Actualitate

Premierul Ludovic Orban: Nu vom crește taxele și impozitele!

Premierul României, Ludovic Orban, a participat la Topul Național al firmelor private din România”, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prilej cu care a vorbit despre măsurile de susținere a economiei, în contextul pandemiei. Totodată, premierul a dat asigurări că nu vor crește taxele și impozitele în anului 2021. Declarația vine pe fondul unor zvonuri apărute în spațiul public în ultima vreme, conform cărora Guvernul ar intenționa să mărească taxele.

O spun din capul locului că nu vom creşte taxe şi impozite. O mai spun o dată, pentru că (…) o dată la două zile apare câte o năzdrăvănie care este preluată fără să aibă niciun fel de legătură. Susţinem categoric cota unică de impozitare şi nu vom majora taxe şi impozite. Este împotriva obiectivului fundamental pe care îl are Guvernul şi anume acela de a accelera relansarea economică. Pentru accelerarea relansării economice nu poţi să pui frână de tip fiscal, bariere de tip fiscal în relansarea companiilor şi în ceea ce priveşte taxarea muncii. Dimpotrivă, avem foarte multe programe de sprijin al companiilor, atât întreprinderile mici şi mijlocii, cât şi companiile mari. De asemenea, am gândit un întreg sistem de susţinere a realizării de noi investiţii private fie de investitori români, fie de investitori străini. De asemenea, vom veni şi cu alte măsuri de susţinere pentru mediul de afaceri”, a declarat Orban.

Economia dă semne de redresare

Premierul României și-a susținut afirmațiile pe cifre oficiale care arată că investiţiile publice, producţia industrială şi numărul de angajaţi cu contract de muncă au crescut și aproape toate sectoarele economiei înregistrează „trenduri în creștere”. Orban a mai spus că România este singura țară din Europa în care investițiile publice au avut o influență pozitivă în cadrul Produsului Intern Brut:

În ceea ce priveşte economia, am veşti bune. Investiţiile publice în România au fost cele mai mari investiţii din ultimii 10 ani, pe primele nouă luni am depăşit investiţiile totale din perioada 2016-2017. Dintre ţările europene suntem singura ţară în care investiţiile publice au avut o influenţă pozitivă în cadrul Produsului Intern Brut, adică singura ţară care a crescut investiţiile cu adevărat în perioadă de criză economică generată de pandemie.

Există o creştere constantă a producţiei industriale în ultimele patru luni. Octombrie este a treia lună consecutivă în care încasăm la buget, mai mult decât luna echivalentă a anului 2019.

În ceea ce privește salariul mediu net, în luna august a crescut cu 7,5% faţă de luna august a anului 2019, vă repet, în criză economică provocată de pandemie.

Șomajul a scăzut, mai mult decât atât, la data de 1 octombrie, sunt cu 20.000 mai mulţi angajaţi cu contract de muncă de cât la data de 1 ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei, acestea sunt date, sunt cifre oficiale date de INS, date de instituții certificate care verifică aceste informații.

Măsurile pe care le-am luat în toată această perioadă, au permis companiilor să depășească situația dificilă. Cu excepția HORECA care, într-adevăr, a fost afectată cel mai tare, dar și aici pregătim o schemă de ajutor de stat, pentru a susține companiile din industria ospitalității, în celelalte domenii există trenduri de creștere evidente”.

Ludovic Orban a vorbit și despre măsurile pe care guvernul liberal va continua să le ia, pentru accelerarea revenirii economice și s-a referit la cele 80 miliarde euro pe care România le poate accesa de la Uniunea Europeană. Premierul a vorbit și despre susținerea fermierilor prin acordarea de despăgubiri pentru suprafețele afectate de secetă, o schemă de finanțare de tip IMM Invest dedicată firmelor din agricultură și a promis un program amplu de refacere a infrastructurii de irigații, „cum nu a mai existat în România”:

Ceea ce ne propunem ca obiectiv este să continuăm să adoptăm măsuri care să accelereze revenirea economică. Pregătim proiectele necesare pentru cele peste 80 de miliarde pe care România le poate accesa prin intermediul bugetului Uniunii Europene și prin intermediul facilității de reziliență și recuperare. De asemenea, pentru cele 4 miliarde 99 de milioane care sunt alocați prin programul SURE .

Pachet de măsuri pentru susținerea agriculturii

Avem un pachet de măsuri pe care le-am gândit pentru susținerea dezvoltării economice, în agricultură.

Suntem în pregătirea Schemei de ajutor de stat pentru a putea plăti despăgubiri pentru fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă și pentru culturile de primăvară, nu numai pentru culturile de toamnă, așa cum am dat forma de sprijin către fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă.

Pregătim o schemă de tipul IMM Invest pentru companiile din agricultură. Tot pe zona agricolă avem un program cum nu a mai existat în România de refacere a infrastructurii de irigaţii, de executare de lucrări ample, de drenaje, desecări, de combatere a eroziunii solului, de combatere a deşertificării cu o valoare prevăzută de 6,5 miliarde de euro, în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență.”

IMM-urile, un partener serios al Guvernului”

Orban și-a exprimat susținerea totală a IMM-urilor, pe care le-a numit „un partener serios al Guvernului” și a reiterat faptul că mediul de afaceri este vital în dezvoltarea economică a unei țări:

Participarea mea la Topul național al firmelor private din România este dictată de convingerea că mediul de afaceri, IMM-urile, trebuie să fie un partener serios al Guvernului, implicat în susţinerea fundamentărilor care să ducă la decizii cu efect în economia românească. Guvernul pe care îl conduc este deschis dialogului permanent, multe dintre decizii au fost luate în discuţii, dezbateri, cu reprezentanţii mediului de afaceri. O ţară în care există un mediu de afaceri prietenos, iniţiativă economică și un parteneriat între întreprinzători şi decidenţii guvernamentali, este o ţară care merge bine. Iar o ţară în care afacerile merg bine este o ţară în care fiecare om poate să trăiască mai bine. Obiectivul nostru fundamental este să fim permanent atenţi la ce se întâmplă în mediul de afaceri pentru a genera cât mai multe programe, proiecte, decizii la nivel guvernamental care să vină în sprijinul antreprenorilor.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top