Opinii

Măsura 322 modernizează comuna Dobromir

Infrastructura va fi îmbunătăţită prin PNDR

Administraţia locală din Dobromir, reprezentată prin primarul Iusein Visel, a reuşit să demareze implementarea proiectului „Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi a infrastructurii socio-culturale în comuna Dobromir“. Potrivit şefului administraţiei locale, proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 322 – “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Consultanţa necesară şi managementul investiţiei pe o perioadă de aproape doi ani şi jumătate, s-a alocat suma de 393.039 de lei. Astfel, prin implementarea acestui proiect, administraţia locală din comuna Dobromir va reuşi să reabiliteze şi să modernizeze drumurile din comună.

Un articol de Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

Pe de altă parte, tot prin acest proiect se va înfiinţa o creşă şi se va organiza un târg care are menirea să păstreze şi să promoveze cultura tradiţională locală. Nu în ultimul rând, dotarea Căminului Cultural din localitate este o altă investiţie punctată cu ajutorul proiectului “Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi a infrastructurii socio-culturale în comuna Dobromir”, finanţat prin PNDR. Contractul a fost semnat între Primăria Dobromir şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, iar fondurile sunt nerambursabile.

Cooperare transfrontalieră Dobromir-Krushari (Bulgaria)

Primăria Dobromir mai are pe lista de proiecte demarcate şi proiectul “Drum transfrontalier Dobromir-Krushari”. Procedura de achiziţie pentru servicii de audit financiar s-a desfăşurat, iar costurile investiţiei sunt suportate prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – Accesibilitate – Îmbunătăţirea mobilităţii şi accesului la infrastructura de transport, informaţii şi comunicaţii în regiunea transfrontalieră, Domeniul Major de Intervenţie 1.1 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport. Obiectivul general al proiectului este diversificarea legăturilor între comunităţile locale din regiunea transfrontalieră româno-bulgară şi implicarea acestora într-un proces comun de dezvoltare durabilă socio-economică. Mai precis, prin acest proiect, primarul Iusein Visel va reuşi să reabiliteze şi să modernizeze aproape 16 kilometri de drum, pentru a îmbunătăţi accesul în zona transfrontalieră şi pentru a facilita transportul bunurilor şi persoanelor. De asemenea, proiectul urmăreşte punerea în valoare a obiectivelor turistice din zona de graniţă pentru dezvoltarea economico-socială a celor două comunităţi. Bugetul total al proiectului este de 6.129.383,30 euro. Din suma totală, 3.106.905,00 euro vor reveni liderului de proiect, respectiv comuna Dobromir, iar 3.022.478,30 euro partenerului acestuia, localitatea Krushari, din Bulgaria.

Eolienele ar putea să alunge criza din Dobromir

Trei societăţi româneşti sunt interesate să investească în comuna Dobromir, în construirea unui parc eolian pe terenul extravilan al localităţii. Acest lucru ar reprezenta poate cel mai important pas către ridicarea nivelului de trai al localnicilor şi către modernizarea condiţiilor de viaţă din comună. Banii care ar veni la bugetul administraţiei locale ar reprezenta o gură de aer mult aşteptată de Primăria Dobromir, dat fiind faptul că în ultimii ani criza economică a lovit din plin atât administraţia locală, cât şi investiţiile din zonă. „Construirea parcului eolian va începe, mai întâi, cu pietruirea drumurilor până la centrale, apoi se vor monta aproximativ 520 de turbine, devenind astfel cel mai mare parc eolian din Dobrogea. Vor fi pietruiţi aproximativ 122 de kilometri de drum de pământ, pentru a se putea circula până la turbine. Am discutat cu reprezentanţii societăţilor şi s-a stabilit că vor utiliza mână de lucru din comună la lucrările de modernizare a drumurilor”, a declarat primarul Iusein Visel. Primarul a mai declarat că turbinele vor fi amplasate atât în interiorul, cât şi în exteriorul satelor care aparţin unităţii administrativ-teritoriale, iar lucrările vor dura între patru şi cinci ani. “Investitorii au promis că, după amenajarea parcului, vor demara şi alte investiţii în comună”, a conchis primarul Iusein Visel.

Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top