Litoralul românesc

Antenele GSM demolate de pe blocuri de precedentul Buzău

Ministerul Sănătăţii nu răspunde la solicitările trimise de Protecţia Consumatorului

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

 

La nivelul oraşului Constanţa au existat nenumărate plângeri şi reclamaţii din partea populaţiei, privind amplasarea şi efectele negative la adresa sănătăţii publice a antenelor companiilor de telefonie mobilă din reţeua GSM. Multe din acest gen de nemulţumiri s-au oglindit la vremea respectivă şi în paginile ziarului DEZVĂLUIRI. Recent, Justiţia Română a dat câştig de cauză celor care s-au arătat nemulţumiţi de efectul acestor antene GSM instalate în locuri cu grad mare de aglomerare de locuitori, fapt care denotă că lupta împotriva antenelor GSM a început să prindă contur.

Conform Casei de Avocatură Urban şi Asociaţii, prima antena, cea din Buzau, de fapt şi cea de la care a pornit tăvălugul nemulţumirilor consumatorilor, a fost demolată. Releul de telefonie mobila de 65,7 metri înălţime, proprietate a operatorului de telefonie ORANGE, era situat în satul Livada Mică, comuna Greabănu, judeţul Buzau. În anul 2006, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din Romania, a dat în judecată compania de telefonie, întrucât antena fusese montată fără respectarea legii. Pe 1 noiembrie 2007, Curtea de Apel Ploieşti, prin Decizia nr. 1219, definitiva şi irevocabilă, a dispus anularea autorizaţiei de construire şi demolarea staţiei de telefonie mobilă.
Din cauza faptului că ORANGE nu a dat curs adreselor primite atât din partea Primăriei Greabănu, cât şi din partea APC Romania, de a demola staţia de telefonie mobilă, în data de 25 februarie 2008, prin intermediul executorilor  judecătoreşti, s-a demarat procedura de executare silită ce face obiectul Dosarului de executare nr. 19/2008. Pe parcursul celor 12 luni, din noiembrie 2007 şi până în octombrie 2008, operatorul de telefonie mobilă Orange a continuat să nu pună în aplicare decizia Curţii de Apel Ploieşti prin tot felul de demersuri juridice. În cei doi ani, APC Romania a primit numeroase sesizări de la consumatori, referitoare la efectele adverse ale antenelor montate fie pe blocuri, fie pe şcoli sau în apropierea acestora. Oamenii se plângeau de dureri de cap, de stări de ameţeală, reclamând că s-au îmbolnăvit din cauza radiaţiilor emise de antene şi cerând demolarea acestora.

Constanţa, în topul reclamaţiilor împotriva companiilor GSM

Din punctul de vedere al APC România, Constanţa se află printre primele locuri în topul volumului mare de reclamaţii îndreptate împotriva operatorilor de telefonie mobilă. Aşa cum poate fi de altfel şi observat oriunde în oraş, mai ales în zonele centrale, releele de telefonie mobilă au împânzit aproape toate clădirile. Efectul radiaţiilor acestor relee s-a făcut simţit în rândul populaţiei care locuieşte în zonele din imediata apropiere a acestora. Aici ne referim la cei care locuiesc la etajele superioare ale clădirilor pe care sunt amplasate aceste relee. Oamenii au sesizat factorii responsabili de faptul că membrii familiilor lor s-au îmbolnăvit subit, imediat după instalarea acelor transpondere radio GSM. Conform unor studii specializate, persoanele ce locuiesc în apartamentele care au pe pereţii exteriori antene GSM, se plâng că aparatura electrocasnică funcţionează anormal şi acuză stări de oboseală continuă, ameţeli, dureri mari de cap, lipsă de concentrare, afectarea memoriei etc. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de cancer s-au înregistrat în zonele unde expunerea la radiaţiile GSM este cea mai îndelungată. În majoritatea ţărilor din occident antenele nu se amplasează în nici un caz pe clădiri de locuinţe, ba chiar se indică distanţe de cel puţin 150 de metri de acestea.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului consideră că amplasarea antenelor are consecinţe negative majore asupra sănătăţii umane, de la tulburări de comportament la apariţia anumitor boli precum cataracta şi cancerul la creier.

Specialiştii confirmă pericolul. Ministrul Sănătăţii talce mâlc

Probabil corupt fiind de operatorii GSM, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns încă nici până acum demersurilor făcute de APC România. Studiile medicale ale specialiştilor străini, dar şi români au demonstrat că aceste câmpuri de radio-frecvenţă (RF) penetrează ţesuturile expuse, la adâncimi ce depind de frecvenţă (pâna la 1 cm, în cazul frecvenţelor utilizate de telefoanele mobile), dar cuprind întreg organismul pentru persoanele care se află în imediata apropiere a antenelor de emisie-recepţie. Energia RF este absorbită în corp şi produce căldură, care este disipată de corpul uman. Dacă vreţi, se întâmplă aproape exact ca în cazul cuptorului cu microunde în care substanţele care conţin molecule de apă se încălzesc, iar efectul asupra celulelor este cel de distrugere. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul unui câmp electromagnetic puternic. Acesta poate produce efecte nocive, inducând chiar curenţi de mică intensitate în organismul uman, ceea ce poate avea efecte dăunătoare la nivel cerebral.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului România (APC) a început de multă vreme demersurile pentru eliminarea antenelor de telefonie mobilă amplasate pe blocurile de locuinţe, în urma reclamaţiilor făcute de populaţie. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns demersurilor făcute de asociaţie. APC a lansat în urmă cu câţiva ani un Centru de Resurse pentru Organizaţiile de Consumatori, prin care îşi propunea să încurajeze ONG-urile să se implice mai mult în acţiunile de protecţie a consumatorului.

Funcţionarii cu pile din Ministerul Sănătăţii primesc „prime de antenă”

Dacă oficial nimeni încă nu recunoaşte că antenele de comunicaţii reprezintă o problemă ce pune în pericol sănătatea, personalul din anumite instituţii publice ale statului primeşte  deja de mai multă vreme un “spor de antenă”. Angajaţii Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor din Municipiul Bucureşti beneficiază de un spor salarial de 10% şi trei zile suplimentare de concediu pentru condiţii vătămătoare de muncă.
Pe clădirea în care se află sediul DGEP din Bulevardul Dimitrie Cantemir, din Bucureşti,  se găsesc mai multe antene de tip satelit şi antene aparţinând unei firme de telecomunicaţii. Directorii DGEP au făcut o cerere, solicitând măsurători specifice. În urma măsurării câmpurilor electromagnetice s-a constatat că personalul este expus radiaţiilor. În cazul lor, Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a eliberat un document prin care se arăta că sănătatea angajaţilor de la evidenţa persoanelor este pusă în pericol de câmpurile magnetice. În mod asemănător au procedat şi angajaţii Palatului Victoria, care au solicitat efectuarea unor măsurători de către specialişti. În urma testelor a reieşit că şi angajaţii Guvernului sunt supuşi radiaţiilor şi trebuie să primească sporuri salariale.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top