Litoralul românesc

Doar de dragul reformei, Abramburica dă din nou peste cap invăţământul românesc

Deşi în 2007 Andronescu a fost acuzată că a făcut poliţie politică, iar studenţii i-au cerut demisia, PSD n-a găsit ceva mai bun decât fostul ministru
O cheamă Ecaterina Andronescu şi a fost ministrul Educaţiei între anii 2000-2003, din partea Partidului Social Democrat. Suntem în anul 2009 şi PSD-ului i-a revenit iar Ministerul Educaţiei. După dezastrul din învăţământ chiar credeam că e clar pentru toată lumea faptul că nici un ministru n-a reuşit să întocmească reforma despre care s-a vorbit începând cu anii `90 atât de mult încât, între timp, a devenit un subiect desuet.

Un articol de Andreea PAVEL

Se pare că pentru PSD ori nu e clar acest lucru, ori Ecaterina Andronescu reprezintă maximul de potenţial într-ale manageriatului. Altfel nu-mi pot explica cum, după aproape un deceniu, tot cea care a fost poreclită „Abramburica” (oare de ce?) a ajuns ministrul Educaţiei, din partea aceluiaşi partid.Dacă e să trecem în revistă câteva dintre cele mai mari „reforme” întocmite de Andronescu trebuie să ne amintim de propunerea începerii clasei I la şase ani, de examenele scrise de BAC sub format grilă, ce pot fi corectate pe loc, de introducerea unui manager în locul profesorului-director în şcoli, de încălcarea legii prin elaborarea a două metodologii şi de scandalul în care a fost acuzată de ANOSR că ar fi făcut poliţie politică.După toate acestea însă, se pare că liderii PSD n-au găsit un candidat mai competent pentru ocuparea aceastei funcţii, unul cu imaginea “curată” şi eventual fără porecle. Sau poate la numirea ministrului Andronescu a contat doar vechimea în partid şi numărul funcţiilor deţinute de-a lungul anilor. O fi profesor bun, nu ştim, dar în postul de manager activitatea îi cam dă cu virgulă.
Examenul de admitere, o soluţie ratată la primul mandat
Cu asta am putea începe discuţia celei mai controversate declaraţii despre ceea ce are de gând să facă „Abramburica” în cel de-al doilea mandat de ministru al Educaţiei. O decizie bună am putea spune pentru că astfel, trierea liceenilor s-ar face mai corect. Dar de ce nu a luat această decizie imediat după ce a ajuns ministru în 2000? Poate nu i-a dat prin cap, deşi tocmai se grăbise să introducă admiterea computerizată care s-a dovedit a fi un dezastru chinuitor pentru părinţi şi copii.În anul 1995, pe vremea ministrului Andrei Marga, absolvenţii de gimnaziu erau nevoiţi să dea examen la liceu, iar 1999, acesta a schimbat radical examenul, din aceeaşi perspectivă “reformatoare”. Şi de-aici au început schimbările permanente, din ce în ce mai dese, mai greoaie şi mai lipsite de logică.  S-a introdus examenul de capacitate, iar pe baza notelor obţinute elevii puteau intra la un liceu prin concurs de dosare.În 2000, la câteva luni diferenţă, Ecaterina Andronescu, urmaşa lui Marga, a modificat şi ea examenele. Elevii au fost repartizaţi la liceu cu ajutorul computerului, dar pe baza notelor obţinute la capacitate şi a mediei din anii de gimnaziu. Nici bacalaureatul nu a rămas neschimbat. Dacă iniţial elevii au primit note pentru toate materiile, ministrul Ecaterina Andronescu a înlocuit la probele orale notele cu calificative. După doi ani, s-a revenit, desigur, la notare… . Şi circul a continuat, ajungându-se azi la un fals procent de promovabilitate de aproape 80%, la părtinitoarele teze unice, la bătăi şi scandaluri sexuale şi la examene trişate. Pentru ca elevii să ajungă la liceele potrivite, iar repartizarea să nu se mai facă în dorul lelii, Andronescu s-a hotărât de-abia după 10 ani să reintroducă examenul de admitere în liceu. Pam-pam!
Studenţii: Katy a făcut presiuni de tip securist
Cel mai mare scandal care l-a avut ca personaj principal pe actualul ministru al Educaţiei este cel din 28 iunie 2007, atunci când organizaţiile studenţeşti din Bucureşti, membre ANOSR, au desfăşurat în Piaţa Universităţii un protest pentru libertatea de exprimare a studenţilor.Acţiunea a vizat susţinerea colegilor acestora, studenţi la Universitatea Politehnică Bucureşti, asupra cărora rectorul Ecaterina Andronescu este acuzat că a făcut presiuni de tip securist în contextul evaluării instituţionale ARACIS.Manifestarea a inclus acţiuni simbolice menite să promoveze libertatea de exprimare a studenţilor, cenzurată de ministru. Astfel, aceştia au depus o coroană de flori, au format un cortegiu funerar şi au purtat eşarfe roşii cu tricolor, asemenea pionierilor. “Ca simbol al tendiţelor comunisto-securiste ale doamnei Rector”, scriau studenţii pe blogul http://demisieandronescu.blogspot.com/ .
Andronescu era prezentată “doamna ministru” înainte de alegeri
Cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, studenţii de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir au fost sechestraţi în incinta instituţiei şi obligaţi să participe la o întâlnire de gradul zero. Mircea Geoană şi Ecaterina Andronescu îşi făceau campanie electorală. Pardon… veniseră să viziteze studenţii şi să se intereseze de soarta lor. După alocuţiunea profesorilor gazdă, cei doi au fost prezentanţi ca fiind “domnul prim-ministru”, respectiv “ministrul Educaţiei”. Conducerea Universităţii probabil e de părere că are nişte studenţi ori dobitoci, ori surzi, ori nepăsători dacă şi-au permis să facă astfel de afirmaţii în plină campanie electorală, când zarurile nu erau nici pe departe aruncate. Acesta este un subiect despre care un student a îndrăznit să scrie pe blogul personal, fapt pentru care a fost la un pas de exmatriculare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top