Fără categorie

Primarii județului Tulcea vorbesc despre proiectele anului 2013

Asfaltarea drumurilor publice și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, priorități nord-dobrogene

Edilii județului Tulcea au proiecte extrem de ambițioase pentru anul 2013, programe menite să contribuie decisiv la modernizarea și dezvoltarea localităților din nordul Dobrogei. Primarii și-au fixat deja prioritățile dar pentru îndeplinirea acestor obiective, totul depinde și de sumele care le vor fi alocate de către Stat. Am discutat cu o parte dintre cei care conduc destinele comunelor și ale orașele județului Tulcea iar optimismul pare să fie sentimentul general care-i animă. În paralel, pe lângă banii care urmează să fie alocați de la Guvern, fiecare dintre cei intervievați ne-au dezvăluit că încearcă și reperarea altor surse legale de finanțare. Proiectele europene se află de asemenea în capul listei pentru fiecare dintre primari. Mare parte dintre proiectele menționate de către edili vizează reabilitarea rețelelor de apă sau canalizare, dar și pietruirea, sau după caz, asfaltarea drumurilor din interiorul localităților, sau pe cele aferente acestora. Construirea de noi instituții de educație, precum grădinițele, sau a unor baze sportive, sunt alte două dintre prioritățile comune ale primarilor tulceni.

Un grupaj realizat de Viviana MIHĂLȚEANU

Georgian Caraman – primar oraș Babadag

Două dintre cel mai importante proiecte ale Consiliului Local Babadag pentru anul 2013 sunt asfaltarea a 14 străzi (asfaltare racorduri și asfaltare) și creerea spațiilor de parcare. Banii pe care îi vom folosi pentru finanțarea proiectului de asfaltare a străzilor jumătate provin de la Consiliul Județean iar cealaltă jumătate din veniturile proprii.
Spațiile de parcare sunt o problemă în acest moment și fiecare parcheză unde poate. Ne dorim să facem parcări delimitate, frumos amenajate care mai apoi să poată fi taxate. Desigur viitoarele venituri vor fi folosite pentru menținerea și întreținerea acestor spații. Alte proiecte pentru 2013 avem dar vom vedea pe parcurs ce vom reuși să realizăm.

Anica Toma –  primar comuna Carcaliu

Proiectele pe care ni le-am dori să le realizăm acest an sunt:  sistem de canalizare, centru de informare turistică (inclusiv construția pentru acest centru) , reparații drumuri (foarte multe străzi laterale), modernizarea căminului cultural, modernizarea dispensarului, înființarea unui parc. Suntem în fază de proiect cu sistemul de canalizare, și va fi primul proiect depus de noi la Consiliul Județean, fiind o prioritate pentru comuna noastră.

Gheorghe Țilincă – primar comuna Casimcea

Pentru 2013 avem trei probleme majore de rezolvat. Avem de reparat drumul național DJ 222 E, de la Sarighiol de Deal la Rahmanu pentru că este aproape impracticabil, vrem să terminăm lucrările pentru alimentarea cu apă din localitatea Corugea( începute anul trecut) și ne mai dorim să ducem curent electric la pompele de apă de la Casimcea. Actualmente pompele sunt alimentate de un generator ce funcționează pe motorină iar consumul este foarte mare. Pe lângă aceste proiecte ne vom ocupa desigur și de aspectul comunei și vom amenaja un parc în comună.
Banii pentru repararea drumului vor veni de la Consiliul Județean și de la Uniunea Europeană,  proiectul pentru aducere curent la pompele de apă va fi finanțat de Consiliul Local Casimcea, iar alimentarea cu apă de la Corugea este făcută pe hotărârea 577 și așteptăm banii de la guvern. În cazul în care nu vom primi această finanțare va trebui să apelăm la sursele proprii.

Viorica Donciu – primar comuna Ceamurlia de Jos

Am depus proiect pentru extindere canalizare în Ceamurlia de Jos, proiect deja aprobat și extindere canalizare în sat Lunca, proiect neaprobat deocamdată. Alte proiecte care așteptăm să fie aprobate sunt: stadion în Ceamurlia și instalarea unor panouri fotovoltaice în Lunca, la ieșire din sat. Aceste panouri vor deservi întreaga comună, energia produsă de acestea fiind pulsată în sistemul național de energie electrică. Curentul astfel produs va fi calculat și se va deduce din întregul consum al Consiliului Local Ceamurlia de Jos. Ne dorim să realizăm acest proiect pentru independența energetică la nivel de școli, primărie și iluminat public.  

Niculae Coliu – primar comuna Ciucurova

Proiectele pe care le vom demara pe parcursul acestui an sunt modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciucurova, modernizare străzi și înființarea unei grădinițe. Fiind proiecte de anvergură termenul de finalizare nu cred că va fi 2014 ci mai degrabă 2016. Grădinița este una dintre problemele arzătoare ale acestui moment pentru că numărul copiilor de grădiniță a crescut, ajungându-se astfel la patru grupe ce nu au loc în grădinița veche. Proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă urmează să fie depus și va fi realizat cu bani europeni.

Ion Nicolae – primar comuna Nalbant

Vom începe cu baza sportivă care în proporție de 90% este finalizată și pe care trebuie să o luăm în admimistrare. Acest proiect a fost realizat pe baza hotărârii de guvern numărul 474. Am încheiat deasemenea un contract pentru alimentarea cu apă în satul Trestenic, fiind singurul sat de pe raza comunei în care nu aveam sistemul de alimentare cu apă, lucrare realizată cu fonduri de la mediu.
Cu bani locali intenționăm să pietruim drumuri în toate cele trei sate. Drumul comunal Nalbant-Trestenic va fi refăcut de cei de la EnergoBit care anul acesta vor începe montarea de eoliene în parcul eolian Nalbant. Dat fiind faptul că acest drum a fost folosit de către această companie, dânșii au obligația să îl întrețină și să suporte cheltuielile.

Matei Eugen – primar comuna Peceneaga

La nivelul comunei Peceneaga pentru anul 2013 nu avem aprobat niciun proiect în consecință nu am mai depus alte proiecte. Nu am depus și pentru că știm situația în care se află România, că există localități cu proiecte nefinalizate care urmează a fi duse la bun sfârșit anul acesta. Ceea ce vom realiza acest an va fi din bugetul local, ce ne putem permite. Vom face o trapeză la biserică, banii pentru aceasta îi avem deja. Mai avem un proiect de construire mini bază sportivă, lângă școală, ce va deservi localitatea cu teren de handbal și volei.
Am intervievat locuitorii cu ocazia asigurărilor obligatorii și am cerut părerea acestora cu privire la prioritatea realizărilor în comună. Digul de apărarea al localității a  fost ales ca prioritate de 80 % dintre cetățeni pentru că 70% dintre case sunt poziționate în zona inundabilă. Problema pe care o întămpinăm este faptul că acest dig se află în administrarea Apelor Române așa că vom face demersuri pentru e ne include și pe noi în proiectele dânșilor, pentru reparații. Mai avem și un proiect de reabilitare sistem alimentare cu apă și canalizare ce sperăm că îl vom finaliza în 2013. Pentru alte proiecte așteptăm să vină următoarea perioadă de dezvoltare, așa cum se anunță, între 2014 și 2020.

Nicolae Coșovei – primar comuna Somova

Vom începe anul 2013 cu realizarea canalizării în comuna Somova. Vom continua cu modernizarea dispensarului din comună, cu construirea unui teren de sport multifuncțional (handbal, minifotbal și tenis de câmp). Banii pentru terenul de sport vor veni de la GAL (Grup de acțiune Locală).  Un proiect pentru care încă nu am găsit finanțare este cel de extindere șosea către mănăstirea Saon. Cu toate acestea sperăm că toate proiectele enumerate vor demara acest an.

Stelian Gherghișan – primar comuna Văcăreni

Pentru început ne vom ocupa de proiectul pe măsura 125, amenajare și modernizare drumuri agricole. Din fericire am primit deja finanțare pentru acest proiect și în decurs de o lună vom organiza și licitația. Mai avem depuse: un proiect de construire stație de epurare, canalizare și asfaltare în comuna Văcăreni. Deasemenea am depus și un proiect cu un perimetru de ameliorare faza doi, decolmatarea unor canale de aducțiune, locuri de mlaștină.  Noi am depus aceste proiecte, le-am documentat, am făcut studii de fezabilitate și acum asteptăm să fie aprobate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top