Ştiri

PD-L Mangalia pune piciorul în prag proiectelor dubioase ale lui Tusac

Consiliul local al Municipiului Mangalia a avut pe ordinea de zi, în şedinţa de săptămâna trecută, o serie de proiecte propuse de primarul Tusac şi susţinute de PSD Mangalia.

Un articol de Răzvan PETRE

Printre proiectele de hotărâre anodine, primarul a strecurat o serie de iniţiative aparent inofensive, care presupuneau asocierea Municipiului la o serie de Asociaţii cu scopuri vagi. La o examinare mai atentă, aceste proiecte se dovedeau a fi modalităţi de transferare a responsabilităţilor Consiliului Local, către o serie de asociaţii care să îi preia atât atribuţiile, cât şi bugetul. Din fericire pentru mangalioţi, proiectele suspecte ale primarului Tusac au fost respinse, după ce consilierii PD-L au luat atitudine împotriva lor.

 Proiecte dubioase, în şedinţă extraordinară

Consilierii locali mangalioţi s-au întrunit, săptămâna trecută, într-o şedinţă extraordinară, programată pe ultima sută de metri. Unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi a fost aprobarea participării Consiliului Local Mangalia în cadrul „Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Dobrogea”, proiect iniţiat de către edilul Mihai Claudiu Tusac. Propunerea venea după aprobarea a două proiecte similare, dar cu un impact mai mic asupra Consiliului local – participarea ca membru fondator al Municipiului Mangalia la înfiinţarea Asociaţiei de Turism „Sudul Litoralului” şi participarea Consiliului Local Mangalia în cadrul pompos şi prelung denumitei „Asociaţia de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare ,,APĂ – CANAL CONSTANŢA”.

Cât despre Asociaţia „Dobrogea”, conform prezentării primarului Tusac, aceasta urmează să funcţioneze la nivelul întregului judeţ, fiind constituită „în scopul înfiinţării, organizării şi reglementării finanţării, exploatării, distribuţiei şi furnizării de energie electrică, termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, iluminatul public, administrarea domeniului public şi privat al unităţilor administrativ teritoriale, transportul public local, precum şi alte servicii comunitare de utilităţi publice”. Dacă până aici explicaţiile ar fi putut fi suficiente pentru a băga în ceaţă pe oricine, adevărata faţă a proiectului este relevată mai departe, când se explicitează că Asociaţia „Dobrogea” are ca scop real furnizarea în comun a tuturor serviciilor „sub autoritatea, coordonare şi controlarea Consiliului Judeţean”.

Ce înseamnă, de fapt, Asociaţia „Dobrogea”?

Practic, trecerea proiectului de hotărâre şi aderarea CL Mangalia la Asociaţia „Dobrogea” ar fi însemnat „pasarea” majorităţii atribuţiilor Consiliului Local către această asociaţie, care nu face decât să instituie un soi de monopol asupra utilităţilor publice din zona judeţului. Dacă proiectul ar fi fost aprobat, majoritatea serviciilor publice ar fi fost trecute din aria de autoritate a consiliului, în sarcina directă a acestei asociaţii, despre care nu se ştie încă nimic, decât că va funcţiona sub oblăduirea Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu. În acest fel, singurul lucru care le mai rămânea consilierilor de făcut, era să se întrunească, o dată pe an, pentru a vota bugetul ce urma a fi transferat, din banii publici ai comunităţii locale, în cuferele organizaţiei. O altă caracteristică dubioasă remarcată de oponenţii Asociaţiei „Dobrogea” este aceea că fondurile încasate de aceasta nu au destinaţii precise, membrii asociaţiei putând decide discreţionar asupra investiţiilor. Asta înseamnă, practic, că se poate întâmpla ca o comunitate ce participă în Asociaţie să vireze importante sume de bani, iar conducerea asociaţiei să decidă ca banii să plece către investiţii într-o altă localitate.

PD-L se opune proiectului monopolist

În dezbaterea proiectului a intervenit şi consilierul democrat-liberal Paul Foleanu, care a spus lucrurilor pe nume: „Prin aprobarea acestui proiect, noi, Consiliul Local, delegăm toate atribuţiile Consiliului Judeţean. Şi noi, apoi, o să venim să stăm de vorbă, să bem o cafea. Toate atribuţiile Consiliului se dau acestei asociaţii. Noi o să venim doar să dăm cu subsemnatul în nişte comisii de recepţie…” Mai departe, el a remarcat un alt aspect, care se pare că a scăpat autorilor proiectului: „Ne aflăm în situaţia în care delegăm toate atribuţiile ADPP-ului (Administraţia Domeniului Public şi Privat) către această asociaţie. Din câte ştiu eu, ADPP-ul se ocupă de toate aceste lucrări. Ce se va întâmpla cu el?” Ulterior, proiectul a căzut la vot, consilierilor PD-L alăturându-li-se şi cei PNL şi PC.

Iniţiativa primarului Tusac nu a rămas fără ecou, ea fiind taxată şi într-un comunicat de presă, emis ulterior de PD-L Mangalia. Referindu-se la încercarea de a transfera atribuţiile consilierilor aleşi de mangalioţi, către Consiliul Judeţean şi marotele sale, autorii comunicatului au punctat: „Cetăţenii Mangaliei trebuie să ştie, clar, faptul că primarul Mihai Claudiu Tusac nu este în slujba lor, ci în slujba intereselor lacome ale PSD. Iată încă o dovadă a faptului că primarul Mihai Tusac una spune şi alta face, intenţiile sale nefiind acelea de a susţine oraşul, ci de a crea avantaje grupurilor de interese ale PSD Mangalia şi Constanţa”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top