Ştiri

Controalele demarate de Tusac au descoperit contractele preferenţiale ale firmei sale

În încercarea de a se face util partidului, pesedistul Claudiu Tusac a venit, săptămâna trecută, cu acuzaţii dure la adresa candidatului PD-L din circumscripţia 5 – Zanfir Iorguş. Din nefericire pentru actualul primar mangaliot, dovezile cu care şi-a susţinut afirmaţiile s-au dovedit a fi nişte gogoriţe, demontate prompt de Iorguş.

 

Un articol de Răzvan PETRE

Pe zi ce trece, Tusac este contestat de şi mai mulţi mangalioţi nemulţumiţi de activitatea sa, prezenţa sa în fruntea PSD Mangalia începând, deja, să aducă un prejudiciu de imagine partidului.

Într-o conferinţă de presă susţinută ulterior, fostul primar (şi actualul candidat PD-L), Zanfir Iorguş, a demonstrat că toate contractele dubioase la care făcuse referire Tusac au fost avizate de Consiliul Local (majoritar PSD), iar nu de primar. În plus, Iorguş a făcut public public un contract pe care actualul primar a „uitat” să îl denunţe, contractul dintre Primăria Mangalia şi firma lui… Claudiu Tusac, care, respectând algoritmii lui Tusac, ar fi produs bugetului local un prejudiciu total de 432 de miliarde de lei.

Săptămâna trecută, Claudiu Tusac a ieşit la rampă cu un dosar întreg de contracte încheiate de Primăria Mangalia, pe 20 sau 25 de ani, cu o serie de agenţi economici de pe plan local care „deţin în concesiune, asociere sau închiriere terenuri situate în zone centrale din staţiunile turistice adiacente municipiului Mangalia, pentru care plătesc sume derizorii”. Pentru a ilustra mai bine dimensiunile „dezastrului” descoperit în primărie, Tusac a venit la conferinţa de presă cu pachete de ţigări, chibrituri şi pâini, echivalente în valoare cu contractele suspecte, pe care el le-a atribuit fostului primar – Zanfir Iorguş. Tot acest show, menit a fi avanpremiera campaniei electorale, a fost susţinut la Consiliul Judeţean Constanţa, Tusac mizând pe faptul că prezenţa lui Nicuşor Constantinescu va da greutate şi credibilitate afirmaţiilor sale.

Patru luni de controale nu au fost suficiente pentru a aduce dovezi clare

Primele măsuri luate de Tusac la preluarea Primăriei Mangalia au fost demontarea uşii de la biroul său şi demararea unui amplu control al actelor primăriei. Dacă demontarea uşii a fost un simplu gest populist menit a sugera cetăţenilor transparenţă şi deschidere faţă de problemele urbei, corpul de control a descins la Mangalia cu un scop mult mai concret – depistarea unor eventuale nereguli în activitatea desfăşurată de fostul primar – Zanfir Iorguş. Prin urmare, comisia de experţi s-a pus pe treabă, compilând un dosar de „nereguli” pe care Tusac consideră că i le poate imputa fostului primar. Victorios, Tusac a arătat, în conferinţa de presă, că neregulile au fost descoperite în urma auditelor desfăşurate în cele patru luni scurse de la instalarea sa în fruntea autoritătii locale, iar calculele efectuate au scos la iveala că, în prezent, Primăria Mangalia şi Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat au încheiate contracte frauduloase privind aproape 466.000 mp de teren. Dacă terenurile respective ar fi fost vândute investitorilor – aşa cum i s-ar fi părut normal lui Tusac – la bugetul local ar fi intrat peste 93 milioane de euro, presupunând că preţul de piaţă ar fi fost cel stabilit de experţii lui Tusac, şi că s-ar fi găsit investitori în stare să plătească zeci de milioane de euro pe felii de teren de câteva mii de metri pătraţi.

De la „dacă şi cu parcă” şi până la realitatea concretă este, însă, o distanţă atât de lungă încât Tusac nu poate să o parcurgă. În sprijinul afirmaţiilor sale, el nu a putut aduce decât câteva exemple. În ceea ce priveşte prejudiciul total pe care îl invocă, acesta nu a putut fi calculat, pentru că lista contractelor cu probleme e… prea lungă, iar armata de experţi angajaţi de primărie nu a fost în stare, în patru luni, să facă o simplă operaţie de adunare… Nici în ceea ce priveşte persoanele care se fac vinovate de prejudiciul invocat, Tusac nu este prea sigur. El ba spune că firmele ce au beneficiat de contracte nu au nici o răspundere, ba le numeşte „firme care au prejudiciat bugetul”. Singurul lucru asupra căruia Tusac pare să se fi hotărât este acelă că principalul vinovat este Zanfir Iorguş, acest anunţ părând a fi singurul motiv pentru care a făcut conferinţa de presă.

Ce a uitat Tusac să spună publicului

În încercarea sa disperată de a se ridica în ochii conducerii partidului, Tusac a omis un singur lucru. Ceea ce Tusac a „uitat” să îi spună lui Nicuşor Constantinescu, înainte de a-l convoca la o şedinţă de înfierare a contractelor încheiate de Iorguş, este că printre agenţii economici ce au beneficiat de terenuri cu chirii reduse se află, la loc de cinste, chiar firma Village Tours – înregistrată pe numele lui Claudiu Mihai Tusac, şi trecută, de la preluarea mandatului de primar, pe numele soţiei sale. Comentând acest fapt, Zanfir Iorguş a afirmat că acesta este un caz tipic de „hoţ care strigă: Uite, hoţii!”. În replică la acuzaţiile actualului primar, Iorguş a prezentat, într-o conferinţă de presă, o singură felie de pâine – felia lui Tusac, echivalentă în valoare cu chiria plătită de firma acestuia.

Un alt lucru scos în evidenţă de Zanfir Iorguş este acela că toate contractele invocate de Tusac nu au nici o legătură cu el. Aşa cum a arătat Iorguş, acestea au fost aprobate, conform legii, de Consiliul Local, iar nu de primar. Iar, în perioada în care contractele au fost aprobate, majoritari în Consiliul Local Mangalia erau – surprize, surprize! – consilierii PSD (cu toţii, subordonaţi politic lui Tusac)!

Atac la liberali

Show-ul montat de Claudiu Tusac săptămâna trecută a fost gândit ca un atac electoral. Pe lângă persoana lui Zanfir Iorguş, pe lista neagră a primarului mangaliot au încăput şi liberalii, pe care acesta a urmărit să îi compromită, înainte de debutul campaniei pentru alegerile generale. Deşi s-a ferit să dea vina pe firmele care au beneficiat de contracte la preţ redus (probabil din respect pentru propria firmă…), Tusac a lăsat să-i scape numele firmei consilierului local de la PNL, Sorin Andrei. În colimator a mai fost luat şi liderul PNL Mangalia – Viorel Oleniuc. Până de curând viceprimar al municipiului, Oleniuc a încăput pe „lista acuzaţilor” pentru că, în perioada ce a făcut obictul controlului ordonat de Tusac, era şeful comisiei de urbanism.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top