Fără categorie

„Pe urmele Argonauţilor”… la Istria

Un proiect turistic de miliarde, blocat de către stat

Proiectul demarat la începutul anului 2011 şi implementat de Primăria Istria are o valoare totală de peste 200.000 de euro, peste 60% dintre aceştia fiind bani europeni.
Programul are ca obiectiv promovarea traseului turistic Constanţa – Istria – Cheile Dobrogei şi are ca scop punerea în valoare a patrimoniului cultural din această frumoasă zonă a judeţului.
Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni dar  respectarea scadenţelor este aproape imposibilă, întrucât statul nu şi-a respectat promisiunile.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a trimis la Istria banii promişi în contractul de finanţare, aproape trei miliarde de lei, motivând că nu are timp să se ocupe de dosar.

Un articol de Cristian CEALERA

Proiectul „Pe urmele Argonauţilor” este unul extrem de ambiţios şi dacă ar fi realizat, ar putea avea un impact extraordinar în ceea ce priveşte promovarea turistică a zonei Istria – Cheile Dobrogei. În afara comunei celebre deja pentru situl arheologic Histria, „de pe urma argonauţilor” ar avea de câştigat şi alte localităţi constănţene, mai puţin integrate în sistemul turistic. Este vorba despre comunele de pe traseu, cum ar fi Corbu, Săcele, Mihai Viteazu, Cogealac – Fântânele sau Târguşor. Fiecare dintre acestea se laudă cu câte un obiectiv deosebit, care ar putea atrage mii de turişti. Astfel, în zona Corbu – Nuntaşi poate fi admirat refugiul ornitologic, de la Mihai Viteazu turiştii pot merge la Grindul Lupilor iar în zona Fântânele există o rezervaţie de broaşte ţestoase. Pe traseul imaginat în proiect, turiştii vor putea admira de asemenea Cheile Dobrogei, regiune superbă şi extrem de pitorească, încărcată de istorie şi legende. Nu trebuie de asemenea uitat faptul că la Istria, ar putea fi pusă în valoare Biserica Îngropată, o bijuterie arhitectonică.

Beţe în roate

Proiectul implementat de Primăria Istria şi finanţat (teoretic) prin Programul Operaţional Regional a fost concretizat prin contractul de finanţare 1228 din 14 februarie 2011. Bugetul total se ridică la peste 858.000 de ron, din care finanţare europeană 588.000 ron, bani de la bugetul naţional 90.000 de ron şi restul, din alte surse. Tot ce a ţinut de implementare, avize, autorizaţii, într-un cuvânt birocraţie tipic mioritică, a fost făcut, astfel încât s-a ajuns la partea cea mai grea: aşteptarea banilor. Termenele iniţiale au fost date peste cap, pentru că de aproape un an Ministerul nu a trimis sumele la care se obligase prin contracdt. Din această cauză au apărut o serie de probleme, pentru că cei din judeţul Constanţa (Istria şi alte părţi implicate în realizarea proiectului) au cheltuit deja sume importante în campania de promovare. Potrivit contractului de finanţare din 2012, campania de promovare implică realizarea a 2,4 milioane de pliante, 6000 de broşuri, website, panouri informaţionale, filme de promovare, etc. Interesată de realizarea programului, partea dobrogeană s-a ţinut de cuvânt. Filmul de animaţie 3 D cu Cetatea Histria (tur virtual dinamic) sau cel de promovare al „argonauţilor” au fosrt deja realizate, difuzate şi foarte bine primite de public.

Ion Herdean, primar Istria – „Sper să nu ne împotmolim cu acest proiect. Trebuie să primim vreo 2-3 miliarde de lei de la Minister şi sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. De vreo zece luni ar fi trebuit să ne intre acei bani dar asta nu s-a întâmplat. Cei de la Minister invocă faptul că sunt foarte multe cereri de genul ăsta, că sunt foarte multe dosare în lucru şi că ei nu au destui angajaţi pentru a rezolva aceste probleme. Eu sunt totuşi optimist şi sper ca totul să se rezolve cât mai repede. Ceea ce a ţinut de noi am făcut, acum aşteptăm”

„Visul Împăratului Traian”

Un alt proiect de promovare turistică a localităţilor constănţene este cel denumit „Visul Împăratului Traian”. Este ceva mai nou decât cel al „argonauţilor” şi probabil din acest motiv, nu există încă un conflict cu Ministerul Dezvoltării Regionale, legat de banii europeni. „Visul Împăratului…” are ca scop promovarea zonei Ostzrov – Adamclisi, prin intermediul a două trasee (Constanţa – Adamclisi – Ostrov, respectiv Mangalia – Adamclisi – Ostrov). Şi în acest program se urmăreşte atingerea unor obiective turistice superbe. Amintim doar o parte dintre acestea, precum cetatea antică Tropaeum Traiani (Adamclisi), Pădurea Canaraua Fetii, Retervaţia Esechioi, Mânăstirea Dervent şi Izvorul Tămăduirii. Cetatea bizantină Vicina situată pe insula Păcuiul lui Saore şi multe altele. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 200.000 de Ron.

Legenda Argonauţilor

Mitul antic grecesc spune că Iason şi 50 de eroi ai vechii Elade au plecat la bordul corăbiei Argo spre îndepărtata ţară Colchida, pentru a fura Lâna de Aur. S-a ajuns cu timpul la concluzia că legendara Colchida ar fi un regat din Vestul Giorgiei, la care eroii au ajuns navigând prin apele Mării Negre. De-a lungul călătoriei spre Colchida ei au oprit pe diverse meleaguri de pe traseu, traseul logic al unei astfel de călătorii impunând şi escale pe malul stâng al Pontului Euxin.

Niculae Dragomir, primar Ostrov  – Suntem în faza de execuţie cu acest proiect. Au avut deja loc licitaţiile penttru firmele care trebuie să facă pliantele şi filmul 3 D şi pentru frima care se va ocupa de organizarea expoziţiei. Licitaţiile au avut loc, am încheiat deja contractele şi în perioada următoare, ei vor derula activităţile pe care le au în atribuţie. O parte din banii europeni ai acestui proiect au venit deja în baza primei cereri de finanţare. Am făcut deja cerere pentru tranşa a doua, am încheiat contractul cu Ministerul Turismului, totul este în regulă şi se desfăşoară conform graficului”

 DREPT LA REPLICA

În urma apariţiei în publicaţia dumneavoastră din data de 23 august 2012, a articolului „Pe urmele Argonauţilor” la Istria, semnat de Cristian Cealera, material în care se prezintă informaţii nereale legate de activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, fără ca punctul de vedere al instituţiei să fie solicitat, facem următoarele

PRECIZĂRI

Proiectul Pe urmele argonautilor: Promovarea traseului turistic Constanţa, Istria, Cheile Dobrogei se află în plin proces de implementare şi nu este blocat de către MDRT. Până în prezent, au fost prelucrate două cereri de prefinanţare şi trei cereri de rambursare a cheltuielilor eligibile.
Beneficiarul proiectului, prin compania de consultanţă cu care lucrează, a transmis în data de 17.04.2012 o a patra cerere de rambursare care a fost respinsă din cauza neconformităţii administrative. Până la clarificarea aspectelor procedurale şi administrative legate de această cerere de finanţare, conform procedurilor de lucru ale programului, nu pot fi procesate nici următoarele trei cereri de rambursare transmise.
Întârzierile menţionate în articol, respectiv aproape un an, nu sunt reale pentru ca termenul care poate fi considerat ca fiind de referinţă este data depunerii Cererii de Rambursare nr. 4 (17.04.2012) de care sunt condiţionate plăţile pentru celelalte Cereri de rambursare. Cererea de rambursare nr.4 este momentan în lucru la nivelul Organismului Intermediar pentru Turism din cadrul MDRT, urmând ca după finalizarea acesteia sa fie prelucrate şi următoarele Cereri de rambursare.
Subliniem că toate cererile de rambursare transmise de către beneficiari sunt procesate numai în baza regulamentelor de lucru şi în ordinea depunerii acestora  la Organismul Intermediar.
Menţionăm că în cazul acestui proiect, reprezentanţii MDRT colaborează, pentru buna implementare a proiectului, cu reprezentanţii unei firme de consultanţă care a fost angajată de către beneficiar – Unitatea Administrativ Teritoriala Istria, implicarea acesteia din urmă în implementarea proiectului fiind minimă.
Reiterăm pe  această cale întreaga disponibilitate a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de a vă furniza informaţii rapide şi precise legate de activitatea instituţiei, şi sperăm într-o bună colaborare pe viitor.

Direcţia de comunicare MDRT

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top