COMUNICATE

Ministerul Educației se joacă de-a reforma pe nervii elevilor

Ultimii cinci ani s-au oglindit în sistemul de învatamânt prin prisma jocurilor politice, materializate în zecile de „reforme” parca din ce în ce mai absurde.

De la ce si-au propus ministrii învatamântului, pâna la ce-a iesit, de fapt, drumul e mai lung decât si-ar fi închipuit pâna si ei.
S-au dublat probele de examen pentru elevii claselor a XII-a, s-a introdus admiterea computerizata, sportul ba a fost exclus, ba reintrodus pentru BAC, au fost afisate variantele de examen si s-au propus tezele cu subiect unic în clasa a VII-a.

Un articol de Andreea PAVEL

Acestea sunt doar câteva dintre „cele mai importante schimbari” produse în învatamânt. Tot din rândul celor mai mari gafe de data aceasta, e imposibil ca elevii si parintii sa nu asocieze imaginea ministrului învatamântului, Mihail Hârdau, cu furtul subiectelor de BAC 2006, sau cu procentul mare de erori care s-au strecurat în variantele de examen afisate pe internet. În ciuda acestor grave greseli, pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei Nationale, Hârdau pare sa fi uitat de toate neregulile si sustine degajat: „Am reusit tot ce-am promis; sa asiguram salariile cadrelor didactice integral si la timp, sa platim restantele cauzate de PSD pentru anii 2001-2004. Nu trebuie sa uitam ca am promis 500 de microbuze scolare si am distribuit 680! Este anul schimbarii la fata pentru învatamântul românesc.” Într-adevar, expresive schimbari la fata, mai ales în rândul elevilor de-a XII-a care încep sa resimta o nesiguranta din ce în ce mai mare cauzata de schimbarile aberante ale sistemului. Doua eleve în aceasta situatie, Laura Togui si Alberta Soiam, membre ale Ligii Elevilor din Colegiul National „Mircea cel Batrân” (CNMB), nu cred în paradisul închipuit de Hârdau. Cea dintâi declara: „În afara de faptul ca avem de acumulat o cantitate imensa de informatie, mai e si structurata necorespunzator. Cât despre afisarea variantelor, cred ca a fost cea mai proasta miscare; în loc sa sporeasca securitatea în minister (Hârdau – n.red.) a considerat ca e mai bine sa afiseze subiectele de buna voie.”. Alberta Soiam completeaza: „Structura programei scolare nu pregateste formarea unei culturi generale, optionalele sunt de fapt obligatorii si ar trebui sa existe o selectie prin care fiecare elev sa se preocupe în clasa a XII-a doar de materiile pentru BAC.”

„Înca zece ani si se încheie o generatie” de haos

Purtatorul de cuvânt CNMB, Loredana Tanase, ne-a declarat: „Încercam sa copiem modelul occidental, din toate punctele de vedere, care nu ni se potriveste însa deloc, din cauza mentalitatii si a structurilor înca balcanice. Subiect de examen este acela cu care esti pus fata-n fata prima oara, iar ce se va întâmpla anul acesta se va numi mimetism. Sunt sigura ca exista o legatura între cameleonismul politic si schimbarile petrecute, mascata sub pretextul „cautam solutii mai bune decât ceilalti.” ”
Inspectoratul Scolar Judetean, prin vocea sefului institutiei Narciz Amza, considera ca BAC-ul este un examen stresant, pentru ca se întinde pe o perioada mare de timp, care se încheie cu eforturi financiare considerabile pentru plata profesorilor supraveghetori. “Învatamântul este într-o permanenta schimbare de vreo 20 ani. Înca zece si se încheie o generatie. Odata cu aceasta cred ca se linistesc si apele. Exista într-adevar si presiuni politice, si oameni care încearca sa denigreze imaginea domnului Hârdau, dar asta e deja alta poveste”, a mai adaugat Amza. În concluzie, nu ne ramâne decât sa asteptam si sa le povestim copiilor cum se jucau oamenii mari pe vremea noastra.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top