COMUNICATE

“După ce ne-a furat viile, Gheorghe Albu ne cere voturile”

Locuitorii din Aliman spun că nu îl vor primi pe candidatul PNL în comună

“După ce ne-a furat pământurile, are tupeu să vină acum să ne ceară voturile. Eu am fost foarte supărat când am văzut că mi-au pus un afiş cu el pe stradă, să îl văd când ies din curte. Nu cred că va avea curajul să vină la noi în comună să ne ceară să îl votăm”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan DORU COPOŢ

Enică Dobre este unul dintre cei aproximativ 1400 de localnici din comuna Aliman care au rămas fără terenurile plantate cu vii, după o iscusită manevră financiară. Acum beneficiarul pământurilor oamenilor este Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi candidat pentru Camera Deputaţilor din partea PNL, în Colegiul 3. Adică exact acolo unde i-a lăsat pe cetăţeni fără pământ.

1 milion pentru lemne contra pământului cu vie

În prag de alegeri, afişele şi chiar banerele electorale au împânzit uliţele celor patru sate sărace ale comunei Aliman. Cei mai mulţi dintre ţărani înţeleg politica într-un mod simplu: vor să trăiască mai bine. Sunt departe de certurile, combinaţiile şi calculele politicienilor, cunosc prea puţine lucruri despre preşedinţii partidelor importante sau despre candidaţii la Parlament. Dar un lucru ştiu sigur: nu vor să audă de Gheorghe Albu şi nu înţeleg cum de are tupeul să candideze în comuna lor. Unul dintre sătenii înşelaţi este Haralambie Chivu, tată de preot şi un om cu frica lui Dumnezeu. Nu vrea să îl vorbească de rău pe Gheorghe Albu, spune că Dumnezeu îi va da fiecăruia după fapte. Cu toate acestea, este decis să îl sancţioneze la vot pe care i+a furat pământul. “Au venit pe la noi o fată şi un băiat, din partea domnului Albu. Ne-au promis că ne dau câte un milion pe lună pentru încălzire, dacă semnăm pe o listă pentru dânsul. Dar eu am reuzat. După ce ne-a furat pământul, acum vrea să ne cumpere votul cu un milion de lei?! Profită că suntem săraci. Eu am tăiat câţiva salcâmi din curte, mai pun coceni de porumb şi ies din iarnă, nu am nevoie de banii lui”. Bătrânul e foarte hotărât, deşi în camera în care stăm de vorbă, un fel de “bucătărie de vară”, e aproape la fel de rece ca afară.

Certificate de acţionari în locul celor de proprietari

Chivu nu poate uita cum au fost înşelaţi. El povesteşte că pământurile oamenilor au fost confiscate de comunişti în perioada cooperativizării şi plantate apoi cu vie, pe o suprafaţă de peste 500 de hectare. În anul 1991, câţiva întreprinzători care deţineau funcţii de conducere la societatea de stat au venit cu propunerea de a înfiinţa o societate pe acţiuni. Aşa a luat fiinţă S.C. Agrostal S.A., care a preluat tot patrimoniul fostei Asociaţii Economice Intercooperatiste Viticola Aliman. Cum tot pământul pe care fuseseră plantate vii aparţinea celor aproximativ 1400 de localnici, iniţiatorii SC Agrostal S.A. i-au convins pe oameni să îşi lase terenurile în asociaţie, să devină astfel acţionari şi să primească dividende. “Ne-au spus că nu ne pot face certificate de proprietari pe pământurile noastre, pentru că pe ele este plantată vie şi nu cumva cineva să dorească să vândă, sticând astfel plantaţia. Noi atunci am crezut şi ne-am dat seama mult mai târziu că am fost înşelaţi”, povesteşte cu amărăciune Chivu. În 1992, cei 1400 de săteni din Aliman au primit în locul certificatelor de proprietate câte o decizie a Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa, prin care li se recunoştea faptul că deţin un număr de acţiuni (proporţional cu suprafaţa de teren pe care o avuseseră în posesie înaintea datei cooperativizării) la S.C. Agrostal S.A. În primii ani, micii acţionari ai comunei au primit dividende frumoase. “Ţin minte că prima dată am primit o sută de mii de lei. Erau bani”, îşi aminteşte Enică Dobre. Totul a durat însă doar până prin 1998. Conducătorii asociaţiei, Traian Draghici şi Nicolae Coman (fost primar comunist) au început să le spună că producţia a fost slabă, că societatea are datorii şi că nu sunt bani de dividende. În schimb, toţi păgubiţii vedeau cum din viile lor pleacă maşini încărcate cu struguri.

200 de euro pentru un hectar de viţă nobilă

Prin 2007 au îneput să apară zvonuri despre intrarea în faliment a societăţii Agrostral. Apoi, în zonă şi-au făcut apariţia oamenii noilor proprietari, familia Albu. Fiul şi soţia secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu cumpăraseră fără licitaţie (prin intermediul SC Nostalgic SRL Constanţa), pe o sumă foarte mică, activele SC Agrostral SA. Adică via proprietarilor de drept, care au rămas cu buza umflată. Povestea acestui jaf este identică cu a altor foste societăţi de stat din România, mai întâi falimentate şi apoi vândute pe nimic. Din cauza acumulării unor datorii de aproximativ 700000 de euro (la bugetul de stat şi la partenerii de afaceri), activele Agrostral SA au fost puse sub sechestru. A urmat procedura de executare silită declanşată de către Administraţia Finanţelor Publice Cernavodă. Preţul a fost stabilit într-un raport de evaluare, întocmit de către o firmă de consultanţă, Management Consulting Solutions SRL Constanţa: de şapte ori mai puţin decât datoria pe care o avea Agrostral, adică aproximativ 100000 euro. Un calcul simplu ne arată că familia Albu a cumpărat un hectar de viţă nobilă cu aproximativ 200 euro, în timp ce preţul minim pentru un hectar de vie este de 3000-3500 euro. Şi asta nu e tot: proprietarii de drept ai terenului, cei aproximativ 1400 de oameni nu au primit nimic în această tranzacţie. Ba, mai mult, povesteşte Haralambie Chivu, oamenii lui Albu nu vor să le dea struguri nici cu bani: “Am cerut să ne dea struguri măcar cu bani, să facem şi noi un compot. Nu au vrut să ne vândă, asta e chiar bătaie de joc. Că până la urmă sunt struguri din via noastră!”. În ceea ce priveşte candidatura lui Gheorghe Albu la Parlamentul României, locuitorii comunei Aliman nu îi dau prea multe şanse şi sunt hotărâţi să îl sancţioneze: „Am auzit că acum candidează la noi în comună. Lumea vorbea pe aici că vrea să vină la Căminul Cultural să ne vorbească, să ne convingă să îl votăm. Dar eu cred că nu are curaj. O să iasă scandal mare, îl vor lua oamenii la bătaie”.

Albu la DNA

Furioşi că au fost înşelaţi, localnicii din Aliman sunt hotărâţi să primească înapoi tot ce le aparţine de drept. Ei au făcut plângeri la mai multe instituţii ale statului şi i-au trimis un memoriu preşedintelui Traian Băsescu. Mai multe persoane au fost chemate să dea declaraţii la poliţie. Dosarul a ajuns la DNA, pentru ca procurorii să cerceteze modul în care firma în care sunt asociaţi soţia şi fiul lui Albu, Nostalgic SRL Constanţa, a cumparat în 2006, fără licitaţie, pe vremea când actualul secretar de stat era director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, activele SC Agrostral SA din comuna Aliman. În combinaţie au fost implicaţi şi oficiali ai Direcţiei de Finanţe Publice, care a organizat licitaţia, instituţie condusă în acel moment de colega de partid a lui Albu, PNL-ista Vasilica Mihai.

Peste 450000 euro, fonduri europene pentru firma lui Albu

Până în 1989, Gheroghe Albu a fost directorul unor societăţi agricole comuniste, care au exploatat terenurile ţăranilor cooperativizaţi cu forţa. În 1991, Albu şi-a făcut propria firmă, SC Argonaut SRL. Aceasta este societatea prin care Gheorghe Albu a primit o finanţare europeană de peste 470000 de euro, pentru cumpărarea de utilaje agricole. Sediul societăţii se află într-o ditamai vila, în localitatea de baştină, Viişoara. Iată deci că se poate: în timp ce oamenii din comuna Aliman plâng după terenurile ce le-au fost furate şi alţi agricultori caută în zadar sprijin la Direcţia Agricolă pentru întocmirea de proiecte de finanţare cu fonduri europene, pentru un înalt oficial al Ministerului Agriculturii (l-am numit aici pe Gheorghe Albu) e floare la ureche să îşi cumpere utilaje pe banii UE.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top