Litoralul românesc

Recompensă pentru dezastru – Elena Niculae primeşte lunar prima de merit de 2%

Colegii lui Petrică Miu, şeful Inspectoratului: A venit din Cobadin şi a fost titularizat la Liceul „Virgil Madgearu” în timpul fostei directoare

Gherghina Alexandrina, actualul director adjunct de la Liceul Virgil Madgearu, a fost director la şcoala din Poarta Albă. După ce şi-a încheiat mandatul, aceasta şi-a încercat norocul la şcoala din Năvodari, însă fără sorţi de izbândă, pentru că personalul didactic din şcoală era suficient şi, deci, nu se punea problema aducerii unui profesor din altă unitate de învăţământ, d-apăi din altă localitate Ulterior, aceasta a ajuns director adjunct la liceul costănţean. În condiţiile în care nici la această unitate de învăţământ nu exista un deficit al personalului, se ridică întrebarea: cum a ocupat postul de director adjunct Gherghina Alexandrina, profesor venit din exteriorul liceului Virgil Madgearu?

Un articol de Andreea PAVEL

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Mariana Ştefănescu, directorul liceului, care a venit de la Liceul Carol I din Constanţa, deşi nici de ea nu ar fi fost nevoie, întrucât pentru acelaşi post a mai concurat un cadru didactic care îşi exercită meseria timp de 10 ani la Liceul Madgearu.

Directoarea Mariana Ştefănescu vrea să schimbe profilul liceului

Astfel, în condiţiile în care Inspectoratul Şcolar Judeţean a permis sosirea Gherghinei Alexandrina în funcţia de director adjunct, instituţia este obligată şi să asigure numărul de ore obligatorii pentru ca aceasta să-şi păstreze postul. Numărul orelor de matematică disponibile este de 14 (conform datelor apărute pe forumul de pe site-ul oficial al ISJ), iar Alexandrinei îi sunt necesare încă patru ore, pe lângă cele deja existente pentru a avea normă întreagă. Gherghinei Alexandrina îi este necesară o eventuală titularizare pentru că, în cazul în care nu va mai fi director adjunct, să poată rămâne în şcoală şi să „zboare” alte profesoare, cu mai puţină vechime şi inferioare ca grad. Astfel, directoarea şi Consiliul de Administraţie al liceului trebuie să scoată din pământ, din piatră seacă restul orelor necesare, eventual să adauge în orarul elevilor nişte ore de matematică opţional.

În aceeaşi situaţie se află şi directoarea Mariana Ştefănescu a cărei specialitate este comerţul şi nu prea e compatibilă cu profilul economic al liceului. Aceasta a venit de la Liceul Carol I care are profil comercial şi deci, unde se potrivea ca peştele-n apă. 

Şi pentru a reuşi să se înşurubeze bine şi la Madgearu, cadre didactice din interiorul instituţiei ne-au declarat revoltate, că Ştefănescu predă specialităţile din catedra de Ştiinţe Economice deşi, în mod normal, ar fi trebuit să le predea pe cele din catedra de Comerţ.

Pentru a reveni însă la specialitatea ei, directoarea a înaintat la Inspectoratul Şcolar Judeţean o propunere care s-a şi aprobat şi prin care se cerea suplimentarea cu patru posturi de titularizare pentru Comerţ. Acestea fiind zise, încet-încet, profilul Liceului Economic Virgil Madgearu va fi schimbat într-unul comercial şi deci i se va alătura Liceului Carol I, iar pe lângă acest lucru şi profesorii de economie îşi vor pierde orele şi clasele. Cadrele didactice din liceu susţin că ceea ce urmăreşte Ştefănescu prin asta e să îşi aducă în liceu profesorii prieteni, rudele şi cunoştinţele de prin alte cotloane ale învăţământului, specializate în Comerţ. Asemeni ei.

Axa răului: Niculae – Ştefănescu – Năstase

Adică fosta directoare, actuala directoare şi nepoata acesteia, membră a Consiliului Consultativ pe probleme de economie la nivel judeţean şi şefa Ariei Curriculare a liceului.

Cum nu se putea mai bine. Aceste doamne au multe în comun. Una dintre legături ar fi reprezentată de un episod povestit de câţiva elevi ai liceului. Se face că o elevă care a avut foarte multe absenţe la Liceul Carol I, acolo unde Ştefănescu a fost directoare mulţi ani, a fost transferată la Liceul Madgearu la sfârşitul lunii martie. Culmea culmilor exact în clasa Aureliei Năstase. Elevii au auzit că aceasta, dirigintă fiindu-le, i-a comunicat elevei proaspăt transferate că nu o poate trece în catalog „până nu se achită”.

Acest favor s-a realizat probabil şi pentru faptul că Aurelia Năstase este nepoata directoarei Mariana Ştefănescu.

Sau poate pentru că Năstase nu a uitat de unde a plecat, pe vremea când era croitoreasă. Aceasta a ajuns rapid unde este acum datorită unei legi de-acum trei ani care implica posibilitatea trecerii de la maistru în croitorie gradul I, la profesor cu simpla condiţie de a face o facultate.

Pe lângă aceste lucruri, cadrele didactice ne-au mai adus la cunoştinţă un lucru. După spusele dumnealor, în 2004, nepoata directoarei s-a înscris la titularizare fără să aibă modulul de psihopedagogie pe care l-a făcut ulterior, desigur cu un mic ajutor. Al cui? Din câte se pare, cu ajutorul Gabrielei Neagu, actual inspector şi fostă colegă de maşină de cusut cu Aurelia Năstase. Gabriela Neagu, aceeaşi persoană care semnează răspunsurile sesizărilor şi plângerilor trimise de cadrele didactice ale Liceului Virgil Madgearu către Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la neregulile comise de Niculae, Ştefănescu, Năstase şi alţii. Coincidenţele  astea…

Pe vremea când era un simplu profesor, şeful ISJ de-abia intra la ore?

Câţi ştiu oare că Petrică Miu, actual inspector general al ISJ Constanţa, este profesor de istorie la Liceul Virgil Madgearu? Şi câţi ştiu că, în ciuda faptului că fără dar şi poate cunoaşte problemele din interior, până acum n-a luat nici o măsură cu privire la acest caz? Ori încă n-a făcut-o publică? Şi câţi mai ştiu că Petrică Miu a fost director vreo 20 de ani la şcoala din comuna Cobadin după care fără prea mari complicaţii a ajuns profesor titular la liceul constănţean, în perioada în care Elena Niculae era director.

Mai mult decât atât, colegii lui Petrică Miu ne-au povestit că pe vremea când acesta era doar un simplu profesor întârzia frecvent la ore, ba mai mult, uneori se pare că nici nu mai intra, rămânând la taclale cu managerul liceului.

O primă reacţie a acestuia vizavi de situaţia în care se află şcoala la care predă este faptul că Isabela Marcu, şefa catedrei de Ştiinţe Economice, i-a înaintat o sesizare lui inspectorului general, prin care i-a comunicat acestuia câteva dintre nereguli. Răspunsul a venit, în cele din urmă, sec: directoarei i s-a spus că nu e bine ce a făcut… . 

2% pentru deosebite merite de corupţie

Poate cel mai şocant lucru pe care l-au aflat reporterii DEZVĂLUIRI este faptul că lunar, Elena Niculae, fosta directoare a liceului, actuală pensionară şi, ciudat, încă având dreptul de a mai preda, primeşte cei 2% acordaţi profesorilor pentru merite deosebite! Aşa se face că Niculae a primit în lunile septembrie şi octombrie 230 RON, în noiembrie 110 RON, în decembrie şi ianuarie 100, în februarie 80, în martie 40 şi în aprilie 70 de RON.

Un total ar însemna peste 600 RON în ultimele opt luni.                                

Vă reamintim în rândurile ce urmează doar câteva exemple de „merite deosebite” înregistrate în Liceul Virgil Madgearu pe vremea când aceasta era directoare:

Ianina Gaga, clasa a XI-a (2002-2003), apare în registrul matricol ca promovată şi transferată, deşi situaţia din catalog demonstrează că eleva era corigentă la matematică şi avea situaţia şcolară neîncheiată.

Neacşu Alina este repetentă în clasa a XII-a şi a fost promovată în clasa a XIII-a.

Cristina Deacu a abandonat şcoala în clasa a XI-a şi este promovată în clasa a XII-a cu situaţia şcolară „promovat” şi nu mai este promovată în clasa a XIII-a (în registrul matricol are situaţia încheiată pentru clasa a XI-a).

Cristian Costel Staicu a făcut clasa a XI-a în anul 2004-2005 şi a fost promovat direct în anul şcolar 2006-2007 în clasa a XIII-a, dar ulterior şi-a retras dosarul.

Crina Neagu nu a făcut clasa a X-a, este înscrisă în clasa a XI-a, iar în foaia matricolă nu apare clasa a X-a.

Adrian Macovei are situaţia şcolară din clasa a XI-a „promovat”, deşi are situaţia neîncheiată la opţional.

Birol Nazim, în clasa a XI-a (2004-2005), este trecut în catalogul clasei ca repetent, iar în registrul matricol apare transferat la Cooperaţie cu media de promovare a clasei a XI-a de 5,80. La ultimele verificări făcute, la sfârşitul lunii aprilie, s-a constatat că s-au operat modificări în registrul matricol şi catalog.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top