Politic

Legislație adaptată la realitate: Locuitorii Deltei vor plăti mai puțin pentru serviciile de transport

Deputatul George Șișcu anunță că a avizat pozitiv în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, cu un amendament important, o reglementare care privește serviciul public de transport între localitățile din Delta Dunării și municipiul Tulcea.
Amendamentul propus vizează înlocuirea termenului de „compensare” cu „subvenție” în legislația privind serviciul public de transport naval și va avea consecințe asupra costurilor acestuia.
„Am avizat pozitiv în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, cu un amendament important, o reglementare care privește serviciul public pentru transportul pasagerilor și al mărfurilor de strictă necesitate între localitățile din Delta Dunării și municipiul Tulcea, care se realizează pe cale navală. Modificarea vizată înlocuiește termenul de compensare cu subvenție, care este importantă din perspectiva asigurării în condiții optime a serviciului public de transport la care tulcenii au dreptul, asemenea tuturor cetățenilor României care beneficiază de acesta pe cale terestră.
În mod uzual, primăriile și consiliile județene sunt cele care au în sarcină organizarea transportului public de persoane, însă deplasarea în interiorul Rezervației Naturale se face pe cale navigabilă, de aici și excepția instituită – organizarea serviciului fiind preluată la Ministerul Transporturilor, care, la rândul său, încredințează unui operator privat aceste servicii. Interesul nostru este acela ca locuitorii Tulcei să beneficieze de o subvenție justă a acestui serviciu, iar legislația să permită Ministerului Transporturilor alocarea de fonduri suficiente de la Bugetul de Stat. Sigur că poate părea o chestiune tehnică, însă ea este esențială pentru ca prețul plătit de tulceni pentru acest serviciu esențial să fie unul cât mai mic, subvenționat din resurse bugetare. Distincția este, de asemenea, importantă, dat fiind că finanțarea nu acoperă, în mod firesc, și turiștii care vizitează în scop recreativ Delta Dunării și care suportă tariful întreg al călătoriilor”, a declarat deputatul.

Deși Ordonanța de Guvern care reglementează această chestiune se află deja în vigoare, folosirea greșită a termenului „compensare” în loc de „subvenție” a generat unele complicații în circuitul financiar. Deputatul Șișcu a subliniat importanța corectării acestei prevederi pentru a se asigura că resursele bugetare sunt alocate în mod corespunzător și eficient.
Această inițiativă legislativă arată cât de importantă este adaptarea legilor la realitățile terenului și cum poate acțiunea la nivel legislativ să aibă un impact semnificativ asupra vieții cetățenilor și a economiei locale.
„Ordonanța de Guvern este deja în vigoare, dar în practică, prin folosirea greșită în forma inițială a termenului de compensare în locului celui de subvenție, au apărut o serie de complicații în circuitul financiar.
Iată un exemplu concret care ne arată cât de importantă este acțiunea la nivelul legislativului – de corectare a unor prevederi și armonizare a acestora cu realitatea din teren”, a transmis George Șișcu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top