USR pe piață ca ultimă armă electorală înaintea alegerilor nu este singurul din actuala campanie. Cel față de care Stelian Ion pretinde acum că ar fi în mare creștere a fost publicat tot de USR, pe 8 mai. Și la acela erau mai multe semne de întrebare, Stelian Ion precizând că nu va da toate datele despre cercetarea sociologică „pentru că nu este util”, dar precizând că sondajul este unul credibil, pentru că „este unul cu interviuri față în față, nu telefonic!” (o lună mai târziu, iată că și cel telefonic e sfânt!)
În sondajul din 8 mai, Stelian Ion era cotat la 4-5 procente de câștigarea cursei. În caz că nu ați intuit deja cum a comentat acest scor Stelian Ion, vă risipim îndoielile: „Suntem umăr la umăr!” Când a venit vorba să menționeze cine a efectuat sondajul, lui Stelian Ion i s-a blocat prezentarea și a sărit peste această mențiune…
În paralel, au mai fost efectuate și alte sondaje, prezentate corect și complet, cu metodologie, echipa care le-a efectuat etc. De exemplu, săptămâna trecută a fost dat publicității un sondaj Inscop comandat de PNL, în care Stelian Ion e pe locul trei, la mare distanță de prima poziție. Un alt sondaj IRES comandat de ziarul Cuget Liber îl dădea pe Stelian Ion pe locul doi, dar cu 20% intenție de vot (față de Vergil Chițac 28%).
Cârcotașii care vor obiecta că nu se poate avea încredere în institutele de sondare a opiniei ar trebui să arunce un ochi la cine a realizat recentul sondaj USR: Este vorba de Asociația „Democrația în Mileniul 3” – un ONG de apartament din Ploiești, care are ca scop declarat „întărirea democrației prin stimularea implicării”, dar care în cei 8 ani de la înființare nu a „stimulat” nimic:

O căutare pe internet cu numele asociației nu produce nimic, nu poate fi găsită cu nicio activitate, asociația nu are pagină web sau Facebook, practic, e o fantomă… Dar măcar are un nume impresionant!

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top