Ştiri

Ponta îşi trece la „realizări” site-ul YouTube şi programele educaţionale ale UE

Disperată să adune pe ultima sută de metri voturile necesare pentru obţinerea funcţiei de preşedinte, echipa lui Victor Ponta recurge la minciuni. În broşura „Victor Ponta preşedinte”, premierul României îşi trece la realizări proiecte finanţate de UE, accesul gratuit la site-ul YouTube şi… programul Erasmus Plus (echivalentul european al programelor Ministerului Educaţiei, tineretului şi sportului din România). Creat de Uniunea Europeană încă din 1987, acesta are practic în spate bugetul pentru educaţie al UE. Erasmus Plus nu are aproape nicio treabă cu Guvernul României – studenţii, profesorii, universităţile şi asociaţiile studenţeşti aplică pentru burse de studii şi activităţi educaţionale, iar UE decontează cheltuielile.

Un articol de Răzvan PETRE

În săptămâna dinaintea turului II al alegerilor prezidenţiale, cei doi candidaţi şi echipa lor de campanie au scos în stradă „artileria grea”. Pentru candidatul Victor Ponta, asul din mânecă a fost o broşurică cu realizările guvernului său. Aceasta se adresează, cel mai probabil, unui public slab educat şi prost informat, pentru că cele 50 de pagini sunt pline de dezinformări, minciuni prin omisiune şi exagerări grosolane, menite a convinge electoratul că în România se trăieşte bine.
Facem, în continuare, prezentarea aberaţiilor de pe doar una din aceste 50 de pagini de capcane electorale întinse de Victor Ponta.

Lăsaţi studenţii să vină la mine

În broşura de campanie, la capitolul „Ce a făcut Victor Ponta pentru studenţi” suntem informaţi că „prin programul Erasmus+ se vor oferi 120.000 de burse în valoare de 52 de milioane de euro pentru cei care vor să studieze în străinătate”. Nu se menţionează nicăieri că banii respectivi sunt alocaţi de UE, că ei reprezintă achitarea taxelor de studii, sau că guvernul (şi cu atât mai puţin Victor Ponta) nu au nicio implicare în crearea sau derularea programului.
Pentru cititorul neavizat şi chiar şi pentru un student care a participat la acest program, pare că Guvernul (sau Victor Ponta personal) au alocat acea sumă din dragoste pentru studenţi, şi făpră implicarea altor instituţii sau persoane.

Cifre scoase din burtă şi umflate cu pompa

Cifrele avansate în broşurica PSD nu au nicio legătură cu realitatea. Pe site-ul oficial al programului Erasmus Plus ni se spune că bugetul pentru 2015 nu a fost aprobat încă, iar universităţile din România (nu Guvernul sau studenţii personal) au primit, pentru studenţii bursieri din străinătate găzduiţi de ţara noastră în 2014, sub 20 de milioane de euro.
În broşură nu se menţionează dacă suma de 52 de milioane de euro este alocată pentru un an, sau pentru şapte ani (durata programului Erasmus +). De asemenea, numărul burselor asociate acestei sume este exagerat grosolan. La 120.000 de burse, cât se laudă Ponta că ar oferi studenţilor români care vor să plece în străinătate, cuantumul individual ar fi de circa 433 de euro – adică sub 40 de euro pe lună. Asta în condiţiile în care doar taxa de şcolarizare (fără cazare, mâncare şi alte tarife) la o universitate de stat din România bate spre 100 de euro pe lună. Nu mai vorbim de faptul că studenţii Erasmus pleacă să studieze în străinătate, unde taxele sunt de ordinul miilor de euro şi el nu ar putea fi acoperite nici în vis de cei 433 de euro promişi de Ponta.

Viziunea lui Ponta – emigrarea în masă a studenţilor români

Pentru a verifica cirele fantasmagorice avansate de broşura electorală, am accesat site-ul programului Erasmus. Aici, am aflat că valoarea minimă a unei burse este de 350 de euro pe lună. Aşadar, putem vorbi, exagerând la rândul nostru, de 12.000 de burse, nu de 120.000, cum ne promite zâmbitor Ponta. De altfel, din rapoartele oficiale reiese că în perioada 2012-2013 au beneficiat de burse doar 3.202 de studenţi români, alţi 1.700 găsindu-şi un loc de muncă temporar prin intermediul programului Erasmus.
Mai mult, conform Anuarului Statistic publicat de Institutul Naţional de Statistică, în România sunt puţin peste 500.000 de persoane înscrise în învăţământul superior. Dacă eliminăm doctoranzii şi studenţii la seral, fără frecvenţă şi la distanţă, rămânem cu maxim 350-400.000 de studenţi eligibili pentru bursele Erasmus. Cele 120.000 de burse promise de Ponta ar însemna ca o treime din studenţii români să plece la studii în străinătate la anul – o viziune pe cât de înfricoşătoare, pe atât de ridicolă…

Ponta ne dă YouTube gratis!

Tot pe lista lucrurilor pe care Ponta le-a făcut pentru studenţi figurează „semnarea unui parteneriat prin care studenţii români au acces gratuit la aplicaţiile Google Apps for Education”. Însă, aşa cum scrie pe site-ul Google, aceste aplicaţii sunt deja gratuite. Şi nu numai în România, ci la nivel global.
De altfel, pe lista Google Apps figurează servicii ca aplicaţia de email „Gmail”, Google Calendar, aplicaţia de creare de site-uri internet Google Sites, hărţile Google Earth, sau site-ul YouTube – la care, aşa cum ştie oricine a folosit aceste servicii – accesul a fost gratuit dintotdeauna.

Realizare epocală – bursă pentru 14 studenţi

„Victor Ponta a acordat burse de 625 de euro, timp de doi ani, pentru studenţii cu rezultate excepţionale” ni se spune în broşura electorală. Ce nu ni se spune este că banii respectivi nu vin de la Victor Ponta personal, nici măcar de la Guvernul Victor Ponta, ci de la UE. Sumele sunt prinse în proiectul „Bursa tânărului cercetător”, declarat eligibil pentru finanţare în cadrul fondurilor pe care Uniuniea Europeană le pune la dispoziţia României, pentru capitolul „cercetare”. Alocaţia de 625 de euro a fost câştigată de studenţii respectivi, prin munca şi rezultatele lor şi cu ajutorul unui proiect scris de UEFISCDI – o instituţie din subordinea Ministerului Educaţiei.
O altă informaţie care lipseşte din broşură este cea privitoare la numărul beneficiarilor acestei burse. Pentru sutele de mii de studenţi sună frumos faptul că ar putea să primească de la Ponta o grămadă de bani. În realitate, însă, în anul 2014 au fost selectaţi pentru „Bursa tânărului cercetător” un număr de 14 studenţi.
Ar mai trebui menţionat că proiectul a fost iniţiativa Fundaţiei Dan Voiculescu. Asociaţia în cauză se laudă prin comunicate de presă cu acest lucru, iar pe lista primilor studenţi premiaţi se află persoane care au fost anterior sponsorizate de fundaţia mogulului media. Practic, UE, la iniţiativa Guvernului Ponta, a preluat finanţarea, iar fundaţia lui Voiculescu îşi face în continuare reclamă în numele studenţilor şi pe bani europeni.

Anularea taxelor de eliberare a actelor de studii – altă minciună

Din broşura electorală a PSD aflăm că „Victor Ponta a scutit studenţii de la plata pentru eliberarea actelor de studii”. Verificarea acestei afirmaţii ne-a luat 5 minute. Am apelat numărul unei instituţii alese la întâmplare – Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, unde am cerut la casierie. Doamna care ne-a răspuns la telefon ne-a declarat că eliberarea diplomei de licenţă ne va costa 100 RON. Şi asta pentru că am pretins că am fi terminat facultatea de curând.
Pentru eliberarea actelor la mai mult de 2 ani şcolari de la terminarea facultăţii, aceeaşi universitate percepe o taxă de 200 RON. De altfel, toate universităţile afişează tarife similare, iar pentru eliberarea unei foi matricole (care este, de asemenea, „act de studii”) se percepe un tarif mediu de 300 RON.
Singura excepţie este eliberarea gratuită, la unele universităţi de stat, a diplomei de licenţă, imediat după terminarea studiilor. Dar cum diplomele sosesc, de obicei, cu o întârziere de 6 luni – un an de la susţinerea examenului, nici măcar această excepţie nu este pusă în practică.

Urmăriţi în continuare convorbirea cu personalul Universităţii Ploieşti, care demontează minciunile lui Ponta:

{youtube}otoN9m-AfYA{/youtube}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top