Fără categorie

Articol – De Castro: avem nevoie de o politică agricolă mai flexibilă și mai productivă

Articol - De Castro: avem nevoie de o politică agricolă mai flexibilă și mai productivă

Articol - De Castro: avem nevoie de o politică agricolă mai flexibilă și mai productivă Politica agricolă comună este una din cele mai importante politici UE, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere bugetar. Dezbaterea privind politica agricolă este crucială pentru fermieri, dar și pentru cetățenii europeni, deoarece este esențială pentru siguranța alimentară, ne-a spus președintele comisiei pentru agricultură de la Parlamentul European, italianul socialist Paolo De Castro, înaintea negocierilor pentru o nouă politică UE în domeniu pentru perioada 2014-2020.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2011 – PE

Politica agricolă comună este una din cele mai importante politici UE, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere bugetar. Dezbaterea privind politica agricolă este crucială pentru fermieri, dar și pentru cetățenii europeni, deoarece este esențială pentru siguranța alimentară, ne-a spus președintele comisiei pentru agricultură de la Parlamentul European, italianul socialist Paolo De Castro, înaintea negocierilor pentru o nouă politică UE în domeniu pentru perioada 2014-2020.

„Principala provocare pentru fermieri este de a produce mai mult, poluând mai puțin“, ne-a spus domnul Paolo De Castro, arătând că politica agricolă este esențială pentru siguranța alimentară. Dumnealui ne-a explicat că bugetul UE pentru agricultură este, de fapt, redus prin comparație cu banii alocați de alte țări în acest domeniu. „Avem 10 milioane de fermieri. Am trecut de la 15 la 27 de state membre cu același buget“, a mai spus dumnealui.

Măsurile „verzi“ ar putea duce la mai multă birocrație și mai puțină productivitate

Comisia Europeană a propus ca 7% din terenul arabil să fie lăsat necultivat pentru conservarea biodiversității. Domnul De Castro crede că această măsură ar putea duce la mai multă birocrație și mai puțină productivitate. „Trebuie să producem mai mult în mod durabil“, a spus dumnealui, adăugând că nu este corect să ceri agricultorilor să renunțe la o parte din terenurile folosite în producție.

Domnul De Castro crede că propunerea Comisiei trebuie să încurajeze mai mult flexibilitatea. „Cu 27 de tipuri de agricultură nu este posibil să aplici regulile în același mod. Unele țări au nevoie de mai mult timp pentru a introduce măsurile. În plus, există o problemă cu măsurile pentru piață. Am propus într-o rezoluție, în iunie, introducerea unor instrumente noi, pe care nu le vedem în propunerea Comisiei“, a adăugat dumnealui.

O distribuție mai corectă între vest și est

Președintele comisiei pentru agricultură vede o provocare și în echilibrarea opiniilor statelor membre vechi și noi.

„Trebuie să existe compromisuri de ambele părți. Statele noi doresc să se accelereze alinierea și sunt de acord cu ele. Ne putem mișca mai repede aprobând propunerea Parlamentului de buget. Un buget bun este o condiție preliminară“, a spus domnul De Castro.

Un rol mai important al Parlamentului

În trecut, Parlamentul avea un rol redus în deciderea bugetului UE, însă după Tratatul de la Lisabona lucrurile s-au schimbat. „Înainte, Parlamentul nu putea decât să-și spună opinia, în timp ce decizia era luată de miniștri la propunerea Comisiei. Astăzi, Parlamentul are drepturi egale cu cele ale Consiliului. Reforma nu poate fi aprobată fără un vot pozitiv din partea Parlamentului“, ne-a explicat domnul De Castro.

Pe 7 noiembrie 2011, pentru prima dată în istoria UE, cei 27 de miniștri ai agriculturii din statele membre au discutat cu deputaţii europeni de la comisia pentru agricultură despre perspectivele viitoare ale politicii agricole comune. „Am descoperit că avem multe puncte comune, deci sper ca miniștrii și Comisia să ne ajute să găsim o soluție pentru viitorul sectorului agricol“, a arătat domnul De Castro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top