Exclusiv

Șase sfaturi de aur despre managementul timpului

Cum să îți împarți timpul mai eficient, la muncă și acasă 

Timpul este relativ sau altfel spus el nu există defapt. Oamenii au creat ceasul și timpul după care ne ghidăm în fiecare zi, secundele, minutele, orele. De ce spun că este relativ? Analizează puțin diferența dintre o săptămână de muncă și una de vacanță, sau la momentele din unele zile de acum câteva luni care ai senzația că s-au întâmplat destul de recent. De aceea putem spune că timpul este relativ, astfel ne putem crea propriul timp, timpul pe care doar noi îl percepem în acest fel. Indiferent de programul fiecăruia dintre noi, putem gestiona mai bine timpul, totul ține de cât de mult ne dorim!

 

Așadar, începând cu ziua de azi, nu mai spune că nu ai suficient timp. Pentru că ai exact același timp ca oamenii care au creat lucruri fantastice precum: Michaelangelo, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, la fel ca oamenii care au ridicat corporații de zeci sau chiar sute de milioane de dolari, nu într-o întreagă viață, ci în câțiva ani de zile. Totul depinde de cum îți gestionezi timpul, cât de mult îți dorești să atingi acele obiectivele zilnice care sunt importante pentru tine. Noi te vom ajuta cu o listă completă de sfaturi și reguli legate de managerierea timpului.

Lucrează mai eficient, nu mai mult!

1. Cele mai grele sarcini ,primele
Prima și probabil cea mai importantă regulă de care trebuie să ții cont spune că cele mai grele sarcini trebuie rezolvate primele. De cele mai multe ori ne ferim de cele mai grele dintre sarcinile din ziua ce abia începe și tindem să le amânăm pe mai târziu sau chiar pe o altă zi. Odată ce ai rezolvat cu acestea, mintea îți va fi mai relaxată, implicit ziua mai bună și va apărea senzația că dispui de mai mult timp.

2. Învață să spui “Nu!”
Deseori timpul în care ne propunem inițial să facem lucruri constructive, cu adevărat importante pentru noi este ocupat cu diverse oportunități de moment, ieșiri în oraș, convorbiri inutile pe rețelele sociale și altele. învață să spui “Nu!” și să pui prioritățile pe primul plan. Fă ceea ce ți-ai propus de la începutul zilei.

3. Dormi cel puțin 7-8 ore
Foarte multe persoane au tendința de a sacrifica din orele de somn pentru a reuși să rezolve toate sarcinile. De foarte multe ori amânarea orelor de somn sau scurtarea acestora se datorează nerespectării primei reguli. Corpul uman are nevoie de cel puțin 7-8 ore de somn pentru ca să poată funcționa optim atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Lipsa orelor de odihnă vă îngreunează următoarea zi și vă poate forma un cerc vicios în care sunteți obosiți zilnic, în care scade eficiența semnificativ și apelați la cafea sau alte băuturi energizante nesănătoase.

4. Focusează-te pe task-ul actual
Vrei să fii mai eficient? Vrei să termini un task mai repede dar și mai bine? Ai nevoie de concentrare! închide toate sursele care te distrag, tab-urile din browser inutile, telefonul, iar dacă e nevoie, lipește o hârtie pe ușă cu “Do not disturb!”. Eventual îți poți pune și o muzică de fundal care să te ajute să te concentrezi. Studiile au arătat că muzica clasică ajută semnificativ procesul de învățare, creație, atenția, dar și gândirea logică.

5. Începe de dimineață
Aproape fiecare dintre noi are instinctul de a amâna chiar și cele mai ușoare și nesemnificative task-uri. începe cât mai devreme, chiar de dimineață în ați rezolva sarcinile zilnice și te vei simți mai liber, mai împlinit și mai liniștit la finalul fiecărei zi. Nu este chiar atât de greu, dacă decizi ferm că o vei face.

6. Transformă sarcinile cheie în obișnuință
Identifică cele mai importante sarcini pe care trebuie să le ai în vizor și fă-le să devină obișnuință. Există o regulă conform căreia dacă repeți zilnic un proces, corpul tău se adaptează, astfel că, indiferent cât de grea este sarcina pe care o ai de îndeplinit(învățat, sarcini grele la locul de muncă, familie, scădere în greutate etc.) prin repetiție zilnică orice sarcină o poți transforma în obișnuință. Depinde de fiecare dintre noi în câte zile sau săptămâni creierul nostru se adaptează, dar și de complexitatea sarcinilor.

Aceste reguli sunt aplicabile atât persoanelor care au loc de muncă, cât și celor care intenționează să își găsească unul. În cazul în care sunteți în căutarea unui loc de muncă puteți opta pentru unul dintre portalurile de joburi  din România.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top