Litoralul românesc

Candidatul la deputăţie Septimiu Bourceanu sparge vestiarele angajaţilor

Miercuri seara, 29 octombrie a.c., la Sanatoriul Balnear din Techirghiol, au fost sparte vestiarele mai multor angajate de la sectorul de bucătărie. Motivul pentru care conducerea spitalului a făcut acest lucru este faptul că femeile erau bănuite că ar fi sustras produse alimentare din spital.

 Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan Doru COPOŢ, Andreea PAVEL

Septimiu Bourceanu, managerul instituţiei, a ţinut să precizeze că vestiarele nu au fost sparte, ci că lacătele „au fost deschise”. De menţionat este faptul că există un singur rând de chei, care se aflau la angajate în momentul spargerii. De asemenea, în vestiarele respective femeile îşi ţineau, printre altele, şi bunuri personale de valoare. Atitudinea de care a dat dovadă Septimiu Bourceanu nu este deloc una onorantă, mai ales în condiţiile în care tânărul manager candidează din partea PNL la un post de deputat la Colegiul 8.

La 1 octombrie 2006, Septimiu Bourceanu a luat locul doctorului Vlad Moraru, în funcţia de manager al Spitalului Balnear dni Techirghiol. În urma convenţiei dintre PNL şi PD, sistemul sanitar a revenit liberalilor. Asta a însemnat ca cei din urmă să găsească manageri pentru toate instituţiile locale descentralizate, dar şi pentru minister. Nu puţini sunt cei care au cunoştinţă despre obstacolul peste care PNL a trebuit să treacă la acea vreme, din cauza lipsei unor oameni competenţi şi potriviţi pentru astfel de funcţii. Până la urmă, mai târâş-grăpiş partidul a reuşit în cele din urmă să pună un om ici, un om colo. Rezultatul? Managementul liberal dezastruos al sistemului sanitar prezentat atât de mass-media constănţeană, cât şi de cea centrală. Vizavi de modul în care au fost repartizate funcţiile de manager în sistemul sanitar, de reţinut este faptul că Septimiu Bourceanu, şeful Spitalului Balnear din Techirghiol, este, la propriu, „băiatul lu’ tata”, Mircea Bourceanu fiind director general adjunct la Ministerul Sănătăţii.

Infracţiune cu acordul managerului

Reporterii DEZVĂLUIRI au fost contactaţi de un grup de angajaţi ai Spitalului Balnear din Techirghiol, care acuza conducerea instituţiei de faptul că ar fi spart mai multe vestiare ale unor femei care lucrau la bucătăria spitalului.

Pentru a reuşi să pătrundă în încăperea unde se aflau vestiarele femeilor, jurnaliştii au fost nevoiţi să spună că sunt reprezentanţii unui organ de control şi solicită să cerceteze vestiarele. În acel moment, o femeie, probabil şefa de tură de la bucătărie, le-a permis reporterilor să intre. Fiind adus în discuţie subiectul vestiarelor sparte, femeia a confirmat zvonul şi, mai mult, a chemat câteva angajate care au avut de-a face cu gestul necugetat al conducerii, pentru a oferi mai multe detalii. Una dintre angajate a menţionat faptul că fapta e cu atât mai deranjantă cu cât, în vestiarul său, femeia îşi ţinea, printre altele, şi câteva carduri. De asemenea, anagajata a ţinut să precizeze că vestiarul reprezenta, din momentul în care i-a fost dat în folosinţă, chiar dacă temporar, o proprietate personală.

Când jurnaliştii şi-au dezvăluit identitatea, femeia care a permis accesul în încăperea presupusei echipe de control s-a speriat şi a chemat directorul adjunct al instituţiei. Acesta din urmă a chemat juristul spitalului, dar chiar şi aşa adjunctul lui Bourceanu a refuzat să facă vreo declaraţie în lipsa acestuia. Jurnaliştii l-au contactat telefonic pe manager, care a declarat foarte relaxat, următoarele: “Vestiarele nu au fost sparte, ci au fost deschise lacătele. Şi din moment ce vestiarele reprezintă proprietatea spitalului, nu s-a comis nici o ilegalitate”. Într-adevăr, vestiarele constituie proprietatea spitalului, dar să nu uităm că în momentul în care acestea au fost sparte, erau folosite de angajatele care le utilizaseră pentru a-şi păstra în interior obiecte personale, unele dintre ele de mare valoare! Pe de altă parte, cum să deschizi lacătul unui vestiar dacă… nu ai cheia?!

Campanie electorală pe spatele Sanatoriului din Techirghiol

Septimiu Bourceanu, managerul spitalului din Techirghiol, candidează din partea PNL pentru funcţia de deputat, la Colegiul nr. 8. În luna martie a anului curent acesta a demarat o campanie de promovare a instituţiei pe care o conduce, pe motivul atragerii de fonduri. Din această campanie a făcut parte şi împărţirea mai multor pliante cu informaţii despre spital în anumite zone ale Constanţei. Toate bune şi frumoase, doar pliantul s-ar potrivi mai bine unei campanii electorale, decât uneia pentru spital. Spunem asta pentru că în momentul în care acesta este deschis, primul lucru pe care îl vezi, şi în prim plan, este poza lui Septimiu Bourceanu, având în spate spitalul. Dedesubt, un mesaj al managerului, al cărui final este destul de asemănător cu cele întâlnite în discursurile electorale: „Stă în puterea noastră să facem în aşa fel încât să vă simţiţi mai bine, mai sănătoşi şi cu poftă de viaţă”. Pe de altă parte, pliantele au fost împărţite, printre altele, chiar în cartierele care aparţin de Colegiu 8, cel la care candidează Septimiu Bourceanu.

Contactat telefonic, acesta a mărturisit că este absolut normal să fie promovat spitalul, pentru că este necesară obţinerea de fonduri. De asemenea, managerul a mai adăugat faptul că această campanie a început încă din martie, deci n-ar avea legătură cu politica. A-l crede, sau nu pe Bourceanu rămâne la capacitatea fiecăruia de a percepe lucrurile, însă un singur lucru rămâne neclar: dacă într-adevăr pliantul este dedicat spitalului, atunci care este aportul adus de fotografia candidatului la deputăţie, la îmbunătăţirea spitalului? Poate că lui Bourceanu îi place să-şi vadă chipul peste tot, chiar dacă uneori pe banii unei instituţii publice.

Sursele care au dezvăluit spargerea sunt ameninţate de conducerea spitalului

După ancheta făcută la spital, reporterii DEZVĂLUIRI au contactat din nou, telefonic, sursele care le-au adus la cunoştinţă acestora fapta săvârşită în instituţie. Acestea, speriate, au spus că nu vor să mai declare nimic întrucât la spital “e deranj mare”. După spusele oamenilor, liderii instituţiei au demarat o anchetă internă pentru a afla cine a avut curajul să divulge presei o asemenea informaţie. “Ne-au spus că ei ştiu cine a făcut asta, dar mai bine să recunoască singur respectivul ca să fie mai uşor. Pe de altă parte au spus că celui care a făcut asta o să-i pară rău”, ne-aumărturisit sursele cărora ne rezervăm dreptul de a le păstra anonimatul din motive lesne de înţeles.

Testamentul liberal: malpraxis neanchetat, medicamente lipsă, greve

Anchete interne nerezolvate, cazuri de malpraxis lăsate în voia sorţii şi rămase fără răspuns, criza medicamentelor, greve, acestea sunt doar câteva direcţii în care s-a canalizat atenţia presei în ultimii ani, în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Ultima problemă în tot acest lanţ al slăbiciunilor liberale este reprezentată de solicitarea unei măriri de 50% a salariilor cadrelor medicale. Acestea ameninţă că pe 20 noiembrie vor intra în grevă, în caz că nu li se va aproba cererea. Contextul unei posibile greve? Tot mai multe cazuri de malpraxis, condiţii mizere în spitalele româneşti, şpaga pentru a fi tratat cum se cuvine, în ciuda taxelor şi impozitelor plătite, şi distribuitori de medicamente care sistează livrările către spitale şi farmacii. Cam acesta ar fi testamentul lăsat de manageriatul liberal în sistemul sanitar, la sfârşit de guvernare.

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top