COMUNICATE

Radiografia cuștilor pentru nefumători

Una din masurile impuse de aderarea la UE a fost delimitarea clara a spatiilor pentru nefumatori.

Însarcinat cu verificarea implementarii normelor europene, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor aplica sanctiuni „dupa ureche”, lasând la libera alegere a inspectorilor modul in care trebuie aplicata legislatia.
În timp ce patronii localurilor mici sunt amenintati cu suspendarea activitatii, localurile mari sunt lasate sa scape, sub pretextul lipsei de personal.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                       ANDREEA PAVEL

Integrarea europeana se realizeaza, în buna traditie autohtona, cu metehne balcanice, desi procesul în cauza urmareste, de principiu, tocmai o schimbare de mentalitate pe masura selectului cerc de state comunitare în care am intrat. Dupa lunga perioada de tranzitie, în care deprinderile clientelare, lipsa raspunderii profesionale si incompetenta au definit pe deplin cadrul institutional de actiune, ne aflam în aceeasi criza de proportii, data de faptul ca autoritatile nationale nu au depus nici un efort în vederea schimbarii acestei stari de fapt. Practica demonstreaza ca singura schimbare viabila, totala, s-a produs la nivel formal, prin procesul de aproximare a legislatiei europene, în vreme ce aplicarea normativelor a ramas tributara mentalitatilor învechite. Astfel, linia de actiune a institutiilor de control, cele care au menirea de a corecta excedarile cadrului legal, demonstreaza ca oficialii nationali nici macar nu au deprins menirea de baza a acestor institutii. Clientelismele si politizarea excesiva a mediului de afaceri, lipsa unei strategii nationale în domeniul resurselor umane sau promovarea în posturile publice pe baza diverselor obediente – constituie înca o regula aproape implacabila. Ca nota generala, avem de-a face mai degraba cu un fel de joaca de-a Europa, decât cu o integrare cinstita. Iar în acest mod, ajungem sa repetam ciclul blestemat al importarii unor forme fara fond, cel care ne-a urmarit fatidic scurta istorie a modernitatii noastre statale si culturale. Altfel spus, de data aceasta eterna noastra tema culturala s-a întrupat în discrepanta actuala dintre formele europene, adoptate ca sa fim în ton cu evolutia lumii bune de pe vechiul continent, si fondul nostru balcanic, mostenit din epoca fanariota. Hibridizarea celor doua a condus, în cel mai banal si la îndemâna exemplu, la aparitia custilor pentru nefumatori din localurile publice. Acest exemplu ar putea sa fie o radiografie a europenizarii noastre.

OPC-ului i-a expirat termenul de credibilitate

Purtatorul de cuvânt al oficiului pentru Protectia Consumatorului Constanta, Rodica Mocanu, a declarat ca, începând cu 15 ianuarie, OPC a luat atitudine în ceea ce priveste noua lege referitoare la fumatul în spatiile publice. Ceea ce inspectorii nu au adaugat este faptul ca în entuziasmul nestavilit de a verifica, amenda si desfiinta cât mai multe „localuri-fantoma” precum S.C. Baby World S.R.L, omit poate unele dintre numele cele mai sonore, sub pretextul initial ca „au o ventilatie mai buna”; cel mai la îndemâna exemplu fiind Carrefour. Întrebata care este criteriul dupa care se încep verificarile de acest gen, purtatorul de cuvânt a schimbat raspunsul, pe unul mai simplu: „pe zone”. Haosul de la OPC iese la iveala si prin declaratii dubioase precum: „Calculam amenzile pe care le dam în functie de cum ni se pare noua, inspectorilor, ca sta treaba cu localul respectiv, totul e la latitudinea noastra”. La simpla întrebare „Unde ajung banii strânsi din amenzi?”, Rodica Mocanu adauga spontan „Prea multe vreti sa stiti!”, urmând sa reintre în formalitati cu replica „la bugetul de stat, doar nu la noi.” Printre atâtea lucruri nelamurite, ce mai coteaza ca purtatorul de cuvânt s-a dovedit a fi incapabil pâna si sa aproximeze o suma care sa reflecte amenzile strânse anul trecut?! Cert e ca, la fel cum marturisea si Rodica Mocanu, singurele efecte pozitive ale desfasurarii activitatii OPC sunt „aplicarea amenzilor” în functie de criterii înca neclare si „închiderea temporara sau definitiva a localului”. Pâna se vor dezmetici si conducatorii institutiei si vor întelege ce implica aderarea României la UE, speram sa înteleaga macar principiul de baza al meseriei de inspector, si anume „corectarea” anumitor greseli. Acestia nu sunt platiti din banii publici pentru a încalzi amenzile unora si a le „ventila” pe-ale altora, în functie de… cum sta treaba la fata locului.

La OPC doar haosul atinge “standarde europene”

Odata cu aderarea la U.E. a mai intrat în vigoare o lege si anume L.349/2002, care prevede urmatoarele: “Prevenirea si combaterea consumului produselor de tutun prin restrângerea fumatului în spatii publice închise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse de tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, si prevenirea raspândirii fumatului în rândul minorilor.” În urma unei anchete, Mocanu Rodica, purtator de cuvânt al Oficiului Judetean Pentru Protectia Consumatorilor (O.P.C.) a fost întrebata de ce aplicarea acestei legi nu a avut rezultatele scontate nici la aproape doua luni de la aderare. Aceasta a marturisit cu nonsalanta ca numarul inspectorilor este insuficient pentru a-si duce la îndeplinire sarcinile într-un timp atât de scurt si “noi oricum ne ocupam de mai multe legi într-o zi”. În concluzie, OPC n-a facut decât sa grabeasca aplicarea acestei noi reglementari în acelasi stil haotic, fara sa rezolve însa nimic. Oficiali precum acestia reprezinta una dintre dovezile vii a faptului ca România a aproximat degeaba legislatia europeana, atât timp cât acestia nu fac absolut nimic pentru a urmari îndeaproape aceste noi reguli, iar institutiile de acest gen sunt departe de a se numi “pregatite” pentru astfel de schimbari.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top