Litoralul românesc

Platforma Industrială de la Petromidia s-a transformat în ring de box sindical

Invidia și lupta pentru putere au determinat sindicatele mici să aplice lovituri sub centură sindicatului reprezentativ de la Rompetrol

Negocierea noului Contract Colectiv de Muncă de la Rompetrol a fost aproape finalizată. Conform Legii 62 din 2011, negocierile au avut loc între patronatul Rompetrol şi sindicatul care reprezintă majoritatea ( 50% plus 1) salariaţilor companiei. Cu un număr 1.500 de membri din totalul de 2.800 de salariaţi, Sindicatul Liber Petrochimistul (SLP)a fost cel în măsură să stea la masa negocierilor. Pe platforma industrială de la Petromidia își mai face simțită prezența și Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari (SLPIMN). Așa cum era de așteptat, susțin surse din rândul angajaților Rompetrol, după ce greul negocierilor a trecut, liderii SLPIMN și cei ai Sindicatului Liber Vega- Ploiești (la nivelul întregii societăți Rompetrol, inclusiv rafinăriile Vega de la Ploiești, există trei sindicate : SLP – sindicatul cu cei mai mulți membri, SLPIMN și SL Vega din Ploiești), au început să agite securea războiului. Motivând prin simplul fapt că nu au avut și ei loc la masa negocierilor, liderii celor două sindicate mai mici au găsit de cuviință să se bage în seamă căutând noduri în papură vizavi de aspecte greu negociate  cu patronatul de către Sindicatul Liber Petrochimistul, sindicatul reprezentativ.  Agitând apele din Rompetrol prin organizarea de mitinguri la care nu au participat decât câțiva membri de sindicat, restul fiind cetățeni simpli ai orașului Năvodari, liderii celor două sindicate fantomă au reușit să iasă pentru încă o perioadă de timp (până la negocierea următorului CCM) din anonimat. Manifestațiile de protest anunțate cu surle și trâmbițe în presă, fuseseră autorizate de autoritățile locale ale orașului Năvodari până pe data de 19 ianuarie. Dar cum o minune nu ține nici măcar trei zile, protestatarii nu au mai fost văzuți în locația autorizată cu pancartele în mâini încă din data de 16 ianuarie.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

Istoria sindicală de la Rompetrol

Primul sindicat înființat pe platforma petrochimică de la Midia- Năvodari, după anul 1989, a fost
Sindicatul Liber Petrochimistul. Acest sindicat a obținut personalitate juridică la Judecătoria Constanța prin sentința civilă din data 07.03.1990, dosar nr. 96-J/1990. Sindicatul Liber Petrochimistul este afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie „Lazăr Edeleanu” încă din luna iunie 1990. SLP este membru fondator al Federației Naționale a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie „Lazăr Edeleanu” si al Confederației Naționale Sindicatelor Libere din România Frăția.
Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari (SLPIMN) a fost înființat în anul 2008, în ziua de 9 septembrie, în urma sentinței civile Nr. 244/J emisă de judecătoria Constanța. Din cei 29 de membri inițiali, un număr de 11 s-au ales în biroul executiv al sindicatului.
Ca structură sindicală paralelă cu SLP, membrii acestui nou sindicat s-au declarat încă de la început o ca fiind o structură înființată pe baza frustrărilor unor foști membri ai sindicatului SLP care, oficial, se declarau nemulțumiți de modul în care vechiul sindicat le reprezenta interesele și drepturile.
Atacurile la adresa SLP au fost la ordinea zilei încă de la înființare. Site-ul sindicatului SLPIMN cuprinde motivația înființării acestei structuri sindicale paralele, motivație care de fapt devoalează intențiile ascunse ale noilor lideri  de sindicat de a se vedea în funcții de conducere și de a submina autoritatea sindicatului reprezentativ. Sindicatul SLPIMN este afiliat la confederația națională sindicală Cartel Alfa, după ce se pare că au jucat o vreme și în echipa Blocului Național Sindical (BNS).
Sindicatul Liber Vega, raliat celor de la SLPIMN, are un trecut mai deosebit. S-a înființat la jumătatea anilor 90′ în cadrul rafinăriei Vega din Ploiești. Între 1997 și 2001, membrii acestui sindicat nu au avut negociat nici un Contract Colectiv de Muncă . După ce Dinu Patriciu a cumpărat prin grupul Rompetrol rafinăria Vega, membrii acestui sindicat au beneficiat de prevederile Contractului Colectiv de Muncă negociat în mai multe rânduri de Sindicatul Liber Petrochimistul. Între anii 2007-2008, s-au purtat discuții între Sindicatul Liber Vega și Sindicatul Liber Petrochimistul în vederea fuziunii celor două sindicate. Liderul de atunci al Sindicatului Liber Vega, Dan Valeriu, s-a răzgândit la un moment dat în privința fuziunii. Surse din cadrul SLP susțin că liderii SL Vega voiau ca după fuziune să rămână și să administreze în continuare fondurile și conturile sindicatului și că nu prea voiau să renunțe la funcțiile de conducere. SL Vega are un număr de numai 120 de membri. În prezent, SL Vega s-a aliat cu SLPIMN și continuă lupta pentru supremația sindicală în cadrul Rompetrol.

 

Cine profită de luptele intestine sindicale?

„Divide et impera” („dezbină și stăpânește”), acesta este dictonul latin cel mai potrivit situației sindicale existente la nivelul întregii  platforme industriale de la Petromidia și în sânul Rompetrol în general. În cunoștință de cauză sau nu, conflictul sindical declanșat cele două entități sindicale amintite împotriva SLP nu face decât să dea un avantaj imens patronatului, și nicidecum nu servesc interesele angajaților pe care se tot laudă că-i reprezintă. Patronatului Rompetrol îi convine la nebunie faptul că există aceste lupte intestine, deoarece beneficiază de un avantaj enorm la negocieri. În lupta pentru recunoaștere și funcții, beligeranții sindicaliști nu își dau seama că dacă nu sunt uniți nu au șanse de câștig și că promisiunile făcute în fața membrilor de sindicat vor fi sortite eșecului. Dar poate că de fapt acesta este și scopul acestor acțiuni, adică servirea de fapt a intereselor patronatului. Coincidență sau nu, aceste proteste sindicale din ultimele zile s-au declanșat tocmai când negocierea Contractului Colectiv de Muncă se apropia de final. Dacă luni de zile după începerea discuțiilor privind negocierile sau structurarea noului Contract Colectiv de Muncă, actualii protestatari au stat ascunși, acum când succesul negocierilor purtate de Sindicatul Liber Petrochimistul se materializează, aceștia au ieșit la atac. Deci aici cineva servește interesul patronatului, producând confuzie și lăsând loc de tergiversări, iar vinovații nu sunt  după cum se poate vedea cei de la SLP.

Motive de revoltă sindicală?

O mică parte dintre salariaţii companiei Rompetrol au protestat timp de două zile împotriva conducerii Rompetrol și a Sindicatului Liber Petrochimistul.  Cei aproximativ 100 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari, au manifestat luni 14 ianuarie și marți 15 ianuarie în fața sediului Rompetrol de la Midia- Năvodari. Prezenți la manifestare au fost de fapt câteva sute de oameni, doar că foarte mulți „manifestanți” nu erau membri de sindicat ci erau de fapt simpli locuitori ai orașului Năvodari aduși la fața locului de unii lideri de sindicat ai SLPIMN.  De menționat că unii dintre liderii SLPIMN sunt consilieri în cadrul administrației locale. Motivul oficial al protestului făcea referire la faptul că liderii SLPIMN erau nemulţumiţi pentru că nu au fost admişi la negocierea contractului colectiv de muncă, expirat din data de 31 decembrie 2012. Preşedintele SLPIMN, Vasile Pascu, declarase cu acea ocazie că negocierile noului CCM s-au făcut doar numai cu sindicatul reprezentativ, Petrochimistul, fapt care l-a nemulțumit.
Principala revendicare și observație la noul CCM făcută de SLPIMN era acordarea primei de vacanţă. O altă revendicare se referea la plata contravalorii a mai mult de jumătate din biletele de vacanță. La data la care aceste revendicări erau făcute publice, la București liderii Sindicatului Liber Petrochimistul reușiseră negocierea în parametri avantajoși pentru angajații Rompetrol a Contractului Colectiv de Muncă. Așa cum anunța Pascu, protestele sindicale urmau să se desfășoare până pe data de 19 ianuarie, deoarece până atunci era valabilă autorizație emisă de autoritățile competente. Miercuri, 16 ianuarie, în locația aleasă pentru manifestații nu se mai afla nici un protestatar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top