Luni 11 aprilie, a fost semnat in Bucuresti, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor de catre domnul Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si domnul Dragos Benea, Presedinte al Consiliului Judetean Bacau, contractul de finantare al proiectului ” Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”.
Proiectul const n investiii n sectorul de gestionare a deeurilor si va fi implementat de ctre Consiliul Judeean Bacu, la nivelul ntregului jude.
Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta un sistem durabil de gestionare al deeurilor cu reducerea impactului asupra mediului n judeul Bacu, prin mbuntirea serviciului de gestionare a deeurilor i reducerea numrului de depozite neconforme existente n conformitate cu practicile i politicile UE. Proiectul cuprinde msuri privind colectarea, transportul, tratarea i depozitarea deeurilor. Proiectul va fi sprijinit de un cadru instituional bazat pe gestionarea regional i va avea n vedere un grad ridicat de contientizare n… Luni 11 aprilie, a fost semnat in Bucuresti, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor de catre domnul Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si domnul Dragos Benea, Presedinte al Consiliului Judetean Bacau, contractul de finantare al proiectului ” Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”.
Proiectul const n investiii n sectorul de gestionare a deeurilor si va fi implementat de ctre Consiliul Judeean Bacu, la nivelul ntregului jude.
Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta un sistem durabil de gestionare al deeurilor cu reducerea impactului asupra mediului n judeul Bacu, prin mbuntirea serviciului de gestionare a deeurilor i reducerea numrului de depozite neconforme existente n conformitate cu practicile i politicile UE. Proiectul cuprinde msuri privind colectarea, transportul, tratarea i depozitarea deeurilor. Proiectul va fi sprijinit de un cadru instituional bazat pe gestionarea regional i va avea n vedere un grad ridicat de contientizare n vederea reducerii cantitii de deeuri sau separarea materialelor reciclabile la surs.
ntreaga populaie a judeului Bacu, compus din 3 municipii, 5 orase si 85 comune, si aproximativ 705.000 locuitori, va beneficia de rezultatele acestui proiect.
Valoarea total a Proiectului este de 148.508.333 Lei fr TVA, din care valoare eligibil POS Mediu: 136.973.628 Lei, reprezentnd: finanare nerambursabil din Fondul European de Dezvoltare Regional n valoare de 109.578.904 Lei; finanare nerambursabil de la bugetul de stat n valoare de 24.655.252 Lei; contribuia financiar de la bugetele locale n valoare de 2.739.472 Lei si contribuia financiar a Beneficiarului, Consiliul Judetean Bacau, n valoare de 11.534.705 Lei.
Implementarea sistemului de mangement integrat al deeurilor n Judeul Bacu este n concordan cu legislaia Uniunii Europene, Planul Naional de Gestionare a Deeurilor, Planul Regional de Gestionare a Deeurilor pentru Regiunea 1 Nord-Est i Planul Judeean de Gestionare a Deeurilor.
Principalele obiective ale proiectului sunt urmtoarele:
– asigurarea unei rate de colectare a deeurilor de 100 % n zonele urbane i rurale;
– promovarea colectrii selective a deeurilor reciclabile i biodegradabile n conformitate cu cerinele naionale i ale UE;
– reducerea cantitii de deeuri depozitate;
– nchiderea i reabilitarea a ase depozite municipale neconforme, n scopul protejrii mediului i mbuntirii sntii populaiei;
– depozitarea deeurilor n conformitate cu cerinele legale.
Totodat, proiectul va contribui la :
– ntrirea capacitii tehnice i manageriale a autoritilor din judeul Bacu n ceea ce privete implementarea i operarea unui proiect de management integrat al deeurilor cu finanare internaional;
– sprijinirea autoritilor locale n realizarea unei strategii eficiente n domeniul tarifelor, facturrii i colectrii acestora;
– creterea gradului de informare a populaiei cu privire la beneficiile rezultate din proiect.
n cadrul proiectului sunt incluse urmtoarele componente:
a) Colectarea selectiv a deeurilor (cuprinznd pubele i containere pentru colectarea separat a materialelor reciclabile i a deeurilor biodegradabile) i uniti de compostare individual n gospodrii;
b) Construirea celulei a doua a depozitului conform de la Bacu;
c) Construirea unei staii de sortare cu capacitatea de 14.000 t/an la Oneti;
d) Construirea unei staii de compostare cu capacitatea de 8.500 t/an la Oneti;
e) Construirea a 3 staii de transfer la Oneti, Bereti Tazlu, Giceana (cu capacitile de 35.000 t/an, 17.000 t/an, respectiv 5.000 t/an);
a) nchiderea i reabilitarea a 6 depozite urbane neconforme (Oneti, Tg. Ocna, Comneti, Drmneti, Moineti, Buhui).
b) Asisten tehnic i supervizare a lucrrilor (incluznd msuri de publicitate i contientizare a publicului n vederea reducerii cantitii de deeuri sau separrii materialelor reciclabile i a deeurilor biodegradabile la surs).
Presedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Dragos Benea, declara dupa semnarea contractului de finantare: „Reusita acestui important proiect cu finantare europeana se datoreaza absolut tuturor primariilor din judetul Bacau dar cu precadere Consiliului Judetean Bacau si Primariei Municipiului Bacau. Implementarea acestui proiect va permite crearea a 300 noi locuri de munca si va rezolva problema gestionarii deseurilor din intregul judet”.”