Fără categorie

Nicolaie Mocanu, primarul comunei Greci: Vom construi un parc de aventură şi o pistă de biciclete la poalele Munţilor Măcin

Situată la 16 kilometri de orașul Măcin, localitatea Greci se întinde la poalele celor mai vechi munți din România, oferind turiștilor peisaje și locuri de neuitat. Deşi prezintă elemente de unicitate, Parcul Naţional Muncii Măcinului nu atrage un număr mai mare de turişti din cauza lipsei infrastructurii în domeniu.

Primarul comunei Greci a înţeles acest lucru și e decis să implementeze proiecte care să transforme localitatea într-o staţiune turistică.
Nicolaie Mocanu a vorbit, într-un interviu acordat reporterilor „Dezvăluiri”, despre planurile sale de modernizare a localității.

 „Greci este pentru județul Tulcea cum este Ardealul pentru România”

„Comuna Greci este cea mai mare comună mono-satală din județul Tulcea. La nivelul lunii iulie 2017 aveam 5.226 de locuitori. Comuna este situată la poalele munților Măcinului, din acest punct de vedere suntem privilegiați: avem și munte și ieșire la Dunăre, la brațul Măcin.
Faptul că am fost apropiați de Brăila și Galați, iar în perioada de până în 1989 erau foarte mulți navetiști în cele două orașe, a făcut ca acest contact cu zonele urbane să dezvolte altfel mentalitățile oamenilor din sat. Mie îmi place să spun că Greci este pentru județul Tulcea cum este Ardealul pentru România. Așa cred eu că este”.

Strategia de dezvoltare a comunei Greci pe 10 ani

„Am gândit strategia de dezvoltare pe următorii 10 ani, plecând de la două direcții: agricultură și turism. Dacă pe agricultură lucrurile sunt mai simple deoarece există asociații care se dezvoltă de la sine, pe parte de turism trebuie să contribuim cu toţii. Venim cu partea de agrement, cu partea de infrastructură, în acest sens suntem în faza de licitație cu două mari proiecte de drumuri, care însumează vreo 15 kilometru de artere. Sunt două proiecte, unul pe fonduri UE, unde avem avansul intrat în cont, dar procedurile de achiziție publică sunt foarte stufoase și se pierde foarte mult timp.
Drumurile sunt în intravilanul comunei. Sunt drumurile în care avem deja realizată partea de apă și canalizare. De aici începem. Anul acesta lucrăm pe partea de racorduri la toate gospodăriile, inclusiv la terenurile virane care pot deveni terenuri construibile. În momentul în care asfaltăm nu vrem să mai avem probleme.
Vor fi executate și rigole de scurgere a apei, fiind o zonă deluroasă, trebuie să punem la punct și această problemă”.

„Este o cerere foarte mare de cazare în zonă”

„Majoritatea turiștilor care vin aici sunt axați pe partea de drumeție și ciclism. Vin, lasă mașinile și pleacă pe munții aceștia bătrâni. Sunt zone foarte frumoase. Nu e loc unde să nu dai de o broască țestoasă, de o șopârlă, ba de un șarpe. Se mai sperie unii, dar le spunem că nu e nicio problemă. De când mă știu eu nu am avut aici probleme.
Noi vrem să creăm condiții, atracții pentru turiștii care vin în zonă, iar pe de altă parte vrem să creăm o oportunitate pentru oamenii noștri să dezvolte partea de infrastructură turistică, prin agropensiuni. Este o cerere foarte mare de cazare în zona comunei Greci, începând cu luna aprilie, până în august-septembrie, și nu sunt locuri suficiente.
La ora actuală sunt două pensiuni, mai este un camping cu căsuțe, mai sunt trei pensiuni în construcție și mai sunt aprobate prin PNDR încă două pensiuni”.

Parc de aventură şi pistă de biciclete

„Apropierea de Parcul Național Munții Măcinului impune restricții pe partea de dezvoltare, construcții și exploatări, pe de altă parte creează și niște oportunități. Nu trebuie să uităm faptul că la nivelul anului 2017, la Centrul de vizitare aferent Parcului Național Munții Măcinului au fost înregistraţi în jur de 15.000 de vizitatori. Or, acei 15.000 de turişti nu au venit doar pentru vizitare, ci au luat contact și cu comuna Greci, de unde au plecat mulțumiți. Numărul turiștilor este în creștere.
Acum, după o discuție cu administrația Parcului, am inițiat un proiect pe fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru dezvoltarea infrastructurii de turism. Este vorba despre realizarea unui parc dendrologic și de agrement care va fi constituit dintr-o parte mai mult științifică (plante, arbuști) și o zonă de cicloturism. Vom pleca din intravilan, cu o pistă de biciclete, spre extravilan, tocmai într-o pădure a noastră (vis-a-vis de Pietrele Mariei). Pista va avea 4 kilometri lungime, iar la capătul ei este prevăzut un parc de aventură. Investiția depășește 1,5 milioane de euro și va fi unicat în ceea ce privește zona rurală a României. Acum suntem în faza de dezbatere publică.
Parcul va fi exploatat de Primărie, iar în primii 5 ani va fi non-profit. Avem voie doar să ne acoperim cheltuielile de întreținere a parcului și de plată a salariilor. Va fi o mare atracție. Va fi un areal de vreo 40 de hectare, iar pista de biciclete va fi cireașa de pe tort. Aceasta va fi iluminată, să poată fi folosită și noaptea, va avea foișoare de observare de unde se pot face fotografii și un drum de acces”.

„Grecenii au înţeles până la urmă că pot câştiga bani din turism”

„Da, dar cred că se face promovare. Noi, de exemplu, avem asociațiile de ciclism, maraton, fotografi și alții, cu care colaborăm pentru diferite evenimente. Vrem ca aceste lucruri să le prindem în calendarul anual al comunei și să le dezvoltăm de la an la an.
La început, locuitorii au fost refractari faţă de oamenii din afară care vin și organizează diferite evenimente la noi. Acum au înțeles că este o sursă de venit foarte importantă pentru ei. Nimeni nu-i oprește să le gătească o mâncare gustoasă de la noi, să le ofere produse tradiționale sau să le fie gazde. Așa au început să se gândească că este o sursă de venit. Aceasta este direcția principală pe care va merge comuna deoarece am încercat pe partea de eoliene, de exploatare de piatră, dar fiind în arie protejată este clar că nu ne putem lipi de astfel de investiții. În momentul în care vom dezvolta partea de turism, se va dezvolta și partea de servicii și de comerț”.

Evenimente pentru localnici şi turişti

„Evenimentele comunei sunt: Maratonul Munții Măcinului, Mountain Bike, Mecanturist Galați (escaladă și orientare turistică), tabăra de fotografie, sărbătoarea comunei, de Rusalii. Vrem să înființăm o asociație a Fiilor Satului cu personalități plecate de aici (profesori, doctori, pictori, ingineri, avocați). Anul acesta am renăscut acest eveniment. De asemenea, vrem instituirea unei burse pentru un copil dotat, dar cu posibilități materiale reduse, pe care să-l susținem financiar până la finalizarea studiilor și pe care sperăm să-l convingem să rămână în țară.
De asemenea, anul acesta am sărbătorit „Nunta de Aur”, am avut 82 de cupluri cu peste 50 de ani de căsătorie. Dorim să facem de anul viitor „Sărbătoarea grecenilor din diaspora”, pe care vrem să o organizăm în luna august, când pot veni acasă. Vrem să facem și o sărbătoare a recoltei pentru a promova produsele din zonă. Încercăm să unim și ciobanii din zonă pentru a omologa brânza de greci. Le spun mereu că nu îşi dau seama ce bogăție au aici.
Vă spun sigur că în anul 2025, la Grec, vom avea de-a face cu o mini-stațiune turistică”.

Copiii din Greci vor avea bazin de înot în incinta şcolii

„Am depus deja și o cerere de finanțare pentru „extindere și reabilitare corp de școală”, proiect ce este prevăzut și cu bazin de înot. Considerăm înotul nu un moft, ci o necesitate. Copilul când termină clasa a IV-a trebuie să știe să citească, să scrie, să socotească și să înoate. Încercăm prin toate modalitățile să stopăm plecarea tinerilor afară și, pe de altă parte, să facilităm întoarcerea acasă a celor plecați. Nu este niciun secret că la ora actuală țara se depopulează.
Bazinul de înot are 15 metri lungime, 10 metri lățime, și este conceput să deservească elevii pe timpul școlii. Avem chiar și profesori de sport cu specializarea înot.
Proiectele care se derulează în acest moment în comuna noastră au o valoare undeva la 10 milioane de euro, bani care se investesc în Greci.
Dacă ar fi doar să le enumerăm, avem proiectul de asfaltare a rețelei de drumuri, partea de extindere a rețelei de apă și canalizare, extindere și reabilitare școală, parcul de agrement, construire sală de sport, proiect de dotare a căminului cultural și un proiect ce vizează iluminatul public”.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top