Fără categorie

Săptămâna europeană a mobilităţii 2010: „Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine”

Bruxelles, 15 septembrie 2010

Sute de oraşe şi municipii din întreaga Europă şi din afara acesteia vor participa, între 16 şi 22 septembrie 2010, la Săptămâna europeană a mobilităţii, cel mai mare eveniment mondial dedicat deplasărilor urbane sustenabile. Tema campaniei 2010 – Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine – recunoaşte efectele dăunătoare pe care tendinţele actuale din transportul urban le au asupra sănătăţii cetăţenilor. Scopul este încurajarea autorităţilor locale să promoveze alternative la folosirea automobilelor şi să evidenţieze impactul pozitiv al acestora asupra sănătăţii publice şi asupra mediului.

Comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei și responsabil cu sectorul transporturilor, a declarat: „Majoritatea populației mondiale trăiește în zone urbane. Cea mai mare parte a deplasărilor noastre cotidiene încep și se termină în zone urbane, astfel încât depindem cu adevărat de sistemele de transport urban și suferim din cauza efectelor negative ale …

Bruxelles, 15 septembrie 2010

Sute de oraşe şi municipii din întreaga Europă şi din afara acesteia vor participa, între 16 şi 22 septembrie 2010, la Săptămâna europeană a mobilităţii, cel mai mare eveniment mondial dedicat deplasărilor urbane sustenabile. Tema campaniei 2010 – Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine – recunoaşte efectele dăunătoare pe care tendinţele actuale din transportul urban le au asupra sănătăţii cetăţenilor. Scopul este încurajarea autorităţilor locale să promoveze alternative la folosirea automobilelor şi să evidenţieze impactul pozitiv al acestora asupra sănătăţii publice şi asupra mediului.

Comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei și responsabil cu sectorul transporturilor, a declarat: „Majoritatea populației mondiale trăiește în zone urbane. Cea mai mare parte a deplasărilor noastre cotidiene încep și se termină în zone urbane, astfel încât depindem cu adevărat de sistemele de transport urban și suferim din cauza efectelor negative ale transportului urban, precum blocajele și accidentele de trafic, calitatea inferioară a aerului sau zgomotul, care duc la scăderea sensibilă a calității vieții. Aceste probleme nu apar numai pe plan local, ci în întreaga UE. Dar, unindu-ne eforturile, sunt sigur că putem găsi soluţii inovatoare și sustenabile pentru a trata problemele legate de mobilitate în orașele mari și pentru a oferi populației mai multe alternative adaptate nevoilor sale.”

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Prea mulți europeni îşi folosesc autovehiculele pentru deplasări scurte. Acest aspect are o reală importanță: conducând mai mult producem mai multe accidente de circulație și poluăm mai mult atmosfera. Tema Săptămânii europene a mobilității 2010 – Călătoriți mai inteligent, trăiți mai bine – ar trebui să constituie pentru autoritățile locale un semnal de alarmă care le să determine să reflecteze mai mult asupra impactului politicilor de transport asupra mediului urban şi asupra calităţii vieţii şi să sprijine oamenii pentru a face alegeri mai inteligente şi mai sănătoase.”

Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine

Utilizarea intensivă a autovehiculelor în oraşele mari, şi în special a celor personale, este la originea multor probleme de sănătate a populaţiei, care includ vătămări corporale şi decese cauzate de accidentele de circulaţie, infecţii respiratorii şi alte boli cauzate de poluarea atmosferică și boli cronice precum obezitatea și bolile cardiovasculare cauzate de stilul de viață din ce în ce mai sedentar. Alţi factori de risc pentru sănătatea fizică şi psihică sunt izolarea socială şi destrămarea coeziunii sociale, declanșate de blocajele de trafic, de reducerea spațiului public și de poluarea fonică ce produce tulburări ale somnului și stres.

Săptămâna mobilităţii urmăreşte să schimbe obiceiurile oamenilor în materie de transport, oferind alternative nepoluante la transportul cu autovehiculul. Publicul are ocazia de a experimenta mijloace alternative de transport, iar autoritățile locale au oportunitatea de a testa noi servicii şi infrastructuri. Se asigură astfel o moştenire durabilă, deoarece oraşele participante sunt încurajate să lanseze cel puțin o măsură practică permanentă. Săptămâna are ca punct culminant ziua de 22 septembrie, desemnată oficial ca Zi fără autovehicule, în care orașele și municipiile participante delimitează zone utilizate numai de pietoni, de cicliști și de transporturile în comun.

Principalele puncte ale Săptămânii mobilității în 2010

Printre numeroasele evenimente organizate în Italia, la Bologna, se numără și o licitație de biciclete de ocazie, care au fost abandonate în oraș. Evenimentul este organizat de o asociație a studenților în colaborare cu primăria orașului Bologna. Ofertanții norocoși vor primi echipamente de securitate, broșuri pe tema securității rutiere și alte materiale promoționale și echipamente.

În piața Smithfield din Londra se desfășoară, pe 17 septembrie, „City Cycle Style” (Stilul ciclist urban), primul eveniment din capitală consacrat ciclismului ca mijloc de transport la modă. Participanții sunt invitați să defileze purtând cele mai bune echipamente cicliste pe care le posedă, să întâlnească creatori din sectorul modei cicliste, să probeze echipamente și să urce pe șeile unora dintre cele mai recente modele pe două roți. O parte din sumele colectate cu această ocazie vor fi donate unei asociații caritative care colectează biciclete de ocazie și le trimite în Africa.

Municipiul Brno din Republica Cehă a dezvoltat o gamă de activități de promovare a marșului nordic, a ciclismului și a patinajului pe role. Programul include vizite ale orașului cu ghid, cursuri și exerciții publice însoțite de concerte în aer liber.

Participare în creștere

De la lansarea sa în 2002, Săptămâna mobilității a cunoscut o creștere continuă a numărului orașelor participante. Anul trecut s-a înregistrat în vederea participării un număr record de 2 181 de orașe reprezentând aproximativ 237 de milioane de locuitori. Ca urmare a campaniei de o săptămână au fost introduse peste 4 440 de măsuri permanente. Săptămâna europeană a mobilității constituie, de asemenea, un model de succes, fiind adoptată de țări din afara Europei, precum Argentina, Canada, Ecuador, Japonia și Taiwan.

Săptămâna europeană a mobilității este coordonată de trei organizații neguvernamentale specializate în problematica urbană a mediului: Eurocities, Energie-Cités și Climate Alliance. Direcția generală Mediu a Comisiei Europene contribuie financiar și organizează Premiile anuale ale Săptămânii europene a mobilității pentru cele mai bune măsuri și programe de activități.

Pentru mai multe informaţii, vizitați site-ul web al Săptămânii europene a mobilității:

www.mobilityweek.eu

SURSA: CE 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top