Comisia Europeană

Piraţii nigerieni sunt instruiţi în România!

CERONAV va antrena o sută de foşti militari nigerieni

Un comunicat de presã emis de biroul de relații publice al CERONAV (Centrul Român pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale Constanța), în data de 30 iulie 2012, a reușit sã ne atragã atenția într-un mod deosebit. Comunicatul cu pricina fãcea referire la fenomenul pirateriei, fenomen pe care CERONAV urma sã-l combatã prin instruirea a nu mai puțin de o sutã de foști militari nigerieni, în vederea asigurãrii la bordul navelor a securitãții anti-piraterie. Inițial, textul comunicatului ni s-a pãrut o glumã proastã, în contextul în care se știe cã militarii sau foștii militari din Nigeria sunt chiar ei înșiși, cei mai de temut pirați care acționeazã în apele Golfului Guineii.
Ca unul din argumentele noastre aduse în sprijinul acestui articol, îl citãm pe expertul rus de la Institutul Africii, Dmitri Bondarenko, care spunea în luna martie a acestui an: ’’În ce priveşte nivelul pericolului pirateriei pentru nave, Nigeria cedeazã doar în faţa Somaliei. Numai în anul 2011, lângã coasta Nigeriei au avut loc 58 de atacuri ale piraţilor. Ei acţioneazã pe coasta de vest a Africii, de obicei, grupuri mici de nigerieni înarmaţi. Autoritãţile locale nu pot influenţa situaţia şi nici nu se prea strãduiesc. Situaţia politicã din Nigeria este și ea foarte complicatã. Guvernul se confruntã cu multe probleme politice serioase, legate de grupãrile islamice, de grevele care au loc în ţarã. În al doilea rând, este foarte greu de urmãrit asemenea grupuri de bandiţi, majoritatea acestori bande fiind compuse din militari sau foști militari ai trupelor guvernamentale. În 2008 și 2009, au avut loc trei sute de astfel de atacuri ale piraților la bordul navelor strãine.’’

Un articol de Ștefan KOSTOFF

Desantul celor o sutã de negri în curtea CERONAV

Conform textului comunicatului de presã emis la 30 iulie 2012, sub titlul ’’CERONAV contribuie la combaterea fenomenului pirateriei’’, reprezentanții instituției stipuleazã: ‘’Începând din luna septembrie, CERONAV va desfãşura cursuri de pregãtire de securitate a navei pentru o sutã de cursanţi din Nigeria. Aceştia sunt foşti militari, care vor urca la bordul navelor, având misiunea de prevenire a ameninţãrilor aduse navei, controlul accesului la bord şi luarea mãsurilor anti-piraterie. CERONAV rãspunde astfel cerinţelor specifice de instruire de pe piaţa internaþionalã şi contribuie în acelaşi timp la contracararea fenomenului pirateriei în zonele deja cunoscute ca fiind controlate de piraţi. Decizia de a trimite cei o sutã de cursanţi la CERONAV a venit în urma comparãrii serviciilor oferite de CERONAV cu cele ale altor centre similare din Marea Britanie, Cipru sau Malta. Nu  numai preţurile, dar şi profesionalismul, experienţa personalului, precum şi dotãrile de top şi înalta performanţã a utilitãţilor oferite de CERONAV, comparabile sau chiar mai bune decât cele ale altor centre similare, au stat la baza alegerii fãcute. Programul de pregãtire este special conceput pentru cursanţii nigerieni şi va dura şase luni, astfel încât, la finalizarea cursurilor, personalul instruit sã fie capabil sã rãspundã atacurilor piratereşti.” Așa suna comunicatul de presã amintit. Cum era de așteptat, în combinație a apãrut și o firmã, denumitã Hasta Security SRL, cu sediul în București, firmã care s-ar ocupa cu instruirea propriu-zisã a nigerienilor. Cum era și normal, ziarul DEZVÃLUIRI a solicitat detalii și explicații vizavi de acest aspect inedit, cel referitor la instruirea celor 100 de “negri mititei” (chiar nu sunt „mititei’’ deloc, au cam 1,90 m fiecare).
Ca urmarem reporterii DEZVÃLUIRI au trimis celor responsabili de relația cu presa o serie de întrebãri ce aveau menirea sã lãmureascã anumite aspecte ale situației.

Totu-i pe bani, dar cine și de ce plãtește?

Dupã aproape 30 de zile de la emiterea solicitãrii noastre, cei de la CERONAV au transmis un rãspuns laconic, deloc satisfãcãtor. Cert este cã  unele rãspunsuri oferite de CERONAV ne-au ridicat din nou alte semne de întrebare. De exemplu, la întrebarea noastrã referitoare la cine și cât plãtește aceste cursuri, CERONAV a rãspuns scurt:  “ Contravaloarea cursurilor va fi plãtitã de firma Hasta Security. Tariful este de 13.422 lei”. De aici nu am înțeles de ce plãtește firma Hasta în contul celor 100 de nigerieni, iar suma de 13.422 lei, pentru 100 de oameni timp de șase luni pare cam ridicolã (noi am solicitat cifra totalã a cheltuielilor pentru toți cei 100 de negri de-a lungul celor șase luni de pregãtire!!)  A doua nelãmurire se referã la întrebarea noastrã referitoare la folosirea armamentului. CERONAV a rãspuns sec: ‘’Cursanții nu vor fi instruiți în utilizarea armamentului’’. Aici intervine un paradox al situației! La bordul navelor care tranziteazã sau care opereazã în apele cu pericol pirateresc, existã personal specializat, de regulã câte trei oameni angajați ai unor firme private de securitate, oameni înarmați, cu arme de rãzboi, care au misiunea de a asigura securitatea echipajului, a navei și a mãrfii. Deci trebuie sã fie instruiți inclusiv în mânuirea armanentului în spații închise și în regim de luptã la bord. Deci, ce fac aștia de la CERONAV nu pare deloc verosimil.

Cine este Hasta Security?

Conform datelor Registrului Comerțului, firma Hasta Security SRL, cea care plãtește banii pentru instruirea celor o sutã de nigerieni, este o firmã înființatã în luna mai 2012, deci este o fimã foarte nouã. Sediul firmei se aflã în București, iar în calitate de asociat unic al firmei este o anume Anastasescu Anca Alina. Probabil ca o coincidențã sau nu, cineva cu exact același nume, Anastasescu Anca Alina, este cunoscutã ca fiind un renumit avocat, membru al Baroului București și totodatã membru al Casei de Avocaturã Anastasescu și Asociații. În calitatea de director executiv al Hasta Security SRL este Riglea Paul, numele acestuia gãsindu-se pe lista detectivilor particulari autorizați de DGPMB (Direcția Generalã de Poliție a Municipiului București) încã din data de 8 martie 2008. Acesta se afla pe lista de detectivi privați, cu un tarif de 160 de euro pe zi, iar conform listei în obiectul de activitate se menționa cã se putea ocupa de  investigații conjugale și verificare a loialitãții angajaților din cadrul firmelor. În cadrul aceleiași firme, activeazã și trei cetãțeni britanici. Kyle Thornburn este un fost militar în trupele speciale fãcând parte din Batalionul 1 Regimentul de Parașutiști – Grupul de Suport al Forțelor Speciale britanice.

CERONAV pregãtește lupii, ca sã-i punã paznici la oi

Nigeria este o țarã cu mari frãmântãri politice și sociale. Rãzboiul civil este departe de a se fi încheiat așa cum se tot spune oficial. Marinarii români nu pot uita voiajele de groazã în care trebuiau sã acosteze în portul Lagos. Acolo unde pânã și copii de 6-7 ani purtau automate Kalașnikov și aruncãtoare de grenade. Prezența tâlharilor înarmați, numiți acum pirați, este de multã vreme cunoscutã și trecutã cu vederea de autoritãțile internaționale. Nigeria este un imens rezervor de petrol și totodatã o imensã sursã de bani. Pirați nu sunt doar membri ai trupelor de gherilã, foștii sau actualii militari, guvernul Nigerian însuși este un adevãrat pirat. De exemplu, guvernul Nigerian nu permite sub nici o formã navelor cu pavilion strãin care vor sã acosteze în porturile țãrii, sã aibã la bord oameni de securitate înarmați. Acolo gradul securitate este ZERO, adicã nimeni nu are voie sã iasã nici mãcar pe punte, ușile navei stau în permanențã încuiate pe dinãuntru, etc… pentru cã oricând te poate lovi un glonte, sau te poate rãpi cineva cu pistolul la tâmplã. Guvernul Nigerian impune ca securitatea armatã de la bordul navelor sã fie asiguratã exclusiv de militari nigerieni. Bineânțeles cã acest lucru costã armatorii strãini foarte mulți bani, de patru pânã la cinci ori mai mult decât dacã se apeleazã la firme din occident. Cine nu plãtește, devine cu siguranțã victimã a piraților. Și cine sunt pirații? Aceiași indivizi care, dacã sunt plãtiți regește, “asigurã securitatea navei și o ferește de pirați’’. Afirmațiile de mai sus sunt rodul unor discuții purtate cu navigatori care s-au lovit de aceste aspecte. Deci pânã la urmã ne punem întrebarea legitimã:  Cui folosește de fapt instruirea celor o sutã de foști militari nigerieni?

CERONAV vine cu obiecțiuni după apariția articolului

După apariția articolului, mai bine zis după o săptămână, CERONAV a crezut de cuviință să dea unele lămuriri. Tardiv, deoarece aceste explicații ulterioare trebuiau cuprinse în conținutul adresei de răspuns la întrebările noastre inițiale. Și uite cum Hasta Sercurity a devenit dintr-o dată Hasta Security Solutions SRL  și etc… Și asta pentru că celor de la CERONAV le-a fost lene să gândească de la bun început un răspuns corect!
Mai jos vă prezentăm, așa cum este normal, și faximilul cu obiecțiunile ulterioare ale celor de la CERONAV:

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top