Fără categorie

Festivalul antic Tomis, o reușită

Timp de trei zile, pe zidurile bătrânei cetăţi Tomis au putut fi din nou văzuţi mândrii legionari ai Romei. Soldaţii Imperiului au luptat , din nou, împotriva vitejilor daci liberi şi a aliaţilor lor sarmaţi, aşa cum au făcut-o şi în urmă cu două milenii. În timpul liber, dintre două confruntări armate, protagoniştii s-au pregătit de luptă, au avut timp să se odihnească şi să mănânce, încercând să prindă puteri. De această dată, la confruntările sângeroase dintre barbari şi romani au fost martori şi câteva mii de spectori, turişti şi constănţeni, care şi-au putut face astfel o idee de ceea ce s-a întâmplat sub zidurile Tomisului în urmă cu 2000 de ani. Toate aceste scene s-au derulat în timpul primei ediţii a Festivalului Antic Tomis, o iniţiativă extraordinară, care a readus viaţa printre ruinele presărate de-a lungul oraşului modern Constanţa.

Un articol de Cristian CEALERA

Ruinele au prins viaţă

Zeci de corturi au „invadat” Parcul cu Pini situat în Peninsulă, chiar la baza monumentalului Edificiu Roman cu Mozaic. Îmbrăcaţi în costume superbe, de daci, de romani şi de sarmaţi, actori şi voluntari veniţi din Transilvania dar şi de peste hotare, din vecina Bulgarie, au recreat perfect scene din viaţa de zi cu zi a strămoşilor noştri. Curioşii au putut admira armele de altădată, uneltele sau îmbrăcămintea purtată de aşa-zişii barbari sau de către cuceritorii romani. Au fost câteva ore de acomodare înaintea startului festiv: într-un final, tribunul cetăţii (personificat de actorul Liviu Manolache,  ajutat de preşedintele Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, Paul Cheptea şi de reprezentanţi ai administraţiei locale) a dat startul evenimentului, invitând întreaga asistenţă să se bucure de momentele unice ale reînvierii trecutului. A urmat parada militară de pe traseul Edificiul Roman – Poarta 1 – Faleza Cazino. Seara s-a încheiat cu o reconstituire a luptelor purtate între daci şi romani în anul 102, în apropierea localităţii Adamclisi. Mii de turişti şi de constănţeni au putut vedea cât de cumplită şi de sângeroasă putea fi o bătălie în antichitate. Ziua a doua a festivalului a fost una ceva mai liniştită: în Parcul cu Pini, spectatorii au putut vizita atelierele de fierărie, ceramică sau de ţesut, au putut gusta din bucate gătite după reţete vechi de două milenii sau au admirat, mai îndeaproape, armurile purtate de soldaţii romani sau hainele dacice şi sarmate. S-au desfăşurat jocuri romane, au avut loc antrenamente ale militarilor dar şi concursuri de tras cu arcul sau de aruncare a suliţei. Într-una din boltele Edificiului Roman cu Mozaic a fost creat un mic cinematograf, unde au putut fi vizionate filme documentare şi recreeri 3 D ale unor cetăţi din Dobrogea Romană, cum este cazul Tomisului, a Histriei sau a celei de la Adamclisi (Tropaeum Traiani). Serile Festivalului Antic au fost la fel de animate, cu muzică veche şi jocuri de lumini, care au creat o atmosferă aparte. Ultima zi a adus Parada Cuceritorilor Romani dar şi ceremonia de stingere a Flăcării Tomisului, tribunul urbei luându-şi la revedere de la public, până la următoarea ediţie a festivalului. Trebuie menţionat faptul că evenimentul a fost o reuşită, şi acest lucru s-a datorat în mare parte, celor care pentru trei zile, au fost daci, romani şi sarmaţi pe ruinele bătrânului Tomis. Cohorta I Tracorum şi Legio IV Scythica, ambele din Bulgaria dar şi experimentaţii ardeleni de la Terra Dacica (Legio XIII Gemina şi Hasta Sarmarorum) au impresionat, în fiecare secundă, asistenţa prin profesionalismul lor, reuşind să fie extrem de convingători în fiecare moment al „reprezentaţiei” lor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top