Litoralul românesc

Petromin declasificat: din lup de mare, răţoi de apă dulce

 

Statul român a încheiat socotelile cu flota maritimă

Se încheie un capitol, în transporturile maritime româneşti, şi se deschide un subcapitol, în cele fluviale… CNM Petromin SA, cea mai mare companie maritimă a statului român, rezultată în urma divizării fostului IEFM Navrom, a trecut de la apă sărată, pe care a plutit în derivă în ultimele două decenii, la apă dulce. Cu numele, „palmaresul şi culorile”. Ca la fotbal… Cu marile  datorii şi micile creanţe, cu posibilităţi iluzorii de recuperare. Ca în toată economia naţională… Cu o navă maritimă arestată la turci şi alta care rugineşte la Agigea, sub sechestru asigurator. Ca-n „Dosarul Flota”… Cu un împingător fluvial, Pluton, activ, şi proiecte de a mai cumpăra barje autopropulsate, la Dunăre. Ca-n „Valurile Dunării”… Valuri pe care va pluti Petrominul, de azi înainte, după reorganizare, în urma insolvenţei declarate din 7 martie a.c. Cu un Consiliu de Administraţie dizolvat şi un „administrator special”, numit de AVAS.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ
               Paul PÂRVU

În şedinţa care i-a reunit, pe 12 aprilie 2011, pe cei trei membri ai Consiliului de Administraţie de la Petromin SA ( directorul general Florin Chiforeanu, directorul Adrian Mânăstireanu şi economistul Florian Vizan) s-a luat notă de decizia Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului. Aceasta constă în… dizolvarea CA şi numirea unui „administrator special”, în persoana lui Florian Vizan, care făcea parte, de aproximativ un an de zile, din organismul desfiinţat. Mandatul lui Vizan constă în luarea tuturor măsurilor legale, prin reorganizarea activităţii, pentru îndestularea creditorilor şi, din banii care se speră să rămână, demararea unei activităţi profitabile. Juridic vorbind, Petromin se află în „stare de excepţionalitate”, ieşind de sub incidenţa Legii 31/1990, a Societăţilor Comerciale, şi funcţionând conform prevederilor Legii 85/2006, a Insolvenţei. „Administratorul special” conlucrează, în misiunea sa, cu directorul general, Comitetul Creditorilor şi  judecătorul sindic delegat.

Petromin „o ia la vale”… în amonte, de la Marea Neagră pe Dunăre

Vestea bună, cel puţin pentru cei aproximativ 40 de angajaţi rămaşi (16 pe împingătorul Pluton, şase vardie pe ruginitura sechestrată la Agigea, restul la birouri, jumătate fiind în…lăuzie) este aceea că administratorul special achiesează la mai vechiul plan al directorului Chiforeanu. Acesta constă în închiderea activităţii de transport naval maritim şi concentrarea pe cel fluvial. Se speră că, după ce vor fi plătite datoriile ( 13 milioane de dolari către firma austriacă Voestalpine, cea care a reuşit punerea sub sechestru a navei Carmen Silva, la Bosfor; şase milioane de euro către ANAF, dintre care patru milioane sunt în litigiu; alte sute de mii de euro la diferiţi creditori mai mici), va mai rămâne ceva pentru achiziţionarea de echipament naval fluvial, cu care să se facă cărăuşie pe Dunăre. De unde vor proveni banii necesari acestor plăţi? Directorul Chiforeanu ne-a indicat următoarele surse: nava Carmen Silva a fost evaluată, de o firmă turcească, la opt milioane de dolari şi va fi scoasă, în curând, la licitaţie; nava Ileana, de la Agigea, va fi tăiată şi vândută pe bucăţi, visâdu-se la încasarea a cinci-şase milioane de dolari; se mai speră şi în recuperarea, destul de iluzorie totuşi, a câte ceva din creanţele de două-trei milioane de dolari, pe care le au alţii către Petromin; ultima, dar nu cea de pe urmă sursă ar fi nişte împrumuturi bancare, după aducerea situaţiei financiare la „zero pe zero”.

Nu toate datoriile sunt „certe, lichide şi exigibile”

Afirmaţia din intertitlu îi aparţine directorului Chiforeanu, care, de altfel, rămâne în funcţie şi pe perioada mandatului administratorului special. Mai pe înţelesul tuturor: nu există titluri executorii, emise de instanţe, pentru toate aceste datorii. Tot directorul mai are puterea să fie optimist: „Unele pot fi compensate, altele pot fi trecute într-o perioadă de graţie, timp în care putem plăti, fie chiar şi cu ţârâita, din activitatea de pe Dunăre”. Optimismul de care vorbeam este alimentat şi de atitudinea cooperantă a ANAF-ului, ceea ce ar putea duce la ştergerea, sau măcar diminuarea sumei de patru milioane de euro, rezultată din neplata TVA-ului, despre care am spus că este în litigiu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top