COMUNICATE

Preotul de la Viişoara scoate demonii, prin râgâituri

„Această manifestare e de la Dumnezeu şi mă ajută să identific răul din oameni!”

În fiecare duminică dimineaţa, satul Viişoara începe să se anime, aprins de o adevărată fervoare mistică. Localnici, dar mai ales constănţeni iau cu asalt  biserica din centrul micuţei localităţi. Sunt oameni care îşi caută medicament pentru diversele probleme pe care le au. Căci părintelui Danut Constan i s-a dus vestea că are har de sus şi poate rezolva orice problemă. Cunoscătorii merg însă la părintele miercurea şi vinerea, pentru rugăciunile de dezlegare şi moliftele Sfântului Vasile cel Mare, care blesteamă şi alungă demonii necuraţi din sufletele, ba chiar şi din trupurile credincioşilor. Pentru toate acestea, părintele Costan are o metodă infailibilă: râgâitul! Practic, părintele citeşte rugăciuni şi râgâie. Despre această manifestare, chiar părintele spune că este un detector al răului, cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

O slujbă specială…

Biserica din Viişoara este frumoasă, bine întreţinută şi de o dimensiune considerabilă, un lăcaş de cult de care localnicii au de ce să fie mândri. În ziua Slujbei, ea este însă neîncăpătoare… O mulţime pestriţă trece pragul bisericii: sătence cu basma în cap, copii de la ţară îmbrăcaţi sărăcuţ dar şi  oameni cu stare (veniţi tocmai de la Constanţa şi Medgidia) sau domnişoare cu tocuri şi fuste de firmă, aterizate parcă de pe vreo terasă de la Mamaia. Lumea se înghesuie pentru a fi cât mai aproape de icoana lângă care s-a oprit părintele Dănuţ Costan. El priveşte blând mulţimea, vorbeşte frumos cu toată lumea şi într-un final, dă semnalul de începere al slujbei. Moliftele sunt pline de cuvinte grele… blesteme împotriva celui Necurat. În Biserică este o larmă de nedescris, un copil plânge, o femeie îngenuncheată lângă preot tremură din toţi rărunchii. Lumea ascultă cum părintele Dănuţ alungă spiritele rele: scoate sunete ciudate (de parcă ar râgâi sau sughiţa) de fiecare dată când simte un semn al Necuratului (şi asta se întâmplă foarte des). Zeci de minute continuă aceeaşi poveste şi nu mai ştii ce să crezi: dacă te afli în faţa unui moment unic de sfiinţenie sau eşti pur şi simplu protagonist într-o farsă incredibilă. „Concertul” se încheie într-un final iar părintele vorbeşte cu toată lumea. Le spune multora că li s-au făcut semne, farmece şi alte asemeni grozăvii… Le dă sfaturi, îi mai cheamă şi altădată şi le promite că, prin străduinţă şi slujbe repetate, vor scăpa de blesteme…

Fugi Diavole… din maşină!

Vechi de peste 1600 de ani, Moliftele citite de preoţii ortodocşi au menirea de a alunga diavolul din oameni şi chiar din animale. La Viişoara, părintele Costan a adaptat sistemul şi în fiecare duminică, înaintea slujbei din biserică, ţine o scurtă slujbă şi în stradă. Pe uliţa desfundată din faţa Bisericii se aliniază câteva maşini de lux, nou-nouţe, cu numere de Bucureşti şi de Constanţa. Părintele citeşte Moliftele, varianta prescurtată şi „alungă” demonii din autoturism, pentru ca atât maşina, cât şi proprietarul ei, să aibă o viaţă cât mai lungă. „Binecuvântează Doamne acest autoturism” se roagă părintele Dănuţ, în timp ce proprietarul recunoscător „socoteşte” cu mâna în buzunar, câte zeci de lei trebuie să dea pentru acest serviciu. Evident, părintele nu cere niciun ban, niciodată, dar întotdeauna acceptă, cu blândeţe, încredinţându-l pe enoriaş, că banii primiţi sunt „pentru Biserică”.

Molifte la domiciliu!

Rugăciunile de alungare a demonilor au, evident (!), puterea de a alunga şi demonii care s-au aciuat în casa omului. Părintele Costan mai face adesea şi vizite acasă, doar la câţiva „norocoşi”, citindu-le Moliftele şi alungând spiritele necurate, ascunse în cămară, lângă lada de pantofi sau chiar mai rău, sub patul din dormitor…

Scandalul din 2007

În toamna lui 2007, Biserica de la Viişoara nu a mai fost scena unei slujbe religioase, ci a unui conflict inter-uman de proporţii. Peste 70-80 de săteni au venit în curtea lăcaşului de cult, pentru a-l susţine pe părintele Dănuţ. Arhiepiscopia Tomisului luase cu câteva zile înainte decizia de a numi la Viişoara un al doilea preot, în persoana lui Ciprian Viziteu. Acesta urma să stea în casa parohială din localitate, pe care părintele Dănuţ (proprietar al unei case mari şi frumoase la Viişoara) o folosea drept cantină pentru săraci. Din punctul de vedere al localnicilor, venirea noului preot însemna practic desfiinţarea cantinei. Acesta a fost motivul principal al scandalului. Enoriaşii se mai arătau indignaţi şi de numirea unui al doilea preot, într-o parohie în care, potrivit lor, era de ajuns părintele Dănuţ. Lumea era îngrijorată de fapt că Arhiepiscopia vrea de fapt să-l înlocuiască pe Costan cu nou numitul preot. Părintele Viziteu şi inspectorul bisericesc venit să asiste la investire au fost opriţi de localnici să intre în biserică iar slujba s-a ţinut fără cei doi. În cele din urmă, spiritele s-au liniştit, mai ales după ce părintele Viziteu a promis că va cere Arhiepiscopiei să fie transferat la altă parohie. La câteva zile după incident, Arhiepiscopia Tomisului  a demarat o anchetă proprie şi după obţinerea rezultatelor preliminare, a dispus suspendarea pe o lună de zile a părintelui Costan. Din raportul de la acea vreme, reiese că părintele Dănuţ ar fi „informat greşit enoriaşii cu privire  la demersul Arhiepiscopiei”. De fapt, nu se pusese problema unui alt preot paroh, ci doar numirea unui al doilea preot, unul cu „atribuţii social misionare”. Suspendarea a trecut, Costan s-a împăcat cu Arhiepiscopia şi lucrurile au mers mai departe… În tot acest timp, părintele de la Viişoara şi-a ţinut slujbele speciale, devenind tot mai cunoscut, atât în judeţ, cât şi în ţară… Unii îl consideră un sfânt, alţii îl acuză de fapte grele, că profită de slăbiciunea şi credinţa oamenilor…Fiecare îşi trage propriile concluzii…

Cum răspunde părintele?

Am ţinut foarte mult să avem şi opinia părintelui Costan. A răspuns cu amabilitate, confirmând modul mai deosebit în care simte unele lucruri, în timpul slujbei.
„Aceste manifestări ale mele nu pot fi din altă parte, decât de la Dumnezeu. Nu este vorba de calităţi deosebite sau de necalităţi. De multe ori, nici eu nu vreau să am aşa ceva, e un disconfort şi pentru mine. Când nu e vreo persoană cu încărcătură negativă, atunci eu nu am nicio manifestare. De fiecare dată când apar astfel de persoane, încărcate aşa, involuntar, am astfel de reacţii. Este nevoie şi de o pregătire prealabilă pentru dezlegări. Nu vreau să dau în nimeni sau să mă leg de confraţii mei dar vedeţi, este ca la medic: când unul dintre ei face o operaţie complicată, întotdeauna va fi invidiat de un altul care nu poate. Nu sunt un om bogat, am o familie, cu toţii muncim din greu. Nu am cerut niciodată ceva, lumea mai lasă dar ajutoarele merg la cantina pentru săraci, acolo pot fi ajutaţi cei nevoiaşi…. Tot ceea ce fac eu este în spiritul legii. Nu mă consider un preot cu har, ci cel mult, unul care îşi caută drumul”

Arhiepiscopia promite o anchetă internă

Practicile stranii ale părintelui Dănuţ ne-au făcut să cerem lămuriri Arhiepiscopiei Tomisului, pentru a afla dacă aceştia au ştiinţă de ceea ce se întâmplă la Viişoara. Am primit răspunsul foarte repede: „În urma sesizării făcute de publicaţia dvs. în legatură cu anumite „practici” ale preotului din parohia  Viişoara, Arhiepiscopia Tomisului va demara o anchetă coordonată de către inspectorul bisericesc, menită să cerceteze faptele invocate de dvs. În măsura în care ele se vor adeveri, cazul va fi discutat în Permanenţa Consiliului Eparhial, putându-se ajunge până la deferirea lui Consistoriului Eparhial.
Arhiepiscopia Tomisului tratează cu maximă seriozitate orice atenţionare venită din partea credincioşilor cu privire la abateri comportamentale ale preoţilor.”

Moliftele Sfântului Vasile

În fiecare an, pe data de 1 ianuarie, după Sfânta Liturghie, în Bisericile Ortodoxe ale României se citesc Moliftele Sfântului Vasile, rugăciuni considerate blesteme la adresa Diavolului. Potrivit preoţilor, ele alungă duhurile rele şi dezleagă eventualele vrăji aruncate asupra credincioşilor. „Te blestem pe tine diavole, teme-te, fugi, pleacă, depărtează-te… Te rugăm Doamne, izgoneşte din sufletul lui (n.r. enoriaşului) duhul necurat” sunt doar câteva dintre cuvintele grele care înfioară în timpul slujbei, chiar şi un ascultător mai puţin, trecut pe la biserică. Sunt considerate cele mai puternice rugăciuni îndreptate împotriva duhurilor necurate şi din acest motiv, ele nu trebuie citite oricând şi de către orice purtător de sutană.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top