Litoralul românesc

Vasile Petrişor a făcut plângere penală unui jurnalist DEZVĂLUIRI pentru… tortură!

Fostul manager al Spitalului de Balneologie din Eforie vorbeşte indecent despre decenţă

 Un articol de Andreea PAVEL

 Pe parcursul a doi ani de zile, ziarul DEZVĂLUIRI a făcut publice mai multe anchete care vizau problemele existente la Spitalul Clinic de Balneologie, Medicină fizică şi Recuperare din Eforie Nord. Până în urmă cu câteva luni, responsabil de managementul defectuos era Vasile Petrişor, un tânăr liberal pus în funcţie de partid. La două luni după publicarea primului material, în noiembrie 2007, Vasile Petrişor a facut plângere penală autorului articolului, de asemenea redactor-şef al publicaţiei, pentru calomnie, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, distrugere şi… tortură! Petrişor a aflat ulterior că poate fi vorba de tortură doar dacă jurnalistul era vreun agent al autorităţilor publice. Adică vreun poliţist, judecător, procuror etc.

Silviu Ciocoiu, procuror şef secţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de redactorul şef al publicaţiei, pentru săvârşirea infracţiunii de tortură prevăzută de art. 267 din Cod penal, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii reclamate. Mai precis, conform legii, infracţiunea de tortură nu poate fi săvârşită decât de un agent al autorităţii publice, sau de către o persoană care acţionează oficial, ori la instigarea, sau cu consimţământul unui asemenea funcţionar. Pe de altă parte, referitor la celelalte acuze aduse, de calomnie, distrugere şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, Parchetul şi-a declinat competenţa către Poliţia Municipiului Constanţa, Secţia 4.

Vasile Petrişor: M-am săturat şi de proces, şi de voi!

Trebuie să recunoaştem că acuzaţiile de “distrugere” şi “tortură”, poate chiar şi “abuz în serviciu contra intereselor persoanelor” sună foarte urât, iar dacă cineva ar povesti că a trecut prin toate deodată mai-mai că te-ar face să plângi de milă. Te poţi gândi, desigur că a fost bătut în vreo secţie de poliţie, ori obligat de vreun procuror să dea vreo declaraţie, sau de ce poate căminul i-a fost atacat în miez de noapte de vreo bandă de mafioţi în funcţii publice. Dar care ar fi reacţia potrivită dacă ai afla că de astfel de lucruri este acuzat un jurnalist care, pe baza unor probe scrise şi fotografice, a unor declaraţii şi, poate cel mai important, un jurnalist care a fost la faţa locului? În mod normal, ar stârni râsul, apoi… râsul ar deveni tot mai puternic, până când ţi-ai da seama că mai mult de jumătate din acuzaţii nu sunt fondate. Obligaţia unui jurnalist este să informeze publicul, deci nu putem vorbi de abuz în serviciu. Poate Petrişor a vrut să spună că ne-am băgat nasul unde nu ne fierbea oala, dar din păcate pentru el, acest lucru nu contravine legii, dacă avem de-a face cu o instituţie publică. Tortura intră în discuţie doar dacă inculpatul este agent al unei autorităţi publice, iar cât despre distrugere… încă ne este neclar ce i-am distrus lui Petrişor prin publicarea materialului? Dacă e vorba de imagine sau demnitate, sigur nu suntem noi autorii…

Contactat telefonic pentru a ne lămuri direct sursa la ce s-a gândit când a vorbit despre tortură, abuz în serviciu, sau distrugere, Vasile Petrişor a spus că s-a săturat şi de noi, şi de proces, iar dacă vrem detalii, să vorbim cu avocaţii lui. În momentul solicitării unui număr de telefon, Petrişor a cotit-o, ba că e în trafic, ba că nu are numărul la el, culminând cu: “M-am săturat de tot tămbălăul ăsta şi de publicaţia dumneavoastră! Nu mă mai interesează nimic. Ceea ce aţi făcut e sub limita decenţei!”. I-am reamintit fostului manager că nu e tocmai în măsură să vorbească despre decenţă, în condiţiile în care, cu vreo câteva luni în urmă, fiind contactat de un jurnalist DEZVĂLUIRI pentru mai multe detalii legate de nişte achiziţii inutile, Petrişor nu a ţinut cont că vorbeşte cu o fată şi a invitat-o “să-şi facă ziarul moale şi să-l folosească”.

Ce l-a supărat pe fostul manager?

Ziarul DEZVĂLUIRI a făcut public faptul că în luna decembrie 2006, din dispoziţia managerului Vasile au fost tăiate patru cazane imense de apă caldă, calorifere, boilere şi zeci de metri de conducte de mare calibru, iar ”fierul vechi” rezultat a fost predat la un centru de colectare, fără ca sumele să ajungă în casieria spitalului. Pe de altă parte, articolul care l-a “torturat” şi “distrus” pe Vasile Petrişor, prezenta şi nişte achiziţii dubioase de combustibil. Nu în ultimul rând, ziarul DEZVĂLUIRI a trimis către Ministerul Sănătăţii o adresă în temeiul Legii 544-2001, privind liberal acces la informaţii de interes public, prin care erau solicitate detalii referitoare la rezultatul anchetei desfăşurate de un corp de control al ministerului. Nici după un an, jurnaliştii nu au primit vreun răspuns, drept pentru care reprezentanţii instituţiei, în frunte cu Eugen Nicolaescu, se fac vinovaţi de încălcarea legii. Perioada de manageriat a lui Vasile Petrişor şi funcţia ocupată de acesta ulterior (inspector la Agenţia Naţională de Integritate) au atras şi atenţia televiziunilor centrale. În luna septembrie a.c., o echipă de la Realitatea TV l-a contactat telefonic pe “tartorul” lui Petrişor, în vederea unei colaborări, lucru care, spre nefericirea inspectorului de integritate, a avut loc. Echipa Realitatea-Dezvăluiri a materializat întreaga anchetă în prezentarea întregii istorioare în cadrul unei emisiuni cu audienţă mai mare decât şi-ar fi dorit tot Ministerul Sănătăţii, sau toată Agenţia Naţională de Integritate, la un loc.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top