Din cauza legilor tipic româneşti şi a lehamitei anumitor responsabili de a găsi soluţiile potrivite în momentele potrivite, elevii din comuna Cobadin sunt puşi în situaţia de a merge la şcoală înfofoliţi până-n vârful degetelor, pentru a nu se îmbolnăvi. Administraţia locală, reprezentată prin primarul Cristian Telehoi, a investit multe miliarde de lei vechi în amenajarea şi întreţinerea unei centrale termice menite să asigure căldura necesară copiilor, în şcoală, pe timpul iernii. Degeaba însă, atât timp cât nu există o persoană care să… „aprindă” focul. Cum e posibil aşa ceva? Simplu: Inspectoratul Şcolar Judeţean, reprezentat prin inspector şcolar general Elena Buhaiev, l-a luat pe „nu” în braţe şi a încheiat povestea, atunci când a venit vorba de înfiinţarea unui post de fochist.
Un articol de Andreea PAVEL
Legea românească îngheaţă şcolile
Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, (al cărei obiect îl constituie stabilirea volumului veniturilor şi a structurii acestora, pe capitole şi subcapitole, al cheltuielilor pe destinaţii şi pe ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile, precum şi pentru sumele alocate din venituri proprii, pentru anul 2008), Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu poate înfiinţa un nou post în Şcoala din Cobadin. Fie el şi un post absolut necesar, cât mai urgent cu putinţă. Şi dacă tot spune legea că nu se poate, atunci de ce să ne mai batem capul şi să renunţăm la o femeie de serviciu, spre exemplu, pentru ca postul să poată fi ocupat de un fochist? Mai ales că nu mai există cele 30 de sobe ce trebuiau încălzite zilnic de mai multe femei de serviciu, ci o singură centrală, pentru funcţionarea căreia este necesar un singur om. Şi acesta poate fi un singur exemplu prin care s-ar fi putut găsi o soluţie, în parametrii perfect legali.
Angajatul primăriei sau… fochistul de rezervă
Hilar sau nu, primarul s-a văzut nevoit să rezolve cumva problema din cel puţin două motive: primul şi cel mai important, copiii ar fi îndurat 6-7 ore pe zi un frig năprasnic, iar pe de altă parte nici un om cu capul pe umeri n-ar sta cu mâinile în sân să admire cum s-ar duce pe apa sâmbetei o investiţie de miliarde de lei, doar pentru că anumite persoane refuză să se agite puţin pentru a găsi soluţii. Aşa se face că edilului nu i-a rămas decât să trimită un angajat din Primăria Cobadin la instruire, timp de două zile, pentru ca mai apoi acesta să îndeplinească rolul de fochist pentru situaţiile de urgenţă din localitate.
ISJ Constanţa e solidar doar în declaraţii
Desigur că reprezentanţii instituţiei sunt la rândul lor foarte îngrijoraţi de situaţia în care aproape 1000 de elevi ar putea îngheţa în bănci, iarna aceasta, numai în comuna Cobadin. Atât de îngrijoraţi încât de-abia sinchisesc să răspundă scrisorilor oficiale trimise de administraţia locală din comună, ori solicitărilor de soluţionare urgentă a situaţiei. Care este răspunsul ISJ? Un fel de „Mulţumim, vă sunăm noi!”. În fapt, culmea ironiei, cam acesta a fost şi răspunsul dat de o angajată inspectoratului în momentul în care jurnaliştii DEZVĂLUIRI au încercat să stea de vorbă cu Elena Buhaiev: „Doamna este ocupată acum, lăsaţi un număr de telefon”. La sfârşitul conversaţiei, am încercat să smulgem promisiunea că vom fi sunaţi, după ce Buhaiev îşi va fi sfârşit treaba, dar în zadar: „A, dar nu vă asigur că vă va suna. Eu îi voi spune doar că aţi căutat-o”. Deci, cum spuneam: „Mulţumim, vă sunăm noi!”.
Oricum, referitor la nişte probleme similare, Elena Buhaiev a declarat pentru presă, în urmă cu ceva vreme, că se fac încercări de remediere a situaţiilor, care în cele din urmă vor fi soluţionate. Suntem convinşi că şi problema copiilor care pot îngheţa de frig din cauză că „legea nu permite”, se va rezolva. La vară, când se încălzeşte vremea.