Consiliul European

Timpul executiilor

Istoria e o serie de urcusuri si coborâsuri. Pe lungul drum pe care optimistii îl numesc progres. Istoria personala a fiecaruia dintre noi este o însiruire de astfel de momente în care cadem si de momente în care ne ridicam, întelegând fazele prin care trecem. Progresul, la nivel personal, se poate numi maturizare. Cu mentiunea ca parcurgem un sir întreg de „maturizari”, care se încheie, de obicei, cu întelegerea batrânetii fizice si cu acceptarea mortii. Maturitatea absoluta este posibila doar exterior, înafara evenimentelor, caci fluxul constant al unei vieti traite, care îti ofera întelepciunea ce deriva din experienta, îti dicteaza, în acelasi timp, ritmul caderilor din care sa te ridici mai întelept.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Începem sa îmbatrânim în clipa în care ne-am nascut. Ajungem la 30, apoi la 40 de ani, iar cifra aceea din fata ne deprima si ne doboara, mai ceva ca o palma si un sut în burta. E un mecanism parsiv al naturii umane: mintea nu înfloreste odata cu trupul. Ardem de dorinta de a fi maturi, iar când mintea prinde pasul cu corpul, ceea ce, pâna mai ieri parea împlinire, azi este îmbatrânire. Privim nostalgic la copiii din jurul nostru, si deplângem greselile pe care le fac, de parca ar fi greselile noastre.
E un razboi în Irak. Afara, pe strada, oameni se ucid între ei. Oameni din aceeasi carne, acelasi sânge si neam, care cred în acelasi Dumnezeu, se omoara pentru probleme mici, ce pot fi rezolvate cu un dram de întelegere, de toleranta si de ratiune. Nici nu se termina bine de îngropat mortii, ca vaduvele si vaduvii se si arunca cu capul înainte în vanul martiriu al razbunarii. În sala tribunalului îl judeca pe varul lui Saddam. Îl condamna la închisoare pe viata, apoi se razgândesc. Îl mai judeca o data si îl condamna la moarte.
Irakul sufera de boala Orientului. Eliberati de sub jugul vreunui conducator mai rau sau mai blând, îsi consuma libertatea proaspat câstigata în puseuri criminale. În lipsa unui stapân puternic, care sa le arate drumul în viata, irakienii îsi gestioneaza libertatea de a face ce îi taie capul, în imaturitatea gândului ca nu trebuie sa dea socoteala în fata nimanui, a credintei goale ca nu raspund decât în fata lor pentru ceea ce fac. Si pâna la urma, ce îsi vor raspunde ei însisi când, maturizati ca societate, si ca neam, îsi vor da seama ca e prea târziu pentru a le cere iertare celor peste cadavrele carora au trecut?
Suntem toti trup, minte si suflet. Victime ale timpului, si ale schimbarilor dureroase pe care le aduce asupra noastra. Învatam din greselile altora, si, mai ales, din greselile noastre. Sufleteste, suntem alaturi de cel ce cade, si speram ca se va ridica. Este un timp al executiilor. Dar este si un timp al ratiunii. Întrebarea este: Noi, astia care suntem asa de copti, si de rationali, ce Facem?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top